› 
 › 
Pudra.com 04.04.2013

Çinli filozof Lao Tzu’nun "Tao Yolu Öğretisi" kitabı Türkçe'de!

YEM Yayın’ın yeni kitabı Çinli filozof Lao Tzu’yu ve onun öğretisini anlatıyor: "Lao Tzu, Tao Yolu Öğretisi" kitabı kitapçılarda.



YEM Yayın’ın yeni kitabı "Lao Tzu, Tao Yolu Öğretisi - Tao Te Ching’in Yorumsal Çevirisi" ismiyle çıktı. Kitap, Çinli filozof Lao Tzu’nun Tao Te Ching adlı yapıtının, Prof. Doğan Kuban’ın çeviri-yorumuyla Türkçe'ye kazandırılmış hali.

Çinli filozof Lao Tzu’nun İÖ 6. yüzyılda yazdığı düşünülen Tao Te Ching, bundan 2500 yıl öncesinin bilgi ortamında, doğa-insan ilişkisini dinsel ve mistik yorumlara bulaştırmadan anlatan ve insanın doğayı izlemesini öneren bir öğütler kitabı.

Bu kitap öyle bir çırpıda okunacak kitaplardan değil. Üzerinde bolca düşünmek, sorgulamak, özümsemek gerekiyor. Pudra.com olarak bilgelik yolunu merak eden herkesin okumasını tavsiye ederiz.

“Bugünün insanına hâlâ bir şeyler öğretecek bir yapıt"
Türkiye'nin önemli bilim insanlarından Prof. Doğan Kuban bugüne kadar mimarlık, kentleşme, sanat, tarih gibi alanlarda çeşitli kitaplar yazmıştı. Bu defa alışılagelmişin dışında bir alanda, Tao Te Ching gibi bir yapıtı yorumlayarak çıkma nedenini şöyle açıklıyor:

“Lao Tzu’nun Tao Te Ching’i bugünün insanına hâlâ bir şeyler öğretecek bir yapıttır. Tao öğretisi, çağdaş insanı ve toplumları kemiren, maddi başarı ölçütü para üzerine kurulu, insana saygısı olmayan kapitalist dünya görüşünün karşıtı düşünceler içerir. İnsana, doğaya ve topluma ilişkin duyarlı ve soyut genellemeler hedeflemeyen bu öğreti 21. yüzyılın sözde uygar insanının artık anlamakta zorluk çekeceği bir toplum tanımlıyor. Lao Tzu’nun önerdiği insancıl aydınlık, dünya toplumlarının hâlâ ulaşamadığı ve Batı’nın bu gidişle hiçbir zaman ulaşamayacağı bir toplumsal öneridir. Bugün elleri birbirinin boğazında olan insanlar dünyasına ulaştık. Fakat 9-10 milyarlık nüfusuyla geleceğin dünyasının silahlardan çok böyle davranışların egemenliğine gereksinimi var.

Tao Te Ching binlerce yıl önce insan düşüncesinin ulaştığı toplumsal düzey ve duyarlıkların geleceğe daha olumlu bakmamıza yardımcı olabileceğini kanıtlıyor. Günümüzde hâlâ en çok okunan kitaplardan biri olması, insan sevgisiyle yaşamış pek çok bilgenin ve düşünürün neden hâlâ milyonlarca insanı aydınlattığını açıklıyor.

Aslında felsefe okumaya 70 yıl önce başladım. Yani asıl uzmanlık alanım olan mimarlık ve mimarlık tarihinden öncedir felsefeye başlamam. Tao Te Ching’i ise ilk kez 1946’da Türkçe olarak okudum. Geçen zaman içinde çeşitli dillerdeki pek çok çevirisini okudum, hâla okuyorum. Bu çalışma 65 yıl boyunca beni dünyaya değişik şekilde bakmaya yöneltmiş bir bilgeliğe sevgi ve saygı borcumun ifadesidir.”

İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Kuban, Çinli filozof Lao Tzu'yu, öğütlerini ve Tao öğretisinin temel kavramlarını açıklıyor; bu öğretinin 21. yüzyıl insanına hâlâ bir şeyler öğretebileceği iddiasını, tartışarak ortaya koyuyor. Kitabın ikinci bölümü ise 81 şiirden oluşan Tao Te Ching ve Kuban'ın bu şiirlerin her biri için yaptığı özgün yorumlardan oluşuyor.

Lao Tzu Tao Yolu Öğretisi
Tao Te Ching’in Yorumsal Çevirisi
Doğan Kuban
YEM Yayın


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER