› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.09.2017

Kitapları filminden önce okumalı mı, okumamalı mı?

Gözünüze kestirdiğiniz filmi izlemeden önce mutlaka kitabını mı okursunuz? Öyleyse filmi önce izlemenin avantajlarına mutlaka göz atmalısınız.

Eğer kitaplara gönülden bir bağınız varsa, o efsane kuralı bildiğinize eminiz: filmler kitabı okuduktan sonra izlenir. Bu konuda birçok tartışma ve farklı görüş bulmak mümkün. Hemen hepsi kitapların başarısında hemfikir durumdalar. Kitapların film ya da dizi uyarlamalarından her zaman daha iyi olduğu konusunda size hak veriyoruz. Peki önce kitabı okuma konusunda takındığınız bu katı tutum her zaman sizin lehinize mi sonuçlanıyor?

Neden kitapları filminden önce okumak zorunda değilsiniz

Aşk-ı Memnu, Rüzgar Gibi Geçti, Baba gibi klasiklerin yanı sıra Bridget Jones’un Günlüğü, Aynı Yıldızın Altında ve Trendeki Kız gibi çağdaş eserlerin birçoğu beyazperde ve dizi uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor. Hikayeye sadık kalması ya da apayrı bir yola girmesi fark etmez, ortaya çıkan yapımları izlemenin keyfi bambaşka. Bu deneyimi önce yaşayarak kitaptan alacağınız keyfin azalacağından endişeleniyorsanız, bir daha düşünün.

Kitabı okumadan önce filmini izlemek sandığınız kadar kötü bir fikir olmayabilir. Haydi katı kurallarınızı yıkın ve ilk önce filmi görmenin hiç farkına varmadığınız avantajlarına göz atın.
 

Kötü sürprizlerle karşılaşmayacaksınız

Kitap okumak zaman ister. Önünüze gelen her eseri bir çırpıda okuyacak zamanınız yoksa her filmin kitabını okumak bir lüks haline gelebiliyor. İlk önce filmini izlediğiniz takdirde beğenmeyeceğiniz bir hikaye için günlerinizi, hatta haftalarınızı harcamamış olursunuz. Eğer filme hayran kaldıysanız gönül rahatlığıyla kitabınızın ilk sayfasını açabilirsiniz. Filmini beğendiğiniz bir eserin orijinalini beğeneceğinize garanti verebiliriz! Ama olanları önceden bilmek okuma deneyiminizi büyük oranda etkiliyorsa bu taktik pek işe yaramayacak.
 

Hayal etmenize yardımcı olacak

Kitaplar betimleme yönünden zengin olduğu takdirde hikaye ve karakterleri hayalinizde çok net canlandırabilirsiniz. Ama kanlı canlı oyuncuların rol aldığı uyarlamalar görsel açıdan daha tatmin edici olabiliyor. Kitabı okumadan önce filmi izlerseniz bazı detayları gözünüzün önüne daha kolay getireceksiniz. Kitapta karşılaştığınız yeni unsurlar vasıtasıyla kendi hayal gücünüzü katarak zengin bir okuma deneyimi sizi bekliyor olacak.
neden kitapları filminden önce okumak zorunda değilsiniz





Atlanan önemli detayları keşfedeceksiniz

Sadece iki saatlik bir filmin sayfalar dolusu ayrıntıya yer vermesini beklemek biraz haksızlık olur. Game of Thrones gibi uzun soluklu diziler ya da Yüzüklerin Efendisi gibi geniş kapsamlı filmler hariç çoğu uyarlamada ayrıntıların büyük kısmının atıldığını göreceksiniz. Karakterlerin derinlemesine analizinden tutun yazarın özgün üslubuna kadar okumayı daha heyecan verici hale getiren birçok detay keşfetmek mümkün. O izlemeye doyamadığınız filmi ikinci defa, daha ayrıntılı ve keyifli bir şekilde izliyormuş gibi hissedeceksiniz.
 

Hikaye örgüsünü daha kolay anlamanızı sağlayacak

Bol entrikalı bir dram ya da ters köşeye yatıran bir polisiye… Karmaşık olay örgüsüne sahip hikayeleri takip etmek kimi zaman zor olabiliyor. İzlenilebilirliği kolaylaştırması açısından filmler bize en gerekli unsurları verip karmaşık detayları atlıyor. Kitabını filminden sonra okuduğunuz takdirde, olan bitenler kafanızı bu kadar karıştırmayacak. Sadece eserin diline ve zenginliğine kendinizi kaptırmanız yeterli!
 

Film keyfinizi kimse bozamayacak

Kitabı filminden önce okuduğunuzu varsayalım. Hoşunuza giden bu hikayenin uyarlamasını gördüğünüzde hayal kırıklığına uğramanız çok doğal. Önemli bulduğunuz birçok unsur atlanmış ya da değiştirilmiş olacak. Karakterlerin fazlasıyla yüzeysel yansıtılması cabası… Film boyunca tüm vaktinizi karşılaştırma yaparak boşa harcayacaksınız. Sonuç olarak tatminsizlik, belki de biraz öfke duyacaksınız. Favori kitabınızı böyle hatırlamak ister miydiniz? Oysa ilk önce filmi izlediğinizde karşılaştırma yapmayacağınız için çok daha fazla keyif alacaksınız. Sıra kitaba gelip çattığında ise keşfedilmeyi bekleyen yepyeni bir dünya ellerinizin arasında olacak.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
2015'in en iyi 77 kitabı
Artful Living jürisi 2015 yılında yayımlanan kitaplardan en iyilerini seçti. İşte bu yılın mutlaka okunması gereken 77 kitabı.

10 romanla İstanbul'u okumak
Sabitfikir.com, Türk edebiyat tarihinde başyapıt mertebesine ulaşan 10 romanla, kısa bir İstanbul turuna çıkarıyor okuyucuyu...

Her kadının izlemesi gereken 20 film
Bir gün bir film izlersiniz ve hayatınız değişir. Listelediğimiz bu filmlerde eminiz ufakta olsa hayatınızı etkileyecek anlar bulacaksınız.

​​İstanbul'un en güzel butik kitabevleri
Kendilerine has duruşları, büyük kitapçılarda bile olmayan koleksiyonlarıyla kent kültürünün bir parçası haline gelen butik kitapçılar Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER