e-gebelik.net 02.11.2010

Tüp bağlama yöntemiyle doğum kontrölü

Tüp bağlama yöntemi nedir? Tüplerin bağlanmasıyla hamilelik nasıl engellenir? Avantajları ve dezavantajları nedir? Tüp bağlama kimler için uygundur?

Tüplerin bağlanmasıyla uygulanan bu doğum kontrol yöntemi; kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Yumurtlama döneminde yumurta hücresine sperm taşıyan “fallop” adı verilen kanalcıkların tahrip edilerek, sperm iletemez duruma getirilmesidir. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder.Kadın sadece doğal yollarla gebe kalamaz.Spermler yumurtaya ulaşamazlar ve sonuçta gebelik oluşmaz.

Tüp bağlama yöntemiyle doğum kontrölü

Gebelik nasıl engellenir?

Kadınlarda yumurtalıktan atılan yumurta hücresi tüplerden geçerek rahme ulaşır.Tüpler kapatılınca, kadının yumurta hücresi sperm ile birleşemediğinden döllenme olmaz ve böylece gebelik gerçekleşmez.

Avantajları nedir?
  • Yaklaşık %100 etkilidir. Gebe kalma olasılığı yok denecek kadar azdır. Fakat nadir de olsa tüpleri bağlandıktan sonra gebelik (hatta dış gebelik) görülebilmektedir.Başarısızlık oranı %0.5 olarak bildirilmekte olup teknik ile de ilgilidir.
  • Kolay bir ameliyatla, kadını ömür boyu gebelikten kesin bir şekilde korur.
  • Anne sütüne zararlı etkisi yoktur.
  • Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.

Dezavantajları nedir?
  • Kalıcıdır, geri dönüşü yoktur.
  • Pahalı bir yöntemdir.
  • Uygulanması için ameliyathane ve uzman gerektirir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.

Tüp ligasyonu kimler için uygun bir yöntemdir?
  • Tüp ligasyonu yaptırmaya bilinçli ve gönüllü olarak karar veren çiftler,
  • Kesinlikle bir daha çocuk sahibi olmak istemeyenler,
  • Değişik tıbbi sebeplerden dolayı çocuk sahibi olması sakıncalı olanlar,
  • Psikiyatrik sebeplerden dolayı cinsel tacize uğrama ve hamile kalma olasılığı yüksek olan kadınlar için uygundur.

Tüp ligasyonu kimler için uygun olmayan bir yöntemdir?
  • İstediği sayıda çocuğu olmayanlar
  • Çocuğu olsa da 30 yaş altındaki kadınlar
  • Kendisi ya da eşi, ileride başka çocuk isteyebilecek olanlar
  • Kararından emin olmayanlar
  • Üreme çağında olup eşiyle ciddi boşanmaya kadar gidebilecek geçimsizlik problemleri olan kişiler, ileride ikinci bir evlilik düşünebilecek kadınlar
  • Baskı altında karar vermiş olanlar
  • Anestezi veya batın ameliyatı için risk altında olanlar

Tüp ligasyonu nasıl ve ne zaman yapılır?

Geri dönüşü olmayan bir aile planlaması yöntemi olduğundan ileride pişmanlık duyulmaması için işlemden önce doktor ile konuşulup sağlıklı bir şekilde danışmanlık hizmeti alınmalıdır.Çiftlerin her ikisi de mütabık olup onay formunu kendi rızalarıyla birlikte imzalamalıdırlar.

Tüp ligasyonu genellikle sezeryan ameliyatı sırasında ailesini tamamlamış kadınlarda rızaları ile yapılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir zamanda isteğe bağlı olarak adetten hemen sonra laparaskopik işlemle yapılmaktadır.Laparaskopik yöntem yaklaşık 15-20 dakika sürer,hastanede 24 saat gözlem altında tutulduktan sonra hasta evine gönderilir. Laparaskopi ile tüpler yakılır veya halka geçirilerek kanal kapatılır.En çok, kısa ve kolay olduğu için koterizasyon (yakma) yöntemi kullanılmaktadır.Laparotomi olarak tanımlanan açık ameliyatla da yapılabilir.

Tüp ligasyonu bazı merkezlerde normal doğumdan hemen sonra da yapılmaktadır.Göbek altından küçük bir kesi yapılacağı için bu bölge uyuşturulur. Bazı kuruluşlarda bu ameliyat hasta uyutularak yapılır. Tüplerin bağlanması için göbeğin hemen altından küçük bir kesi yapılır. Karın içinde tüpler bulunarak bağlanıp, kesilerek kapatılır. Bu uygulama için hastanede yatmaya gerek yoktur. Uygulamadan sonraki birkaç gün, uygulama yerinde hafif ağrı olabilir. Normal doğum sonrası tüp ligasyonu yaygın bir uygulama değildir.

Tüpleri bağlanan kadınlarda, uygulamadan sonraki günlerde aşırı karın ağrısı, ateş ve kanama olursa, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tüpleri tekrar açmak mümkün mü?

Geçmiş yıllarda yeniden bir çocuk isteği olduğunda tüpleri açmak için mikrocerrahi yöntemi uygulanırdı. Başarı oranı çok düşük olan bu yöntem artık tüpleri açmak için kullanılmamaktadır . Bir ameliyat ile tüpleri açma işlemi artık tarihe karışmıştır. Bu gibi durumlarda hastaya Tüp Bebek önerilmektedir.

Yan etkileri ve riskleri nedir?

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.Adet düzensizliğine yol açmaz ve çiftlerin cinsel hayatını olumsuz etkilemez.Bazı kadınlarda bu işlemden sonra kasık ağrıları olabilmektedir.

Laparaskopinin ve ameliyatın getirdiği risklerden başka bilinen bir riski yoktur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER