@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.12.2012

Tüp bebek başarısı neye bağlıdır?

Tüp bebekte başarı hangi koşullara bağlıdır? Tedavi sırasında ne gibi sorunlar yaşanabilir, nasıl çözülür? Erkeğin spermini evden ya da dışarından getirmesi mümkün müdür? Doç. Dr. Ümit Göktolga Pudra.com'a açıklıyor.

Tüp bebek tedavisinin sonuç vermesi için hangi koşulların uygun olması gerekir? Tedavi başarısında yaş faktörü önemli midir? Tedavi sırasında hangi sorunlarla karşılaşırı ve bu sorunlar nasıl çözülür? Erkeğin spermi nerede ve nasıl alınır?

Tüp bebek başarısı neye bağlıdır?

Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ümit Göktolga Pudra.com için tüp bebek hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor.


Kimlere tüp bebek tedavisi uygulanabilir, kimlere uygulanamaz?


Kadının kendi sağlığı açısından, muhtemel bir gebeliği taşımak ve doğurmanın risk oluşturmadığı, yasal olarak evli olan çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanabilir.


Tüp bebekte başarıyı belirleyen faktörler nelerdir?


Tüp bebekte başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri kadının yaşıdır. 35 yaş ve özellikle de 38 yaş ve üzerindeki kadınlarda başarı şansı ileri derecede azalır. Bunun dışında o çiftin niçin çocuk sahibi olamadığı, erkek üreme hücrelerinin olmaması ve biopsi ile elde edilmesi, kadınlarda endometriosis veya endometrioma hastalığının varlığı sonucu etkileyen faktörlerdir. Tüp bebek yapılacak merkezin, teknik donanımı, çalışan personelin tecrübesi gibi faktörler de sonuca direkt olarak etkili olur.


Tüp bebek tedavisi sırasında hangi sorunlarla karşılaşılabilir?


Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan en önemli sorun yumurtalıkların, uyarıcı ilaçlara aşırı yanıt vermesi ve bu duruma bağlı olarak gelişen "aşırı uyarılma sendromu- ovaryan hiperstimülasyon sendromu"dur.

Klinik seyir açısından farklı derecelerde gerçekleşebilen bu tablonun ağır formları kadınlarda hayati tehdit oluşturabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tablo ile karşılaşmamak ya da karşılaşıldığında klinik durumu yönetmek tüp bebek tedavisi yapan hekim ya da merkezlerin önceliklerindendir.

Yumurtalıkların, uyarıcı ilaçlara hiç yanıt vermemesi, follikül olarak adlandırılan yapılardan oosit (kadın üreme hücresi) çıkmaması, yani boş follikül sendromu, yumurtaların hiç döllenmemesi (total fertilizasyon failure-TFF), erkekte sperm yokluğunda uygulanan biyopsi (TESE) işleminde de sperm elde edilememesi, karşılaşılabilecek diğer sorunlar arasında sayılabilir.

Bunların her biri ayrı klinik durumlar olup, her biri için ayrı klinik yaklaşımlar mevcuttur. Bu gibi durumlarda genellikle yönetim tarzı o çifte özgü olarak belirlenir ve uygulanır.


Erkeğin spermi ne kadar sürede merkeze ulaştırılmalıdır? Spermin evden ya da dışarıdan getirilmesi mümkün müdür?


Muhtemel teknik olumsuzluklar ile idari ve hukuki bazı sakıncalar nedeniyle, sperm tüp bebek merkezlerinde alınır. Evden ya da dışarıdan getirilmesi uygun değildir. Merkezlerde bu amaca uygun olarak düzenlenmiş özel alanlar mevcuttur.


Spermin çok az olması ya da sperm bulunamaması durumunda ne yapılır?


Bu durumda sperm elde etmek için testis dokusundan biyopsi ile doku örnekleri alınır ve laboratuvar ortamında bu örnekler içerisinden spermler ayrıştırılarak tüp bebek işlemi için kullanılır. Bu işlem, TESE olarak adlandırılır. Sperm bulunmaması durumundaki tek tedavi olması nedeniyle bu grup erkekler için çok önemli bir seçenektir.


Tüp bebek tam olarak ne anlama geliyor? Mikroenjeksiyonun tüp bebekten farkı nedir? Adım adım tüp bebek aşamaları nelerdir? Yanıtları öğrenmek için Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır? yazımıza tıklayın.


Yumurtalıklarda polip ya da miyom olması tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler mi? Tüp bebekte çoğul gebelik ihtimali nedir? Bunu azaltmak için ne yapılıyor? Tüp bebekte düşük yapma ihtimali yüksek midir? yazımızı okumak için tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER