milliyet cadde 29.11.2010

Erkekleri mutlu etmenin yolları

Kadın ve erkek arasındaki farklılıklar stres altındayken daha da artıyor. Davranışlarınızda yapacağınız birkaç ince ayarla göreceksiniz ki onu mutlu etmek, sandığınızdan çok daha kolay.

Pudra.com olarak Milliyet Cadde'de yer alan Psikolog Dr. Başak Demiriz’in psikoterapi diyaloglarından oluşan yazılarını çok severek takip ettiğimizi okuyucularımız bilir! Bu sefer de Demiriz'in erkekleri mutlu etme hakkındaki yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Erkekleri mutlu etmenin yolları

Danışan: Hayatımızda o kadar çok stres var ki artık eşimle ilişkimizi bile etkilemeye başladı. Birbirimize tahammül edemez olduk.

Dr. Başak: Bu şikayeti her gün daha fazla kişiden duyuyorum. Çalışma saatlerimiz uzadıkça uzuyor, trafik artıyor, yeme-içme pahalılanıyor, kredi kartları, ev, araba taksitleri derken gelirimizle hiçbir şeye yetişemiyoruz. Diğer yandan iş, ev ve çocuklar arasında o kadar yoruluyoruz ki, ne sevdiklerimize ne de kendimize zaman ayıracak halimiz kalıyor.

Danışan: Evet, bu yoğun tempo hem eşimi hem de beni sinirli, gergin, mutsuz yaptı. Doğal olarak ilişkimizi de etkiliyor, oysa eskiden çok iyi vakit geçirirdik, romantik bir ilişkimiz vardı.

Dr. Başak: Bu kadar stres altındayken romantizmin ölmesi çok doğal. Eşimiz, çocuğumuz için büyük bir fedakarlıkla canımız çıkana kadar çalışıyoruz, ama eve geldiğimizde ne eşimizle ne de çocuklarımızla konuşacak halimiz kalıyor. Neyi ne için yaptığımızı unutur hale geldik.

Danışan: Ben de tam bunu anlatmak istiyordum. Birbirimizin yüzünü bile göremez olduk. Bırakın birbirimize destek vermeyi, birbirimizi hırpalamaktan başka bir şey yapmıyoruz. Diğer yandan ikimizin de ihtiyaçları, yapmak istediğ başka şeyler var.

Değiştirmeye çalışmayın

Dr. Başak: Kadın ve erkeğin birçok konuda farklı olduğunu söylememe gerek yok, ama bu fark stres altındayken daha da artıyor; ihtiyaçları, baş etme şekilleri ve davranışları birbirinden tamamıyla farklı. Bunları keşfetmek ilişkimizde yeni bir sayfa açmamıza yardımcı olabilir.

Danışan: Kadınlarla erkeklerin birbirinden farklı olduğunu geç de olsa öğrendim. Ama bu konularda hiç konuşmadığı için ihtiyaçlarını da anlayamıyorum. Eskiden ben hep "Beni anlamıyorsun" diye onu suçlarken, geçen gün "Asıl sen beni anlamıyorsun ve asıl sen beni ihmal ediyorsun" deyince jetonum düştü! Gerçekten anlayamıyorum.

Dr. Başak: Erkekler duygularından bahsetmekten hoşlanmaz. Tepkilerimizin farklı olma nedenlerinin başında hormonlarımız geliyor. Yani beyinlerimiz farklı çalışıyor. Öncelikle bunu kabul etmeliyiz ki birbirimizi değiştirmeye çalışmaktan vazgeçelim.

Danışan: Doğru. Enerjimin çoğunu onu değiştirmeye çalışmak için kullanıyorum, bu beni daha da çıldırtıyor.

Dr. Başak: Değişmesi imkansız bir şeyle uğraşmayıp, değiştirebileceğimiz şeylere odaklanabiliriz.

Danışan: Neyi mesela?

Dr. Başak: Ona verdiğiniz tepkilerden başlayabilirsiniz. Davranışlarınızda yapacağınız birkaç ince ayarla göreceksiniz ki onu mutlu etmek, sandığınızdan çok daha kolay. Şimdi onun ihtiyaçlarını gözden geçirelim: Erkekler başarılı olduklarında ve takdir edildiklerinde enerjileri, kendilerine güvenleri artar ve mutlu hissederler. Kadınlar da takdir edilmekten hoşlanır, ama fark şu ki, takdir ve başarı erkeğin stresini azaltırken kadının stres seviyesinde önemli bir değişiklik yaratmaz. Başarmak erkekler için çok önemli bir duygudur, dolayısıyla hayatın her alanında başarı peşinde koşarlar. İşinde başarılı olmak, kariyer sahibi olmak, eşini mutlu etmeyi başarmak da onu mutlu edecektir.

Danışan: Bunu pek hissedemiyorum bu aralar. Çok takdir ettiğim de söylenemez.

Dr. Başak: Çünkü her ikiniz de çok stres altındasınız. Onun bu stresle baş edebilmek için tek başına kalmaya ve enerjisini toplamaya ihtiyacı olabilir. Böyle zamanlarda erkek "mağarasına" çekilmek isterken, kadın sonuna kadar konuşmak ister.

Danışan: Bu kesinlikle çok doğru. Ben ne zaman konuşmak istesem o konuyu kapatmak istiyor. En çok kullandığı cümle, �Sonra konuşuruz!

Erkekler de sevilmeye ihtiyaç duyar

Dr. Başak: TV seyretmek, bilgisayarda vakit geçirmek, uyku kaçamakları yapmak, uzun süre tuvalette kalmak, onların yalnız kalıp enerjilerini toplamak için yaptığı tipik aktivitelerdir. Son olarak hatırlatmak istediğim: Erkekler de kadınlar kadar sevilmeye ihtiyaç duyar. Eve yorgun argın geldiğinde, örneğin, sevinç ve heyecanla karşılayan bir kadının olması onu mutlu etmenin bir yolu olabilir.

Danışan: Bunu pek başardığımı söyleyemem. Ben de yorgun argın geliyorum ve gelir gelmez yapacak bin tane şey oluyor.

Dr. Başak: Biliyorum ki sizin ihtiyaçlarınız da bunları tamamlamak. Ama bu kısır döngüden çıkmak istiyorsanız, listenize bir ara verip onu mutlulukla karşılayın bir akşam. Sizi mutlu ettiğini başarabildiğini görmek, onu mutlu edecek ve stresi azalacak. Bu durumda sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak için çok daha istekli ve hazır olacak.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER