› 
 › 
Pudra.com 23.02.2012

Saka burcu ne demek?

Farkında mısınız? Bir süredir Astrolog Hakan Kırkoğlu burç yorumlarında Kova burcu yerine Saka burcu yazıyor. Saka burcuna dair merak edilenler Pudra.com'da.

Astrolog Hakan Kırkoğlu bir süredir günlük burç yorumlarında Kova burcu yerine “Saka” burcundan bahsediyor. Kova kelimesinin burcun ifade ettiği anlamı yansıtmadığını savunan Kırkoğlu, Milliyet gazetesindeki köşesinde bundan sonra neden Kova burcu yerine “Saka” ismini kullanağını şöyle açıklıyor:

Saka burcu ne demek?

“Şimdi içerisinden geçtiğimiz Saka burcunun (Kova) sembolünde elindeki bir amforadan sular dökülen genç bir erkek olarak temsil edilmiştir. Burcun Latince’deki adı Aquarius’tur, değişik dillerdeki adı da benzer şekilde su taşıyan adam olarak geçer. Almanca’da ‘Wasserman’, İngilizce’de ‘Water bearer’ gibi. Dilimizde bu burcun sembolünün Kova olarak geçmesi son derece yanıltıcıdır. Zira içerisindeki insan figürü tamamen atılmış, geriye kova kalmıştır. Bu işaret burcun özünün anlaşılmasını zorlaştırmakta, ayrıca kendi özünden kopartılarak, anlam kayması yaratan bir durum yaratmaktadır.

Saka burcunun sadece kova ile tanımlanması, aslında bu burca üye pek çok kişinin sahip olduğu özellikleri rahatça anlamasına engel olmakta, yüzeysel bir tanımlama getirmekte. Anlam kaymasının önüne geçtiğimiz sürece, temel sembollerin bize neler anlattığını daha rahat kavrayabilir ve kültürel yozlaşmadan uzaklaşabiliriz. Ben de bundan sonraki yazımlarında sürekli olarak Saka ismini kullanacağım. Bu söz dilimize yerleşmiş kelimedir ve su taşıyan kişi anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti’nde de yeniçeriler arasında bir Saka Ocağı bulunmakta, bunlar su taşımaktaydılar. Burcun sembolündeki insan figürü, Zodyaktaki diğer hayvan resimlerinin yanında, insanı ‘insan’ yapan ‘akıl’a işaret eder.”


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER