› 
 › 
Hürriyet 04.12.2009

Takı tasarımı nasıl yapılır?

Takı tasarımı yapmak isteyenler, bu hobiye nasıl başlayabilir, malzemelerini nereden alabilirler?



Ahşap boyama ya da resim gibi el uğraşlarının yanı sıra son yıllarda en popüler hobilerden biri de takı tasarımı. Kimi stres atmak, kimi ucuza daha çok takı sahibi olmak için ilgi duyuyor. Yeterince eğitim alıp profesyonelleşenlerse tasarladıklarını satarak kazanç sağlıyor. 6 aylık bir eğitimden sonra, hayal gücünüzü kullanmaya devam ederek ünlü bir tasarımcı ya da eşsiz takılar sahibi biri olabilirsiniz.

Bu aralar, boynunda güzel bir kolye gördüğünüz birine, nereden aldın, diye sorduğunuzda, “kendim yaptım” cevabını duymak sık karşılaşılan bir durum. Sizin de gözünüzün önüne hiç bir yerde olmayan kolyeler, bilezikler geliyor ama onları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, işe bir takı kursuna giderek başlayabilirsiniz.

Yeni başlayanların önceden bir alışveriş yapmasına gerek yok. Kurslarda çoğu şey hazır sizi bekliyor. İlk 2-3 haftadan sonra en basit tekniklerle, öğrendiklerinizi seçtiğiniz malzemeye uygulayabilirsiniz.


Malzeme alışverişinde eğitmenler mutlaka yardımcı oluyor. İlerleyen dönemlerde, kristal boncuk, misina, tel, halka, çivi, hazır gümüş, klips gibi malzemelerle, tam olarak istediğiniz takıyı tasarlamanız mümkün. Bu yöntemle, iyi, kaliteli görünümlü yüzük, kolye, küpe takımı yapmanız 25-30 lirayı geçmez. Ama tabii ki özel taşlar aldığınızda fiyat artacaktır.

Ancak alışverişte dikkatli olmanız şart. Çünkü her gördüğünüzü almaya kalkarsanız cüzdanınız boşalabilir. Çünkü şeker dükkanını andıran bijuteriler, insanın aklını başından alıp bilinçsiz alışveriş yapılmasına sebep oluyor. Bu da hem çok para harcamanıza, hem de aldıklarınızı doğru tasarımlarla birleştirememenize sebep olabilir.

MALZEME SEÇİMİ

İpler: Takı tasarımında kullanacağınız iplik, malzemenin niteliğine ve boyutuna göre değişir. Genelde inci dizmek için ipek iplik kullanılır ve piyasadan birçok renkte temin edilebilir. İnci ve boncuk dizmek için tercih edilen naylon iplik, iğneli veya iğnesiz olarak kullanılır; en çok kullanılan cinsi saydam ve 0.25 cm olanıdır. Ham veya mumlu ip ise yazlık takılarda tercih edilir. Gümüş ya da altın metal ipler daha çok sallantılı kolyeler, boyunluklar ve sert kolyeler için idealdir.

Yüzük ölçü çubuğu: Yüzük yapımının olmazsa olmazıdır. Çünkü parmak çapını bilmeniz gerekir.

Mum ağacından boncuk: Ahşap boncuklar özellikle kolye yapımında, doğal görünümüyle tercih edilen bir malzeme. Palmiye, çam ve başka yumuşak ağaçlardan yapılmış olanların dışında ceviz, meşe, mantar ve bambudan yapılmış çeşitleri de bulunuyor. Muz ağacından yapılan boncuklar, ağacın yapraklarının boya ve tutkal yardımıyla üst üste getirilmesiyle elde ediliyor. Bu ilginç yöntem daha çok Filipinler ve Japonya’da uygulanıyor.

Penseler: Takının farklı bölümleri için farklı tipte penselere ihtiyaç var. Küçük daireler ve metal telden küpeler yapmak için yuvarlak uçlu, klips kısımlarını sıkıştırmak veya daireleri kapatmak için yarı yuvarlak uçlu ve son olarak bazı durumlarda teli daha iyi kavrayabilmek için düz uçlu penseler tercih edilir.

MALZEME NEREDEN BULUNUR

Takı tasarımı konusunda pek çok eğitim atölyesi malzemeyi temin ediyor. Ama kendi zevkinize göre bir şeyler almak isterseniz bu konuda Ankara’da Necati Bey Caddesi’ndeki Moda Çarşısı’nda ve Onur İş Hanı’nda takı malzemeleri satan yerler var. İzmir Caddesi üzerinde de aradığınız çeşitleri bulmanız mümkün.

İstanbul’da ise en bol ve ucuz çeşidin bulunduğu yer Tahtakale’deki Marputçular Çarşısı (Marputçu Han). 50’ye yakın dükkanda ister toptan, ister perakende alışveriş yapabilirsiniz. Anadolu Yakası’nda oturanlar, Kadıköy Bahariye Caddesi’nin arka sokaklarındaki dükkanları kullanabilir.

İzmir’in bu konudaki popüler adresiyse, Kemeraltı’ndaki Kızlar Ağası Hanı.

İNTERNETTE İNCELEYİN

İnternet, takı meraklıları için büyük bir hazine. Çünkü burada yeni başlayanların inceleyebileceği takı çeşitlerini ve bunlarla ilgili yazıları görmek mümkün. İşi profesyonelliğe taşıyanlar, yaptıklarını internet üzerinden satabilir.

filiztulu.blogcu.com Filiz Tulu’nun hazırladığı blogda çeşit çeşit takı tasarımlarını inceleyebilirsiniz. Tulu, bu hobiye nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “Sigarayı bıraktıktan sonraki tiryakiliğim, incik boncukları takıya dönüştürmek oldu. Web tasarımı ile uğraşırken bir de baktım takı tasarlamaya başlamışım.” Sitede kitap önerileri de var.

takitasarimcilar.blogspot.com Takıyla ilgili tüm blog yazarlarının linklerine ulaşabilir, en beğendiğinizi takibe alabilirsiniz.

burcinevrim-camcam.blogspot.com Burçin Evrim, sitesinde özellikle cam takılarla ilgili örnekler veriyor.

hurulayn.blogcu.com Takılarla ilgili şemaları ve yapım aşamalarını inceleyebilir, enteresan modelleri yapmayı deneyebilirsiniz.

TAKI TASARIMCISI ASLI GİRGİN

Sadece ev hanımlarının değil, çalışan kadın ve hatta erkeklerin hobisi haline gelen takı tasarımı için kendi mesleğini bırakanlar bile var. Aslı Girgin (35) de onlardan biri. İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Yüksek Lisans eğitimini tez aşamasında bırakıp 2000’de New York Film Akademisi’nde “film making workshop”una katıldı. Bu dönemde aile şirketinde kimya sektöründe çalışmaya devam etti.

2002’de bir arkadaşının tavsiyesiyle takı tasarımıyla ilgilenmeye başladı ve profesyonel eğitim almak için kursa gitti: “Teknik bilgi edinmek ve bu konuda ilerlemek için kursa gidilmeli. Yaratıcılığın içten geldiğine inanıyorum ama insan teknik bilgi edindikçe farklı bir bakış açısı gelişiyor. Her şey daha bir yerli yerine oturuyor” diyor.

Başlarda el alışkanlığı yeterince gelişmemiş olduğundan ufak tefek yaralanmalar yaşadı; kimi zaman elini kesti, kimi zaman tırnaklarına zarar verdi. Ama zamanla eli bu işe hakim oldu. O dönemde kursa haftada bir gün 6 saat gidiyordu. Şimdi neredeyse her saat bir şeyler yapıyor.

“Kursa beraber gittiğim arkadaşımla bir atölyemiz olsa diyerek önce ufak çaplı atölye çalışmasına başladık. Sonra bir takım işler aldık, bu süreç içinde yeni teknikler öğrendim ve bu zamana geldim. Artık Cihangir’de Axxi adında bir hediyelik eşya mağazamız var. Burada tasarımcılara ait pek çok ürün sergileniyor, aynı zamanda da www.axxi.net sitesinden satışı yapılıyor. En büyük fark o zamanlar daha az üretim yapabilecek donanıma sahiptim şu anda ise seri üretim yapabilen bir pozisyondayım.” Aslı Girgin, takı tasarımında hâlâ öğrenecek çok şeyi olduğunu düşündüğünden kendini geliştirmek için Alef Mücevher Atölyesi’nde eğitim almaya devam ediyor.

TAKI TASARIMI KURSLARI

İSTANBUL
Erguvan Sanat Merkezi 0216 338 16 38
Odak Sanat 0212 320 45 94
Mahreç Sanatevi 0212 527 67 31

BURSA
Ekim Sanat Atölyeleri 0224 224 75 57

İZMİR
Akademi Ege 0232 489 85 00


Deniz İNCEOĞLU, Hürriyet


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER