› 
 › 
Pudra.com 12.09.2012

2012 Filmekimi'nin ödüllü filmleri

Bu yıl 29 Eylül- 7 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan Filmekimi'nin merakla beklenen programı açıklandı. Venedik, Sundance ve Cannes Film Festivali gibi önemli festivallerde ödül alan, birbirinden iyi filmler bu yılki programda öne çıkıyor.

İKSV tarafından bu yıl 11. kez düzenlenecek olan Filmekimi, 39 filmle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Ünlü film festivallerinde boy göstermiş filmleri merakla bekleyen sinema tutukunları film seçiminde zorlanacak gibi. İşte 2012 Filmekimi'nde öne çıkan ödüllü filmler...

2012 Filmekimi'nin ödüllü filmleri

Acı / Pieta
Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk’un, Eylül ayında 69. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülü alan son filmi Acı / Pieta, Venedik’ten sonra ilk kez Filmekimi’nde gösteriliyor. Tefeciler adına çalışan zalim ve yalnız bir adamın ve günün birinde karşısına çıkarak annesi olduğunu iddia eden bir kadının hikayesini anlatan film, şiddet sahneleri yüzünden Kore’de şimdiden büyük bir tartışma yarattı.

Aşk / Love
Filmekimi, bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan ve başrollerdeki Jean-Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva’nın muhteşem oyunculuklarıyla hafızalara kazınan Michael Haneke’nin Aşk / Love filmini sunuyor. Yılların eskitemediği deneyimli oyuncu Jean-Louis Trintignant’ın 14 yıl aranın ardından ilk kez setlere döndüğü filmde usta oyuncuya Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert ve Alexandre Tharaud gibi yıldız isimler eşlik ediyor. 80'li yaşlarını sürmekte olan Georges ve Anne, birbirlerine çok bağlı, emekli, kültürlü müzik öğretmenleridir. Anne’ın felç geçirmesiyle, aralarındaki sevgi bağı gitgide zorlanıyor. Haneke’nin bu iç burkan dramı, merhametli olduğu kadar acımasız, gerçekçi ve yürek paralayıcı. Aşk, Haneke’ye Cannes’da Beyaz Bant’tan üç yıl sonra ikinci kez Altın Palmiye’yi kazandırdı ve 2013 için Avusturya’nın Oscar adayı oldu.

Meleklerin Payı / The Angels' Share
Cannes’da 2012 Mayıs'ında Jüri Ödülü alan ve Ken Loach’in yönetmenliğini yaptığı Meleklerin Payı / The Angels’ Share, Filmekimi’nin merakla beklenen filmlerinden. Siyasetle mizahı ustalıkla bir araya getiren yönetmen Ken Loach, uzun süredir birlikte çalıştığı senaryo yazarı Paul Laverty ile yeniden el ele veriyor ve İskoçya’nın başkenti Glasgow’da bir grup genç suçluyu kara mizah kullanarak merceği altına yatırıyor.

Tepelerin Ardında / Beyond The Hills
Cristian Mungiu’nin bu yıl Cannes Film Festivali’nde iki ödül birden kazanan filmi Tepelerin Ardında / Beyond the Hills, Filmekimi’nin ses getirecek yapımlarından olacak. Filmin her iki başrol oyuncusu, Cosmina Stratan ve Cristina Flutur Cannes’da "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü paylaşırken, Christian Mungiu da “En İyi Senaryo Ödülü”nü aldı. Cristian Mungiu, "4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün" filmiyle, 2007 yılında Cannes’da Altın Palmiye kazanmıştı. Film, rahibeliği seçen çocukluk arkadaşını manastırdan çıkarmaya kararlı bir kızın mücadelesini ele alıyor.

Onur Savaşı / The Hunt
Dogma 95 kurucularından Thomas Vinterberg, verdiği aradan sert olduğu kadar zorlayıcı bir öyküyle dönüyor. Bu yıl Cannes’da büyük gürültü koparan ve başrol oyuncusu Mads Mikkelsen’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Onur Savaşı / The Hunt filminde, haksız yere çocuk taciziyle suçlanan ve mahvolan yaşamını yeniden kurmaya çalışan bir adamın hikayesi anlatılıyor.

Düşler Diyarı / Beasts of the Southern Wild
Benzersiz, unutulmaz, etkileyici bu kahramanlık öyküsü, Sundance ve Cannes’ın tartışmasız yıldızı olan Benh Zeitlin’in yönetmeliğini yaptığı Düşler Diyarı / Beasts of the Southern Wild, Filmekimi programının en parlak ödüllü filmlerinden. Filmde, Louisiana’da, bentlerin ardında yaşayan altı yaşındaki küçük Hushpuppy’nin babasının esrarengiz bir hastalığa yakalanması ve ardından gelen olaylar masalsı bir diller anlatılıyor. Film, bu yıl Cannes'da en iyi ilk filme verilen Altın Kamera ve FIPRESCI (Belirli Bir Bakış), Sundance'te ise Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Görüntü ödüllerini aldı.

Çocuklar /Children Of Sarajevo
TRT ile yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ortak yapımcılığında çekilen Çocuklar / Children of Sarajevo filminde yönetmen Aida Begic, Bosna’da savaş sonrasının zorlu şartlarını incelikli bir yaklaşımla ele alıyor. Filmde anne-babalarını savaşta kaybeden genç Rahime ile kardeşi Nedim’in zorlu şartlar altında Saraybosna’da verdikleri yaşam mücadelesi anlatılıyor. Aida Begic, Kar adlı filmiyle 2008’de Cannes’da Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü. Çocuklar, Mayıs 2012’de Cannes’da Belirli Bir Bakış, Jüri Özel Övgüsü, Pesaro’da En İyi Film, Genç Jüri Ödülü ve Uluslararası Af Örgütü ödüllerinin sahibi oldu.

Koşulsuz Sevgi / Boken
Tanınmış tiyatro ve opera yönetmeni Rufus Norris’in ilk sinema filmi Koşulsuz Sevgi / Broken, 11 yaşındaki şeker hastası Skunk’ın masum çağlarını sona erdiren olaylı yaz tatilini konu alıyor. Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nın açılışını yapan, Daniel Clay’in romanından uyarlanan filmin özgün müziklerinde Damon Albarn’ın imzası var.

Baştan Al / Camille Rewinds
Noémi Lvovsky’nin hem yönettiği hem de başrolünü üstlendiği, Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde En İyi Fransızca Film ödülünü kazanan son filmi Baştan Al / Camille Rewinds, 1980’lerin unutulmaz, parlak, çılgın, isyankar dünyasını anlatıyor. Bu hareketli, nostaljik ve hınzır filme adını veren kahraman Camille, yılbaşı gecesi birden bire 16 yaşına geri dönerek, annesi, babası, arkadaşları ve 25 yıl önce evlendiği Eric’le yeniden karşılaşıyor. Film, Locarno Film Festivali’nde de Variety Dergisi’nin Piazza Grande Ödülü’nü aldı.

Duvar / The Wall
Marlen Haushofer’in kült romanından uyarlanan, Julian Roman Pölsler’in yönetmenliğini üstlendiği Duvar / The Wall, yalnızlık ve hayatta kalmaya dair özgün bir deneyim sunan çağdaş Robinson Crusoe öyküsü. Bir kadının köpeğiyle birlikte görünmez bir duvarın ardında mahsur kaldığı Avusturya dağlarındaki bir kulübede geçen Berlin Film Festivali’nde Kiliseler Birliği Ödülü’nü aldı.

Gölgede Dans / Shadow Dancer
Kral / The King ve Oscar’lı Teldeki Adam / Man on Wire filmlerinin yönetmeni James Marsh’ın son filmi Gölgede Dans / Shadow Dancer, IRA meselesini ideolojiye takılmadan, insani bir boyutta ele alan çarpıcı bir psikolojik gerilim. Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığına kendini adayan bir dava kadınının Londra’da metroya bomba yerleştirme suçlamasıyla tutuklanmasının ardından gizli servisin ona sunduğu zorlu seçimi konu alan filmde Clive Owen gizli servis ajanı rolünde. Filmin oyuncuları Andrea Riseborough ve Brid Brennan ise Edinburgh Film Festivali'nde En İyi Oyuncu ödülüne layık görüldüler.

Savaşın Gölgesinde / Lore
Cate Shortland, Tepetaklak / Somersault filminden sonraki bu ilk çalışmasında, savaş sonrası acıları ve değişen dünyaya karşı büyümenin zorluklarını ele alıyor. 2012 Locarno İzleyici Ödülü layık görülen Savaşın Gölgesinde / Lore, savaşın bitişiyle hüküm süren kargaşa, yokluk ve acının ortasında, Thomas adında gizemli bir Yahudi kaçakla karşılaşan Lore’un dünyasını anlatıyor. Savaşın Gölgesinde, Avustralya’nın 2013 Oscar adayı olarak ilan edildi.

Ai Weiwei: Asla Pişman Olma / Ai Weiwei: Never Sorry
Bu yılki Sundance’de Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan, Alison Klayman’ın son filmi Ai Weiwei: Asla Pişman Olma / Ai Weiwei: Never Story, Çin’in en tanınmış sanatçısı Ai Weiwei’in keskin sansür ve etkisiz bir hukuk anlayışının hüküm sürdüğü ülkesinde, baskılara rağmen, sözlerini sakınmadan sanatı ve sosyal medya aracılığıyla kitleleri örgütleyişini konu alıyor. Ai Weiwei: Asla Pişman Olma, bu dijital çağ muhalifinin içyüzüne bakarken onun küresel çaptaki etkililiğini ve sanatla siyasetin sınırlarını inceliyor.

No
İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale’yi kazanan Tony Manero ve 2010 yapımı Post Mortem’in ardından gelen son filmi No’da yönetmen Pablo Larraín, Şili’nin askeri diktatörü Augusto Pinochet ‘ye karşı yürütülen bir reklam kampanyasını ele alıyor. Pinochet’nin baskılara boyun eğerek 1988’de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alışı ardından muhalefet önderleri "Hayır" kampanyalarını yönetmek üzere genç ve küstah reklamcı Rene Saavedra ile anlaşıyorlar. Başrollerinde Gael Garcia Bernal’ın yer aldığı film bu yıl Cannes’da Sanat-Sinema Ödülü’ne layık görüldü.

Filmekimi 2012 hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Filmekimi 2012'nin ödüllü filmleri için tıklayın.
2012 Filmekimi'nde usta yönetmenlerin filmleri için tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER