› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.02.2011

Hareket Atölyesi Topluluğu 'aHHval' ile Garajistanbul'da!

Hareket Atölyesi Topluluğu son çalışmaları olan 'aHHval'ı 18, 21, 25, 28 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde Garajistanbul’da sergiliyor...

HAYAT OYUNUNDAN SAHNELER

Hareket Atölyesi Topluluğu 'aHHval' ile Garajistanbul'da!

Hareket Atölyesi Topluluğu; yakan top oynadığımız, yerli malı haftası yaptığımız, “bu iş yerinde grev var” yazısıyla okumayı öğrendiğimiz günlerin konu edildiği, son çalışmaları olan “aHHval” ile 18, 21, 25, 28 Şubat ve 1 Mart’da, Garajistanbul’da…

Türkiye’nin hem siyasal tarihi, hem de gündelik hayatın çeşitli halleri, kolektif bilinçaltımızın kahkahalı ve hüzünlü hikayeleri… Hepsi de bu oyunda…

aHHval nasıl bir çalışma?
“aHHval” bir hareket tiyatrosu çalışması. Türkiye’de çok fazla örneği olmayan “hareket tiyatrosu” tarzında işler üreten Hareket Atölyesi, her biri çok farklı yaşlardan, farklı eğitim ve birikimlerden gelen kişilerden oluşan, sıra dışı bir topluluk. 27 yaşından 71 yaşına kadar, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bu toplulukta; diş hekiminden emekli öğretim üyesine, balerinden yönetmene, tiyatro oyuncusundan DJ’e kadar pek çok farklı meslekten kişi var. Neredeyse tamamı, 10 senedir birlikte çalışıyor, üretiyor ve sahhe heyecanını paylaşıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında işlerini sergileyen topluluğun son çalışması olan “aHHval”, Türkiye tarihini sivil bir perspektiften, beden dilini kullanarak yeniden yazan ve okuyan bir iş. Grubu oluşturan kişilerin hafızalarından ve kişisel hayat hikayelerinden yola çıkan ve Türkiye’nin anonim hafızasına göndermeleri olan bu hareket tiyatrosunda, danstan edebiyata, siyasal tarihten mahalle arası sokak kültürüne, kadar her şey konu ediliyor. Bir anlamda, gündelik hayatın diliyle, ortak geçmişimizdeki olayların ve durumların analizi yapılıyor. İzleyiciyi bazen gülümseterek bazen de hayallere sürükleyerek…

Ülkenin 60’larına 70’lerine, 80’lerine ve o günlerden bu güne dek tanıklık eden herkes, kendinden çok şey buluyor bu oyunda. Hem kahkahalarla gülüyor, hem hüzünleniyor, hem eskilere gidiyor, hem de şimdiki zamanda yeniden var oluyor.

Hareket Atölyesi oyuncuları, 70 dakika süren oyun boyunca izleyiciyi, algısı hep açık olmaya, hep farkında olmaya davet ederken, bir yandan da “aHHval” içindeki tüm hikayelere ortak ediyor… Rehavete kapılmaya izin vermiyor. Duyguları derinden yakalıyor.

Hareket Atölyesi’nin kurucusu Zeynep Günsür; “Türkiye’de yaşanan hayatı kişisel deneyimler yoluyla yeniden kurgulayan, Türkiyeli olmanın ne olduğunu araştıran bir sahne işi” diye tanımlıyor “aHHval”i…

“Lastik atladığımız, yakan-top oynadığımız ve deniz kabuğundan kolyeler yapıp sattığımız yıllar oldu. Üniversitelerde, “idam cezasını” tartıştığımız müzakereler yaptık. Bayramlarda, yeni kıyafetleri heyecanla bekledik, yerli malı haftasında süt içtik, fener alaylarına katıldık. Büyürken, memelere kapak kapatıldı. Sokaklarda karartmalar oldu, benzin istasyonlarında kuyrukta bekledik, “bu işyerinde grev var” cümleleriyle okumayı sökenlerimiz vardı. Lale işkembecisinin önünde silahlar patladı. Elektrikli radyoları açıp, biraz ısınmasını bekledik. Telgrafın tellerine kuşlar kondu. Eteklerin içine jüponlar giyildi. Çok hızlı çekirdek yendi. Komşu teyze adlarının Nebahat, Müzeyyen ya da Münevver olduğu yıllardı. Sürekli kompozisyon yazdık. Sinek telleri ile karasinekler avlandı. Bağıra çağıra “All You Need is Love” ve daha edepli “Akşam oldu Hüzünlendim Ben Yine” söylendi…

Bir zamanlar oldu, bir zamanlar olmadı. Engelli iğneler ve muntazam yaralar belirdi. Muhtelif yalanlar söylendi, muhtelif oyunlar oynandı!
Aslında bazı noktalar hala muallak. Hatta allak bullak!..”

Yaşamın tam da orta yerinde durduğumuza bizi yeniden ikna eden, bu hem bambaşka hem de gayet bizden hayat oyununda, herkes kendi hikayesinden bir parça bulacak.


Tasarlayan ve Sahneleyen: Hareket Atölyesi
Sanat Yönetimi: Zeynep Günsür
Hareket Yönetimi: Deniz Olgay Yamanus-Ece Ulutan
Işık Tasarımı: Alev Topal
Ses Tasarımı: Tolga Yüceil
Kostüm Tasarımı: Deniz Olgay Yamanus-Leyla Okan
Teknik: Arda İpek Prodüksiyon: Nnaco

Hareket Atölyesi: Deniz Olgay Yamanus, Dizem Kaftan, Ece Ulutan, Gizem Soysaldı, Gülsu Aren, Kaan Yüceil, Leyla Okan, Nilgün Günsür, Özden Çetin, Sibel Günsür, Zeynep Günsür (Deniz Boro Polat, Gamze İneceli, Meral Erdoğan)

Referanslar: Hareket Atölyesi Hafızası /Sözlü Tarih, Tanıl Bora / Türkiye’nin Linç Rejimi, H.E. Adıvar /Mor Salkımlı Ev, Tezer Özlü / Çocukluğun Soğuk geceleri, Feroz Ahmad /Bir Kimlik Peşinde Türkiye , Zeynep Sayın /İmgenin Pornografisi, Metin Erksan / Time of Love (1965, film)

Müzikler: Ceviz Oynamaya Geldim /Müzeyyen Senar, Home Comings /Erkan Oğur, Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Kara Tren, You Are My Sunshine, Çarliston, Bayram Gecesi, Gel Güzelim Çamlıca’ya, Osman Paşa Türküsü, Hatırla Sevgilim, Ağlama Değmez Hayat, Uyu Demeye Geldim, Havuzbaşı, Sevdim bir Genç Kadını, Je ne veux pas Traviller, Buruk Acı

Süre: 70 dk. (oyunda ara verilmiyor)

AHHVAL
18 Şubat, 21 Şubat, 25 Şubat, 28 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde Saat: 20.30’da.
Mekan: Garajistanbul

Biletler nereden alınabilir?
Garajistanbul gişesi (212) 244 44 99
Biletix.com


Etiket: konser, sergi, tiyatro
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER