› 
 › 
hürriyet 23.11.2009

Seramik yapımı nasıl öğrenilir?

Seramik yapmak için yetenekli ya da bilgili olmanız şart değil. Hayal gücünüz geniş, parmaklarınız kıvrak olsun yeter.

Seramik, hayallerinizin sınırlarını zorlayabileceğiniz, tabiatta karşılığını bulamadığınız objeleri yaratabileceğiniz bir sanat dalı. Çamura, 10 parmağınızla şekil verirken, toprağın vücudunuzdaki negatif elektriği aldığını hissedeceksiniz. Üstelik, eğitime başladığınız ilk gün, profesyonel görünmese de bir obje ortaya çıkarmanız mümkün.

Seramik yapımı nasıl öğrenilir?

Seramik yapmak için yetenekli ya da bilgili olmanız şart değil. Hayal gücünüz geniş, parmaklarınız kıvrak olsun yeter. Bir atölyeye giderseniz, daha ilk günden seramiğiniz bitmiş olarak çıkıyorsunuz.

Seramik, hammadde olarak sadece çamurun kullanıldığı bir sanat dalı. Ona şekil vermenizde yardımcı olan bıçak, keski, tarak gibi aletler var. Boya ve pişirmek için ise özel seramik fırını kullanılıyor. Kimi atölyelerde bu malzemeler tedarik edilirken kimileri sizin getirmenizi istiyor. Korkmayın, bulmak öyle zor değil. Sanat malzemeleri satan her mağazadan, hatta biraz büyükçe olan kırtasiyelerden bile alışveriş yapabilirsiniz.

Şekillendirici aletlerin bir arada bulunduğu başlangıç kitleri 15 lira civarındayken, çamurun 10 kilogramı 15-20 lira arasında değişiyor.

ERC Atölye Seramik’in sahibi ve eğitmen Ercan Daq, ilk kez seramik çalışanlarla neler yapıldığını şöyle anlatıyor: “Atölyeye geldiğinizde, eğer çizim yeteneğiniz varsa öncelikle yapacağınız formu çizersiniz. Ama yeteneğiniz yoksa parmaklarınızı doğaçlama bir şekilde hareket ettireceksiniz. İlk derslerde genellikle sucuk tekniği kullanılır. Çamur elle ovalanıp uzun silindirler yapılır. Sonunda hazırlanan zeminle kupaya benzer bir form elde edilir.”

Çamur çok kolay şekle giren bir malzeme olduğundan, dokunduğunuz anda biçim alıyor. Bu sayede çok fazla güç sarf etmenize gerek kalmıyor. Beş ya da 10 parmak kullanarak her türlü biçimi kolayca elde edebilirsiniz.

ÇAMUR KURUMADAN BİTMELİ

Heykel ya da resim gibi sanat dalları için bazen çok uzun süreler gerekirken, seramik için bir gün yeterli. Bunun en önemli sebebi, çamuru kurumadan kullanabilme ihtiyacı. Çamur çabuk kuruyan bir malzeme. Bir kere kurudu mu, tekrar birbirine kaynaması zor. Kullanılmayan çamuru saklamak içinse nemli bir beze sarıp torbalamak gerekiyor. Farklı iki çamuru karıştırmamak da önemli. Çünkü kuruma hızları farklı olur, bu durum da kurutma sırasında çatlamalara, genleşme farklılıkları fırında kırılmalara yol açabilir.

BUNLARA DİKKAT
  • Seramik çamuru, sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Ama özellikle sır dökülürken maske ve eldiven kullanmakta fayda var. Bir de sıçramaya karşı önlük takmak şart.
  • İdeal obje boyu 20-30 santim. Daha büyüklerini hem taşıması, hem de fırınlaması zor. Çok küçük olanları da ancak usta eller yapabilir.
  • Seramik çamurunun içinde kesinlikle hava kalmamalı. Bunun için çamuru kullanmaya başlamadan önce mermer üzerinde iyice yoğurmalı. Eğer hava kalırsa pişirme sırasında şişer ve işiniz parçalanır.
  • Seramiğin heykelden en büyük farkı içinin boş olması. Burada “et kalınlığı” adı verilen obje kalınlığının her yerde eşit olması gerekir. Yoksa pişerken patlar, paramparça olur.
  • Objenizi beğenmezseniz, çamur geri dönüştürülebiliyor. Biraz su katılırsa hemen çözülecektir.
  • Çamuru kullanmadığınız zaman nemli bir poşetin ya da kabın içinde muhafaza edin. Bu şekilde aylarca bekleyebilir.

SERAMİĞİN OLMAZSA OLMAZLARI

Seramik çamuru: Kırmızı ya da beyaz gibi çeşitleri mevcut. Seramiğin ana maddesi.
Ağaç ya da metal masa: Çekmeceli bir masa her zaman şart.
Mermer tabla: Çamurla çalışmaya başlamadan önce içindeki havayı almak için yoğurmak gerekiyor. Bunun için en ideal yer, çamurun nemini de alan mermer bir tabla.
Turnet ya da torna: Çamuru şekillendirirken üzerinde çalışılan ve sürekli dönen alet. Elle, ayakla ya da motorla dönenleri mevcut.
Bisküvi: Çamurun şekil verilip ilk pişirilişinden sonraki haline denir.
Sır: Değişik kimyasal bileşenlerden oluşan sır, bisküvinin üzerine dökülür. Böylece seramik renklenir. Ayrıca yüzeyinin pürüzsüz ve parlak olmasını, seramiğin daha dayanıklı olmasını sağlar.

KURSLAR

Anahtar Sanat (216) 418 66 19
Bora Sencer Çömlek Atölyesi (252) 394 48 95
Cihangir Sanat (212) 231 58 80
Çekirdek Sanat Atölyesi (212) 244 51 97
ERC Atölye (212) 243 64 20 / (216) 336 21 69.

Hobim seramik diyenlere Garanti Emeklilik'ten özel teklifler var!

Anahtar Sanat: % 40 indirim
Bora Sencer Çömlek Atölyesi: % 30 indirim
Cihangir Sanat: % 50 indirim
Çekirdek Sanat Atölyesi: % 35 indirim
ERC Atölye: % 50 indirim

Detaylar için tıklayın.


Deniz İnceoğlu, Hürriyet


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER