Milliyet Cadde 18.08.2011

Bodrum Müzesi: Gitmesen olmaz!

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyadaki en önemli sualtı müzelerinden biri. Bodrum'a gitmişken Bodrum Kalesi'ni ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni dönmeden olmaz! Kaleyi ve müzeyi yakından tanıyalım.

Bodrum Kalesi, kartpostallardaki haliyle hepimizin zihnine kazındı. 1400’lerde St. John şövalyelerinin inşa ettiği bu tarihi yapının içinde kurulan Sualtı Arkeoloji Müzesi, yaşayan müzeciliğin en güzel örneklerinden. Hele çocuklar için müthiş oyuncaklı, ilginç ve öğretici bir yer.

Bodrum Müzesi: Gitmesen olmaz!
Michael Douglas’tan Prens Charles’a, nice ünlünün Bodrum Müzesi’ni ziyaret ettiğini belirtelim.

Girişinden itibaren Bodrum’un antik çağlardaki halini, o dönemlerdeki yaşamı ve gemilerle yapılan ticareti tasvir eden görseller kullanılmış. Mesela M.Ö. 4’üncü yüzyılda yapılan 50 metrelik devasa Mausoleum. Örneğin sadece sergilenen bir amforaya bakmakla kalmıyor, ne işe yaradığı, nasıl depolandığı ve taşındığına dair bilgileri de ediniyorsunuz.

Dünyanın en eski batığı
Sualtı Müzesi’nde dünyanın en eski batığı da sergileniyor. 1999’da açılan bölüme girdiğinizde resmen nefesinizi tutuyorsunuz; çünkü karşınıza, insan evladının ta Tunç Çağı’nda yaptığı geminin kalıntıları ve içinden çıkan eserler çıkıyor. Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin mührü bile var!

Batığın sergilendiği bölümde, sualtı arkeologlarının nasıl çalıştığını da öğreniyorsunuz. Prof. George Bass yönetiminde, 70’lerde yapılan batık dalışlarına ait bir video, ekibin heyecanını ve batığın önemini anlamak açısından çok faydalı.

Ne şanslıyım ki müzeyi, batık dalışlarına bizzat katılmış olan arkeolog Bahadır Berkaya’yla gezdim. Indiana Jones ile Kill Bill karışımı bir karakter olan Bahadır Bey’in renkli anlatımı, her şeyi çok daha değerli kıldı.

Saatlere dikkat
Müzedeki her bölüm, ne yazık ki her saat açık değil! Mesela Uluburun Batığı gibi özel koşullarda (ısı, ışık gibi) sergilenen eserleri saat 16.00’dan sonra göremeyebilirsiniz.

Pazartesi hariç, her gün açık olan müze, özellikle akşamüstü 17.00’den sonra epey kalabalık olabiliyor. Berkaya’dan aldığım bilgiye göre bu yaz, bir gündeki ziyaretçi sayısı üç bine kadar çıkmış.

MOZOLENiN iSiM BABASI
* Bodrum Kalesi, M.Ö 377’de yapılan ve 1302’deki büyük depremle yerle bir olan Mausoleum’un taşlarıyla yapılmış.

* Mausoleum, Kral Mousollos’un gücünü göstermek için yapılan, 50 metre yüksekliğinde bir yapıymış. Günümüzdeki ‘mozole’ kelimesi, Mausoleum’dan geliyor.

* Bodrum Kalesi, Hıristiyanların önemli dini figürü St. Peter onuruna yapılmış. Kale, din adamlarının hacca giderken yol üzerinde dinlenmeleri için kullanılmış.

* Amfora, M.Ö 1400’lerden MS 15’inci yüzyıla kadar kullanılıyor. Ardından ahşap muhafazalar, fıçılar çıkıyor. Günümüzün ‘amforalar’ıysa cam ve pet şişeler. Geleceğe bırakacak bir şey yok yani.

GEMiDE SON YEMEK
* Kale’nin bahçesinde sergilenen, M.S. 1’inci yüzyıla ait Roma dönemi bronz çıpa, Datça açıklarından çıkartılmış. Dünyada sadece dört tane bulunan bronz çıpaların ikisi Türkiye’de.

* Serçe Limanı kazısında bulunan batıksa, M.S. 1025’e dayanıyor. Cam yüklü gemiden altın sikkeler de çıkmış, gemicilerin son yedikleri yemek de! Bir tabağın içinde balık kılçıkları aynen sergileniyor.

* Binlerce yıl denizin altında kalıp tuzlu suya doyan batıkları çıkarmakla iş bitmiyor. Tatlı suda bazen iki yıla yakın bekletiliyor gemi parçaları. Sergilendikleri odada sıcaklık 18-22 derece arasında tutuluyor.

MUTLAKA GÖRÜN
Müzede hiçbir bölümü atlamadan gezin. Vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

* Amfora sergilemesi, bahçede. Karyalı Prenses salonu ve Cam Salonu’ysa her zaman açık değil.

* St. John şövalyelerine ait bilgilerin yer aldığı İngiliz ve Alman Kulesi, olağanüstü bir Bodrum manzarasına sahip. Farklı yerlerden alınan objelerle (masa, hayvan başı) süslenen Kule’de Türk bayrağı ve Atatürk resimleri de var.

* Atatürk resimleri, neredeyse her bölümde dikkat çekiyor.

* Doğu Roma Batığı, Zindan ve müzeye en son eklenen sikke ve mücevharat bölümünü gezmeyi unutmayın.

Mehveş Evin

Pudra.com olarak Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi
Müze pazartesi hariç, her gün açık.
Tel: (0 252) 316 25 16
Ziyaret saatleri: 9.00 -19.00 (Eylül sonuna kadar)
Eylül-Nisan ayları: 10.00-16.00 arası
Giriş fiyatı: 10 YTL
www.bodrum-museum.com

Karyalı Prenses Salonu
10.00-12.00 ve 14.00-16.00 arası(Salı, Çarsamba, Perşembe, Cuma)
Giriş: 5 YTL

Uluburun Batığı
09.00-12.00 ve 14.00-16.00
Giriş: 5 YTL

Mausoleum
Tel: (0 252) 316 12 19
Dünyanın yedi harikasından biri
10.00-16.00 arası
Giriş: 8 YTL

Myndos Kapısı ve Osmanlı Kulesi
Giriş ücretsiz


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER