@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.12.2009

Chagall Pera Müzesi'nde!

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde "Chagall: Aşk ve Yaşam" başlıklı sergi 24 Ocak 2010 tarihine kadar gezilebilir.

20. yüzyılın öncü sanatçılarından Marc Chagall, Türkiye'deki sanatseverlerle ilk kez Pera Müzesi'nde buluşuyor.

Chagall Pera Müzesi'nde!

Chagall: Aşk ve Yaşam başlıklı sergi Chagall'ın baskı, desen ve resimlerinden oluşuyor. 23 Ekim 2009 tarihinde başlayan sergi 24 Ocak 2010 tarihine kadar gezilebilir.

Sergi, Chagall'ın çok yönlü kimliğini ve renkli hayal dünyasını vurgulayan bir seçkiyi sunuyor. Sanatçının yaşamını ve ilk eşi Bella ile aşklarını konu alan özyaşamöyküsel desenlerinin yanı sıra, Kutsal Kitap illüstrasyonları, La Fontaine Masalları ve Gogol'ün Ölü Canlar'ı gibi edebi yapıt resimlemeleri de sergide bir araya geliyor. Yapıtlar arasında Chagall'ın imzasıyla bütünleşmiş Rus folkloru, Yahudi gelenekleri ve sevgililer temaları dikkat çekiyor.

Marc Chagall kimdir?
Marc Chagall, 1887 yılında Rusya'nın Vitebisk şehrinde dünyaya gelir.

İleriki yıllarda resmedeceği gibi mutlu bir çocukluk dönemi geçirir. Sanat eğitimine bu kentte başlar, St. Petersburg'da bitirir. Yine Vitebisk'te yaşamının en büyük aşkı sonra karısı Bella ile tanışır.

1910 yılında Paris'e gider, dostları aracılığıyla tanıştığı bir sanat tüccarı vasıtasıyla Berlin'de ilk kişisel sergisini açar. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı yıllarda Rusya'da yaşamak zorunda kalır. 1917 Devrimi sonrası sanat komiserliği görevine getirilir, Vitebisk Sanat Akademisi'ni kurar ve bir müze açar. 1921 yılında 35 yaşındayken özyaşamöyküsü "Yaşamım"ı yazmaya başlar. Ertesi yıl da kitabının baskı tekniğiyle illüstrasyonlarını hazırlar.

1923 yılında yönetimle sorunlar baş gösterince karısı Bella ile beraber Paris'e taşınır. Gerçeküstücüler Chagall'a aralarına katılmasını isterler ama o reddeder. Yayıncısının teklifiyle önce Gogol'un "Ölü Canlar"ını sonra da La Fontaine'nin "Masallar"ını resimler. "Kutsal Kitap" için illüstrasyonlar yapar. Bu yıllarda Filistin'e ziyaretleri de başlar.

1937'de Fransız vatandaşlığına kabul edilir ama Nazi rejimi Alman müzelerinde sergilenen tüm Chagall yapıtlarının kaldırılması talimatını verir. O da 1941'de tüm çalışmalarını yanına alarak Amerika'ya gider ve New York'a yerleşir. Breton, Matisse gibi sanatçılarla dost olur. Bu arada sevgili karısı Bella'yı kaybeder. Savaş sonrası tekrar Avrupa'ya döner.

1960'lı yıllarda dünyanın dört bir yanından vitraylı pencere, duvar resmi, duvar halısı siparişleri gelir. Paris'teki Garnier Operası'nın duvarı, New York Metropolitan Müzesi'ne iki duvar resmi, Kudüs'teki yeni parlamento binası Knesset için duvar mozaiklerini yapar. Ayrılışından elli yıl sonra Moskova'ya gider ama doğduğu kente gitmeyi göze alamaz.

1985 yılında da Fransa'da aramızdan ayrılır.

Sergi Bilgileri
Chagall: Aşk ve Yaşam
23 Ekim 2009-24 Ocak 2010

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi
Meşrutiyet Caddesi No.65
Tepebaşı İstanbul
Tel: 212 334 99 00
Fax: 212 245 95 11
info@peramuzesi.org.tr


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER