Karantina günleri için en popüler 5 arkadaşlık sitesi

Türkiye'de 22 milyondan fazla insan arkadaşlık sitelerine üye. Peki size en uygun arkadaşlık uygulaması hangisi? Sizin için en popülerleri sıraladık.

Covid-19 kaynaklı pandemi nedeniyle çok önemli hale gelen sosyal mesafe kuralları, global şirketlerin çalışan sağlığını ön plana alan uygulamaları, özellikle masa başı çalışanların evden çalışmaya geçmesi, dönemsel sokağa çıkma yasakları derken evlerimizde çok daha fazla zaman geçirmeye başladık. Zaruri ihtiyaçlarımız dışında evden çıkmamak, sağlığımızı korumamız için çok önemli. Peki baharın da gelmesi ile kıpır kıpır eden içimiz ne olacak? İç çekişinizi duyar gibiyiz. Rakamlar da bunu gösteriyor.  

Sosyal ağ platformu Bumble'ın yaptığı açıklamaya göre, kullanım oranları mevsimsel eğilimlere uygun bir şekilde devam ediyor ve rakamlar istikrarlı. Hatta ulusal olarak gönderilen mesajlarda ve sesli ve görüntülü arama kullanımlarında %21’lik bir artış gördüğünü belirtiyor. Türkiye'de çok popüler olan Tinder da Nisan ayının başında, ABD’deki günlük mesajlaşmalarda bir önceki haftaya göre %10-15 oranında bir artış yaşandığını açıkladı.

Arkadaşlık karşılaştırma sitesi Lovinos'un yaptığı açıklamaya göre Türkiye genelinde 22 milyondan fazla insan arkadaşlık sitelerine kaydolmuş durumda. Ancak bu rakamlar corona virüs pandemisinden önce. Genel kanının aksine, kadın erkek oranları ise eşitsiz değil. En popüler tanışma sitelerinden alınan sonuçlara göre arkadaşlık sitelerinin kullanım oranı %51'e %49. Yani erkekler sadece ufak bir farkla kadınlardan önde. Peki doğru arkadaşlık sitesini nasıl bulacaksınız? Biz sizin için ihtiyaçlar doğrultusunda bir liste yaptık.

1. Tinder
 
Tinder Gold

Pek çok arkadaşlık sitesinin kullandığı beğendiğinizi sağa, beğenmediğinizi sola atma özelliği ilk olarak Tinder'da kullanılmaya başlandı. Listenin başına Tinder'ı aldık ama sanmayın ki en favorimiz o. Kullanım kolaylığı ve yaygınlığı sonucunda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok popüler olan Tinder, alternatiflerine göre bir miktar yüzeysel kalıyor. Türkiye'ye ilk geldiği zamanlara ait kullanıcı profilini kaybeden ve ne yazık ki ağırlıkla kısa ilişki arayan kişilerin tercih ettiği bir mobil uygulama hale gelen Tinder, yakın zamanda rakipleri ile mücadele edebilmek için web'den erişimi açtı. 

Uygulamayı kullanmanız için Facebook veya telefon numaranız ile bağlantı kurmanız gerekiyor. Böylece, Facebook'ta arkadaş listenizde olan kişilerle karşılaşma ihtimali ortadan kalkıyor. Ancak Facebook profilinin gerçekliğini sorgulamayan Tinder, bu anlamda çok da güvenli bir ortam sunmuyor. 

Üyeleri lokasyon bazlı gösterse de, dilerseniz 300 km ötesini bile ayarlayabiliyorsunuz. Plus ve Gold seçenekleri ile daha fazla kişiyi sağa atabiliyorsunuz. Çünkü normalde beğeni için de bir sınır var. Ancak nefes alan hiçbir canlıyı kaçırmak istemeyen kişiler, uygulamada bakmadan herkesi sağa attığı için böyle bir sınırlama getirilmiş durumda. Herkesi sağa atıyorlar, ardından beğenmediklerini eliyorlar... Plus ve Gold seçeneklerinde aynı zamanda yanlışlıkla sola attığınız profili geri getirme, sizi beğenenleri görme ve popüler saatlerde profilinizi öne çıkarma gibi özellikler sunuyor. 

2. İstanbul.net
 
İstanbul.net

Lokasyon bazlı arkadaşlık sitelerinin yaratıcılarından olan ve 16. yılını deviren İstanbul.net, halen en popüler arkadaşlık sitelerinin başında geliyor. Şehre özel arkadaşlık sitesi kavramı ile zamanın ötesinde bir adım atan İstanbul.net'in en büyük avantajlarından biri, ilçeye göre profil arama fırsatı vermesi. Hem kadın arkadaş hem de erkek arkadaş için karantina günlerinde sohbet ettiğiniz kişinin sadece yürüyüş mesafesinde olduğunu bilmek muhtemelen sohbetin çok daha sıcak gitmesini sağlayacaktır. Üstelik ilk başta şehre özel kavramla başlayan İstanbul.net, artık tüm Türkiye'ye hizmet veriyor. Bu anlamda İstanbul.net ile Türkiye'nin tüm şehirleri için arkadaşlık servisi alabiliyorsunuz.

Bir diğer yandan uygulamanın özellikle Türk insanı için çok önemli bir özelliği var: Editör kontrolünden geçmiş onaylı profiller. Bu, site içinde gezinirken sizi daha güvende hissettirdiği gibi, aynı zamanda çok düzenli yapılan sıkı kontroller sayesinde dolandırıcılık vb. konulara karşı kullanıcılarını koruyan bir altyapı sunuyor. Yerel bir uygulama olması sayesinde Türk insanının hassasiyetlerini çok iyi yorumlayan arkadaşlık sitesi İstanbul.net'in aynı zamanda karşınızdaki insanı daha iyi tanımanızı sağlayan pek çok test sorusu var.

Bir profili ziyaret ettiğinizde kulllanıcı ile uyumunuzu gösteren, temel özelliklerini tek seferde görmenizi sağlayan İstanbul.net'in Türkçe hizmet vermesi de, kullanıcıların siteyi çok rahat bir şekilde kullanmasını sağlıyor. Üyeliğin diğer siteler gibi ücretsiz olduğu İstanbul.net'te uygulama içi satın almalar ile profilinizi ön plana çıkarabiliyor, beğendiğiniz üyeye hediyeler gönderebiliyorsunuz. Sitenin hem web hem mobil desteği var. Ayrıca isterseniz uygulamadan isterseniz mobil siteden giriş yapabiliyorsunuz.

İlgili haberimiz: Karantina günlerinde aşk...
Türkiye’nin en çok kullanılan arkadaşlık sitesi istanbul.net’in pazarlama müdürü Elif Erman ile arkadaşlık sitesi kullanırken dikkat edilecekleri konuştuk

3. OkCupid
 
OkCupid

2004 yılında kurulan OkCupid, dünya çapında 110'dan fazla ülkede milyonlarca kişinin cinsiyet, cinsel yönelim, ırk ve din gibi farklı kriterler doğrultusunda birbiri ile tanışması konusunda öncü oluyor. New York merkezli şirketin en önemli özelliği kullanıcılara inançları, ilgi alanları ve tercihleri gibi gerçek hayatta önemsedikleri konular hakkında çok detaylı ve nokta atışı sorular sorması ve algoritması sayesinde kullanıcıların karşısına onlar için en uygun eşleşmeyi çıkarması. 

Türkiye'de hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesi olan OkCupid'in bir diğer önemli özelliği ise toplumsal cinsiyet rollerine karşı 22 çeşit cinsiyet ve 13 farklı cinsel yönelimi profil oluşturma seçenekleri arasında bulundurması. İnsanlar bunu oldukça devrimci bulurken, Harvardlı kurucular ise buna sadece "zaman" diyor. Yani profilinizi oluştururken kendinizi sadece kadın, erkek, gay olarak değil; transeksüel, aseksüel, homoseksüel, biseksüel, heteroflexible, panseksüel, sapyoseksüel, akışkan cinsiyet veya cinsel kimliksiz (gender-fluid) olarak tanımlayabiliyorsunuz. Bu anlamda OkCupid size bambaşka dünyalar açıyor.

Uygulamada Tinder'da olduğu gibi, karşılıklı iki taraf da birbirine beğeni göndermeden mesajlaşma başlatmıyor. En son okuduğunuz kitaptan, sevdiğininiz dizilere, size ilham verenlere dair pek çok bilginizi paylaşmak için uygun alanlar sunan ve cinsiyet rollerine karşı duran "dating" uygulamasının Türkiye'de kullanımının yaygınlaşmasındaki tek engel ise Türkçe dil seçeneği vermemesi. Ancak başlangıç seviyesinde bir İngilizceniz varsa, temel bilgi alanlarını rahatlıkla doldurabilirsiniz. 

4. The Inner Circle
 
The Inner Circle

Amacı bol bol sosyalleştirmek, partiletmek iken Covid-19'a yakalanan uygulamalardan bir The Inner Circle. Aynı bölgede yaşayan genç profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan sosyal ağ partner uygulamasının özelliği yalnızca davet ile girilebilmesi ve giriş yaptıktan sonra bir onay mekanizmasına ihtiyaç olması. Üyeliğinizi uzatabilmeniz için ise, bir başka kişiye referans olmanız gerekiyor. Üyelik uzatma ücreti de son derece dikkat çekici.

The Inner Circle'a giriş yapmak için Facebook veya LinkedIN profilinizi kullanmanız isteniyor. Yani "bu fotoğrafım, bu da özelliklerim" deyip paldır küldür ayakkabılarınızla dalamıyorsunuz. Önce profiliniz inceleniyor. Bu anlamda içeride "fake" profil yer almıyor. Tabii ki her uygulamada olduğu gibi burada da pek çok "kendi işinin patronu" var ama Tinder kadar değil...

The Inner Circle'a giriş yapmadan önce yapılan incelemenin başında daha önce başka bir arkadaşlık uygulamasından engellenip engellenmediğiniz de var. Kullanıcı şikayetlerine çok önem veren ve çok kısa bir sürede yanıtlayan ekip, fotoğrafsız üyeliğe, yumurta profillere izin vermiyor. Sorun çıkartan, rahatsız eden, taciz eden profillere karşı yaptırımları çok hızlı. Hem kadın hem de erkekleri çok memnun edecek bir diğer özelliği ise sadece size beğeni gönderenleri ve göz kırpanları değil, profilinizi gezen insanları da göstermesi. Ancak tabii ki isterseniz kendinizi "görünmez" kılabiliyorsunuz. Diğer uygulamalardan farkı ise mesaj atabilmek için iki tarafın da birbirini beğenmesine gerek yok. 

5. Hawaya
 
Hawaya Türkiye

Hawaya, ideal partnerini arayan ve kalıcı bir birliktelik kurmaya niyeti olan kadın ve erkekleri bir araya getirerek, ciddi ilişki yolundaki ilk adımlarında onlara eşlik ediyor. Hawaya; tanışmanın ötesinde "hayat arkadaşını" bulmak isteyenlerin yanında olarak onları ciddi ilişkiye adım adım yaklaştırıyor.

Hawaya tüm üyeleri için "selfie doğrulama" sistemi kullanarak kimlik doğrulaması yapıyor. Böylece sahte profil oluşturulmasına engel oluyor. Mahremiyete son derece önem veren Hawaya, ilk etapta profil fotoğrafını göstermek istemeyen kişiler için "bulanıklaştırma" seçeneği sunuyor. Bu seçenek ile profil fotoğrafı yalnızca bağlantı kurduğu kişilere gösteriliyor. Hawaya’da ayrıca, kullanıcıların kendilerini rahat ve güvenilir bir ortamda hissetmeleri için "şahit" özelliği seçeneği de bulunuyor. Bu seçeneği etkin hale getiren kullanıcılar güvendikleri bir arkadaşlarını ya da bir aile üyesini sürece dahil edebiliyor, onlardan geri bildirim ve tavsiyeler alabiliyorlar. Aynı zamanda uygulamadaki "özel mod" seçeneği, eşleşen kişilerin tüm dikkatlerini birbirlerine verebilmelerini sağlıyor. 

Türkiye'de Covid-19 pandemisine takılan uygulama: Happn 

Türk insanının büyük hevesle kullanmaya başladığı Happn, Covid-19 engeli ile karşılaşan uygulamalardan biri. Zira Happn'ın sloganı "yolunun kesiştiği kişileri bul". Happn ile yolda, sinemada, partide veya işte... Yan yana geçtiğin kişiler arasında uygulamayı kullananlar varsa, onları görme fırsatı veriliyor. Ancak herkesin evlere kapandığı bu dönemde Happn önerilerimiz arasında yer alamıyor...
 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2