› 
 › 
Cinedergi 05.01.2010

2009'un en iyi fimleri

2009’da yerli filmlerden Nefes, Vavien, Neşeli Hayat; yabancı filmlerden Slumdog Milyoner, Alacakaranlık ve Avatar akıllarda kaldı.

SERDAR AKBIYIK

2009'un en iyi fimleri
2009 dünyada çok dengeli bir sinema üretiminin yapıldığı yıl oldu. Yüksek bütçeli filmler ile göreceli bağımsız yapımlar eşit oranda sinemalarda yer buldu. Towelhead ve Tıkanma gibi bağımsız yapımlar bizim için tatlı sürprizler olarak karşımıza çıktı. Büyük bütçeli filmler dediğimizde ise yılın son günlerinde devrim olarak nitelenen Avatar filmi bütün kamuoyunun ilgisini beyazperdeye çekerken Türk sineması da Hollywood’a nazire yaparcasına Vavien ve Neşeli Hayatı vizyona soktu. 16 Ekim’de vizyona giren Nefes ise gişesini yavaş ama sağlam bir şekilde artırdı. Bu kaliteli yapımlar arasında animasyonlar için de altın yıl oldu 2009.

2009’un en iyi Türk filmleri
Nefes
Vavien
Neşeli Hayat
İki Dil Bir Bavul
Pandora’nın Kutusu

2009’un en iyi Yabancı filmleri
Avatar
Yasak Bölge 9 (District 9)
Milyoner (Slumdog Millinoire)
Tıkanma (Choke)
Türbankafa (Towelhead)

2009’un en iyi Animasyon filmleri
Beşir’le Vals (Waltz With Bashir)
Koralin’in Gizli Dünyası (Coraline)
Yukarı Bak (Up)
Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı (Ice Age 3: Dawn Of The Dinasaurs)
Yeni Yıl Şarkısı (A Christmas Carol)


BURAK YARKENT
Yine koca bir yılın o meşhur zamanına geldik. Kısaca, geçtiğimiz yılda sinemanın “en”lerini söyleyip, izlenesi filmleri listeleyecegiz.
Buyrun bakalım; 2009 yılı daha önceki yıllara nazaran “duygu ve düşüncenin” nispeten geri planda kaldığı, süper kahramanların, canavarların, robotların, kıllı yaratıkların, yüzünde hiçbir ifade olmayan saçma bilgisayar oyunu karakterlerinin, ve hatta soysuzların ön plana çıktığı bir yıl oldu.
Kanımca en iyi film “the Hurt Locker” filmiydi. Hikaye, çekimler, ve oyunculuk tek kelime ile muazzamdı. “Avatar” görsel bir orgazm olarak ön plana çıktı. Yanlız “Inglourious Basterds” 2009 yılı sinemasının altına atılmış iyi bir imza ve şimdiye kadar izlediğim en iyi Tarantino idi.

2009’un en iyi Yabancı filmleri
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
A Prophet
Precious
Avatar

2009’un en iyi Animasyon filmleri
Up
Fantastic Mr. Fox
Caroline
Ponyo
Cloudy with a Chance of Meatballs


ALİ ULVİ UYANIK
2009 yılı Türk seyircisinin, uzun zaman sonra gişelerde en adil olduğu yıldı. "Buz Devri 3: Dinozorların Çağı", "2012", "Alacakaranlık: Yeni Ay", 1 milyon bilet sınırını rahatlıkla geçti. Vizyona giren yabancı film sayısı 214'ten 185'e düştü ama hasılatı yükseldi. Türk Sineması ise, film sayısını 50'den 70'e çıkarırken, çoğu filmde kalitesi yerlerde süründü. Sayıya paralel olarak nitelikli fim sayısında bir artış olmadı yazık ki. Fakat buna karşın, "Nefes:Vatan Sağolsun" gibi, "Vavien" gibi , "Hayat Var", "Nokta" gibi farklı filmlerle bizleri şaşırtmayı da bildi...Animasyonlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sayı ve ilgiye ulaştığından ayrıca seçilmeyi haketti. "Avatar" ise, tüm yılın her anlamda en iyisiydi. İşte seçimlerim:

Türk Sineması (İlk 5)
Nefes
Hayat Var
Nokta
Vavien
Pandora'nın Kutusu

Dünya Sineması (İlk 5)
Avatar
Son Veda
Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
Okuyucu
Kehanet

Animasyonlar (İlk 5)
Yeni Yıl Şarkısı
Göçenler, Göçürenler... Ne Varsa Götürenler
Küçük Deniz Kızı Ponyo
Beşir'le Vals
Igor


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER