@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 28.03.2013

Evlilik sağlığa yararlı mı?

Bu bir evliliğe övgü yazısı değil. Birazdan bu sayfada evliliğin sağlığa ve ömrün uzunluğuna etkisi üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarını göreceksiniz. Pudra.com'un araştırma üzerine yorumlarını da...

Yapılan araştırmalar evliliğin, kişinin sağlığı bozulmaya başlayana kadar iyi ve güzel bir şey olduğunu ortaya koyuyor. Nasıl mı? Anlatalım…

Evlilik sağlığa yararlı mı?
Fotoğraf: Beyhan Akkoyun

Evliliği, birini sevdiğiniz için yaparsınız, evlilik sağlığınızı korusun diye değil. Ama ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, evliliğin, kişinin sağlığı kötüleşmeye başlayana kadar iyi ve güzel bir şey olduğu ortaya çıkmışsa ne diyeceksiniz?

Time’da yayımlanan, evli ve bekarlarla yapılan çalışmaya göre, sağlıklı bekarların sağıklı evlilere göre 20 yıllık periyot içinde ölme ihtimali daha fazla. Evli ve evli olmayan sağlıksız kişilerde ise oran eşit. Araştırmayı yapan Ohio State University’den Hui Zheng, “Evlilik, sağlıklı insanlar için daha koruyucudur” diyor.

1986-2004 yılları arasında yapılan çalışmada, araştırmacılar 789 bin kişiyi takip etti. Katılımcılardan sağlık durumlarını “mükemmel”den “çok kötü”ye kadar derecelendirmeleri istendi. Yapılan takip sonucunda 24.100 katılımcının, 1986 ile 2006 yılları arasında hayatını kaybettiği görüldü.

Sağlık durumları “mükemmel” olarak rapor edilenler arasında evli olmayanların evlilere kıyasla ortalama yüzde 75 ölüm ihtimali daha fazlaydı. Daha derinlemesine rakamlara bakılacak olursa, bu çalışmaya göre, evlilere kıyasla ayrılmış insanların ölüme yakınlığı yüzde 58, boşanmışların yüzde 62 ve eşi ölenlerin yüzde 93.

Bu çalışmaları temel alınca evliliğin sağlık için bir nimet olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Aslında bunun daha iyi açıklaması şu: Evlilik, insanları sağlıklı alışkanlıklar edinme, iyi bir sosyal destek sağlama ve hayatta bir amaç edinmeye teşvik ediyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken küçük bir detay var:

Sağlık bozulunca sizi evlilik de kurtaramaz!
Araştırmacı Zheng, “İnsanların sağlığı azaldıkça evliliğin koruyucu etkisi azalır” diyor. Çalışmaya göre, evli olmayan sağlığı bozuk kişiler, aynı durumda olan evlilere kıyasla yüzde 40 ölüme yakın görünüyorlar. Evlilere kıyasla ayrılanlar yüzde 39, boşanmış olanlar yüzde 31, eşi ölenler ise yüzde 20 daha yüksek ölüm riski taşıyor.

Bu rakamları “evlilik sağlığa yararlı” şeklinde okumaktansa farklı da yorumlayabiliriz tabii: Evli insanlar bozulan sağlıklarını rapor etmek konusunda bekarlar kadar hızlı olmayabilirler. Evli bir insan kötü giden sağlık durumuyla baş edene kadar zaten başka sıkıntılarla mücadele ediyordur ve sağlık sorunundan söz etmeye sıra bile gelmiyordur.

Eşcinsel erkekler ve eşcinsel kadınlarda durum ne?

Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre evli eşcinsel erkeklerin daha uzun ömürlü oldukları ortaya çıktı. Onların ölüm oranları, evli olmayan ya da boşanmış erkeklere göre daha düşük. Bu arada Danimarka’nın 1989 yılında, dünyada yasayla aynı cinsiyetten kişilerin evliliğini tanıyan ilk ülke olduğunu söyleyelim.

Evli eşcinsel erkeklerin durumu evli lezbiyenler için geçerli değil. Aynı araştırmaya göre evli lezbiyenlerin intihar, kanser gibi başlıca sebeplerden dolayı ölüm oranlarının yüksek olduğu ortaya çıktı. Yani araştırmacılar evliliğin erkekler kadar kadınlar üzerinde aynı yararlı etkileri gösterdiğinden emin değiller.

Evlilikten en çok yararlananlar erkekler mi yoksa?
Evliliğin ömrü uzattığı ve sağlığa iyi geldiğini açıklayan araştırmalar, sonucun kadınlarda mı erkeklerde mi bu etkiyi daha fazla gösterdiğini belirtmiyor. Tahminimiz, sırtını kadına yaslamış erkeklerin elbette evlilikten yarar sağlayacakları yönünde. Kadınlar açısından yeni bir araştırma yapılmasını bekliyoruz!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER