Refinery29.com 05.10.2015

Libidonuz normal mi?

Libidonuzun çok düşük ya da çok yüksek olduğunu mu düşünüyorsunuz? Cinsel isteğinizdeki değişimlerin sebeplerini Pudra.com'da.

Çok yüksek, çok düşük ya da tam olması gerektiği gibi? Eğer libidonuz çok düşükse ya da fazlaysa endişelenmeniz gerekiyor mu? Libido yani cinsel istek kişiden kişiye değişiyor. Ayrıca, yaşa, stres ve ilişki durumuna göre de kişinin cinsel isteği azalıp artabiliyor. Peki, cinsel isteğinizin normal mi yoksa sorunlu mu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? 

Libidonuz

New York Times yazarı ve seks terapisti Ian Kerner, normalin elastik bir kelime olduğunu ve libidonun normal olmasının da kişiden kişiye değişebileceğini söylüyor. Kişinin her gün seks yapmak istemesinin de, aseksüel birinin hiç seks yapmak istememesinin de normal kabul edilebileceğini belirtiyor. Dr. Kerner’a göre libidodaki değişimler ancak siz dert ediyorsanız bir problem olarak kabul ediliyor. Seks ve ilişki uzmanı Emily Morse, çiftlerin aynı seviyede libidoya sahip olmamasının da sık rastlanan bir durum olduğunu ve "normal libido" diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Libidonuz herkesinki gibi eşsiz. Ancak her zamankine göre bir artış ya da azalma hissediyorsanız bazı faktörlere dikkat edebilirsiniz.

Cinsel isteğiniz her zamankinden daha düşük ya da yüksekse, sebeplerini öğrenmenizde fayda var. Ancak farklı faktörlerin, herkesi farklı etkileyebileceğini de aklınızda tutun.


Hastalıklar

Fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklarınız libidonuzun düşmesinin sebebi olabilir. Kanser ya da diğer kronik hastalıklara sahip birinin seks isteğinin olmaması oldukça anlaşılabilir. Aynı şekilde psikolojik problemler de seks isteğini azaltabilir. Depresyon cinsel sorunların başlıca sebeplerinden biri olarak bilinir ve tedavisi de bu konularda size yardımcı olmayabilir. Araştırmalar, yaygın antidepresanların cinsel sorunları çözme konusunda yetersiz kaldığını gösteriyor. Ayrıca bazılarının yan etkileri arasında ereksiyon problemleri ya da orgazm olamama da bulunuyor. Bir başka psikolojik sorun olarak kabul edilen stres de libido öldürücü etkiye sahip. Loveology Üniversitesi'nden Ava Cadell, depresyon, stres, doğum sonrası depresyonu, anksiyete, kişilik bozuklukları gibi yaygın psikolojik sorunlara sahip kişilerin düşük libidodan şikayet ettiğini belirtiyor. 

Aynı şekilde yüksek libidonun sebepleri arasında da psikolojik sorunlar olabiliyor. Cicim aylarında sürekli seks yapmak istemeniz elbette bir sorun değil, ancak en önemli önceliğiniz seks ise ortada bir sorun olabilir. Dr. Kerner'a göre özellikle anksiyeteye sahip kişiler, cinselliği bir tedavi olarak görebiliyor. Ayrıca özgüven düşüklüğü, utangaçlık ve bazı sabit hisler de libidoyu artırabiliyor. Hiperseksüel bozukluk olarak bilinen ve henüz tam olarak tanımlanamamış olsa da varlığı kabul edilen bir rahatsızlık da kişinin hayatını seks üzerine kurmasına neden olabiliyor. Gün içinde sürekli seks düşünmek, fanteziler kurmak ve sorunlardan kaçış yöntemi olarak cinselliği kullanmak bu rahatsızlığın başlıca belirtilerinden.


Hormonlar

Tatlı krizlerinden ruh hali değişimlerine kadar her şey için hormonlarımızı suçlamaya alışığız. Kadınlardaki düşük androjen seviyesi düşük libido ile direkt bağlantılı, ancak hangisi sebep hangisi sonuç tam olarak bilinmiyor. Bazı araştırmalar, testosteron gibi belli hormonların, libido üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor ancak tam bir açıklama getiremiyorlar. Tüm hormonal değerleri normal olan bir kadın düşük libidoya sahip olabilirken, düşük testosteron seviyesine sahip bir erkeğin cinsel isteği de azalıyor. Ancak testosteron seviyenizi doğal yöntemlerle artırarak bu sorunu çözmeniz mümkün.


İlişki sorunları

Dr. Cadell’a göre ilişkilerdeki sorunlar da libidonuzun düşmesinin sebepleri arasında. Öfke, kırgınlık, sıkıntı gibi çiftler arasında yaşanan problemler seks isteğini azaltabiliyor. Dr. Kerner özellikle aldatmanın yaşandığı ilişkilerde çiftlerin libidosunun düşük olabileceğini söylüyor ve güvenin olmadığı bir ilişkide cinsel isteğin de olmayacağını belirtiyor.


İlaç kullanımı

Belirli uyuşturucu maddeler de libido üzerinde artırıcı etkiye sahip. Bu uyarıcı maddelerin birçoğu merkezi sinir sistemini uyararak, kullanan kişinin daha enerjik hissetmesine, diğer insanlarla bağ kurmasına ve libidosunun artmasına neden oluyor. Ayrıca kilo vermek için kullanılan bazı ilaçların da aynı etkiye sahip olduğu biliniyor. Bunların yanısıra doğum kontrol hapı gibi hormonları etkileyen ilaçlar ise libido üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor.


Diğer faktörler

Fazla çalışmak, vakit bulamamak, yorgunluk ya da bunların hepsinin bir araya gelmesi, seksi öncelikleriniz arasında oldukça alta düşürüyor. Aynı şekilde yeni çocuk sahibi olmuş çiftlerin de seks isteği azalıyor. Kim üç saat sonra ağlamayla bölünecek uyku vaktini seks için harcamak ister ki?

Kaynak: refinery29.com

Konuyla ilgili yazılarımız

Seks isteğini azaltan yiyecekler
Cinsel hayatınızın kötü gitmesinin sebebi yedikleriniz olabilir. Cinsel isteği azaltan besinleri Pudra.com yazdı.

Cinsel isteğiniz azsa ne yapmalısınız?
Belki fiziksel belki de ruhsal bir sorundan dolayı cinselliğe olan ilginiz azaldı. Düşük libidoyu canlandırma yollarını merak ediyor musunuz?

Bir saat fazla uyumak kadınlarda cinsel isteği artırıyor
The Journal of Sexual Medicine'da yayınlanan yeni çalışmaya göre fazladan uyunan her saat kadınlardaki seks isteğini %14 artırıyor.

Kendinizi daha seksi hissetmenin yolları
Kendinizi çok daha iyi, eğlenceli, güvenli ve güzel hissetmenizin yolu aslında seksi hissetmenizden geçiyor. Kendinizi daha seksi hissetmeniz ise birkaç küçük değişimle mümkün!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER