Pudra.com 19.12.2011

SALT Galata'nın ilk sergileri!

Galata'nın kültür merkezi SALT Galata'da devam eden sergiler neler? Mutlaka ziyaret edilmesi gereken Salt Galata ziyaretçilerine farklı deneyimler sunuyor.

Karaköy'ün yeni yıldızı SALT Galata açıldı! yazımızla SALT Galata'nın açılışını sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise SALT Galata'da devam eden sergilerden bahsedeceğiz.

SALT Galata'nın ilk sergileri!

Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914
SALT Galata’nın açılış sergilerinden Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914, arkeolojinin Yakındoğu’daki zengin ve karmaşık hikâyesini, seçili bölgeler üzerinden kronolojik bir anlatımla sahneliyor. Prof. Dr. Zainab Bahrani, Prof. Dr. Zeynep Çelik ve Prof. Dr. Edhem Eldem, tarafından kavramsallaştırılıp hazırlanan sergi, dünyada modern anlamdaki ilk müze olan British Museum’un kurulduğu 1753’ten, Evkaf-ı İslâmiye Müzesi’nin (Türk ve İslam Eserleri Müzesi) açıldığı 1914’e kadar geçen süreyi ele alıyor. Sergi, Yunanistan’dan Mısır’a uzanan geniş bir coğrafyadaki arkeolojik faaliyetleri, sosyal, kültürel ve politik bağlamlarıyla inceliyor.

Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914
11 Mart 2012’ye kadar izlenebilir


Foto Galatasaray: Araştırmacı / Sanatçı: Tayfun Serttaş
SALT Galata’nın açılış sergilerinden bir diğeri, “Açık Arşiv” proje dizisinin ilk sergisi Foto Galatasaray da ziyarete açılıyor. Araştırmacı/sanatçı Tayfun Serttaş’ın hazırladığı sergi, İstanbul’da 1935’ten 1985’e kadar kesintisiz olarak fotoğrafçılık yapan Maryam Şahinyan’ın arşivini gün ışığına çıkarıyor. Sergi, Şahinyan’ın fotoğrafları üzerinden yeni bir yakın tarih okumasına olanak tanıyor.

Foto Galatasaray: Araştırmacı / Sanatçı: Tayfun Serttaş
22 Ocak 2012’ye kadar izlenebilir


SALT Araştırma
SALT Galata bünyesinde yer alan “SALT Araştırma”; 40.000 başlık altında toplanmış yaklaşık 100.000 basılı yayını içeren kütüphanesi, dijital ortama aktarılmış 1 milyonu aşkın belgeye erişim sağlayan arşiviyle, öğrenci, akademisyen ve araştırmacılara önemli bir kaynak sunuyor. Yeniden tasarlanan Osmanlı Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapmayı sürdüren bina; 230 kişi kapasiteli oditoryum, çok sayıda katılımcıya çalışma olanağı sunan atölyeler, kafe, restoran, mağaza ve sergi alanlarını içeriyor.

SALT Araştırma, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri’nin arşiv ve kütüphane kaynaklarının birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Sanat, mimarlık, tasarım, şehircilik, sosyal tarih ve ekonomi tarihi konularına odaklanan yaklaşık 40 bin yayını kapsayan SALT Araştırma; kitap, dergi, makale, CD/DVD ve tezlerden oluşan kütüphane ile dijital ve fiziki dokümanları içeren arşivi bir araya getiriyor. “Kütüphane 2.0” standartlarına göre tasarlanan mekan, bireysel ve grup çalışmalarına olanak tanıyan; nitelikli, konuksever ve rahat bir ortam sağlıyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Kalıcı koleksiyonuyla SALT Galata’da ziyaretçilerle buluşan Osmanlı Bankası Müzesi, Türkiye’de özel bir banka tarafından kurulan ilk müze olma niteliğini taşıyor. Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin bünyesinde 2002 yılında hayata geçirilen müzede; Osmanlı Bankası’nın 80 yıllık faaliyet döneminde yaşanan önemli değişiklikler, gelişmeler ve krizler kronolojik olarak ele alınıyor. Aynı dönemin şube binaları ve müşterilerinin faaliyet alanları da vurgulanıyor. Her öğesinin, ait olduğu dönemin siyaseti, ekonomisi, toplumu hatta gündelik yaşamı ve kültürü bağlamında incelendiği bir mekân olan Osmanlı Bankası Müzesi, yalnızca kurumun öyküsünü aktarmakla kalmayıp, bir dönemin yaşam temsilini de sunuyor. Arşiv ve konsept çalışmasını Prof. Dr. Edhem Eldem’in yürüttüğü müzenin tasarımı ise Bülent Erkmen tarafından yapılmış.

SALT Galata’nın mimarisi...
SALT Galata, düzenleyeceği programlar kadar mimarinin deneyimlenmesi açısından da önemli bir durak olmayı hedefliyor. SALT Galata’nın, Fransız Mimar Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan binası, anıtsal ölçeğinin yanı sıra, ön ve arka cephesindeki mimari üslubun farklılığı nedeniyle de İstanbul’da benzersiz bir örnek teşkil ediyor. Bankalar Caddesi’ne bakan ön cephe neoklasik ve neorönesans tarzı yansıtırken, eski İstanbul’a bakan arka cephe ise oryantalist çizgiler taşıyor.

SALT'ın yaratıcıları...
SALT’ın iki tarihi binasını yeniden işlevlendirme çalışmaları, Ağa Han ödüllü Mimar Han Tümertekin liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülmüş. Mekânsal kurgu, yapının özgün karakterini vurgulamak ve SALT’ın çok katmanlı programının gereksinimlerini karşılamak için yeniden yaratılmış. SALT Galata’nın iç mekânları için farklı tasarım ve mimarlık ofisleriyle çalışıldı. Binada yer alan mağazayı Ömer Ünal, ofisleri Superpool, oditoryumu Zoom, atölyeleri Arif Özden ve Tanju Özelgin, kütüphaneyi Şanal Mimarlık, kafe ve restoranı Mimarlar Tasarım ve Zehra Uçar, danışma bankosu ve ziyaretçi tuvaletlerini Autoban tasarlamış. Binanın, işaretleme ve yönlendirme tasarımı ise Koray Özgen tarafından gerçekleştirilmiş.

(SALT Galata’nın restoran-kafesi Ca’d’Oro hakkında bilgi almak için tıklayın...)

SALT Galata
Adres: Bankalar Caddesi 11, Karaköy
Tel: (0212) 334 22 00
(Girişler ücretsiz)

Çalışma saatleri
Salı-Cumartesi: 12:00 - 20:00
Pazar günleri: 10:30 - 18:00


Etiket: sergi, salt galata
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER