› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 05.01.2010

2009 yazlık elbise modelleri

Abiye, şık, romantik veya çiçekli, yazlık elbiseler... Yazın ‘Kurtarıcı’ parçası elbise, yine çok moda ve gündemde!

Elbiselerin moda olmadığı bir dönem aklınıza geliyor mu? Benim hiç… Bir araştırma yaptım da, özellikle büyük değişimlerin yaşandığı II. Dünya Savaşı sonrası, elbisenin günümüze sürekli kimlik değiştirerek ve kılıktan kılığa girerek geldiğini tespit ettim. Belki de geçirdiği evrim, günümüz modasında vazgeçilmez bir yer edinmesinde rol oynuyor… Nitekim modacılar sürekli geçmişten ilham alarak eskiyi tekrar yorumluyor!


2009 yaz sezonu Gap, Banana Republic, Mango, Park Bravo elbiselere göz atmak için tıklayın.


1930’ların ‘Büyük Buhran’ döneminde, ekonomik krizin eşiğinde olan insanları her şeye rağmen güzel giyinmeye teşvik etme ideali taşıyan tasarımcılar hünerli elleriyle verev kesimli, geniş omuzlu elbiseler üretiyordu. Malzeme kıtlığı yaşanan bu dönemde belki de elbise en mantıklı ve hesaplı kıyafet olarak öne çıktı. 1940’larda Christian Dior’un ‘New Look’ adı verilen ‘yeni görüntüsü’ kesinlikle daha gösterişliydi. Kadınların artık giyime karşı daha dişi, daha eğlenceli bir duruşu olduğunu ortaya çıktı. Elbiselerin etekleri kabardı, beller sıkılarak ortaya çıktı.

50’lerde kazak-elbiselerin dönemine geçildi. Her ne kadar ‘sade ama kusursuz stil anlayışı’ bazı kesimlerin tepkisini çekse de uzun siyah kazak elbiseleri, düz ayakkabıları ve altın halka küpeleriyle asalet abidesi Audrey Hepburn hafızalara kazınmıştı bir kere. O günden günümüze kadar da elbiseler ‘A’ gibi aşağı doğru genişledi, sonra vücudu sarmayıp dökümlü durdu, ‘trapez’ kesim olarak üçgene benzedi, ‘baby doll’ çocuksu kesimlere geçildi…

Artık elbiselerde her sezon hemen her kesime, desen çeşitliliğine ve kumaş zenginliğine rastlıyoruz.



Tişört elbise
Adı üstünde, tişört gibi ama değil, elbise. Özellikle gündelik kullanım için çok uygun ve elverişli bir model olduğunu düşünüyoruz. Bu sezon özellikle tasarımcı JC de Castelbajac’ın koleksiyonundaki Obama baskılı elbiselerle patlayan trendin ayrıcalığını baskı detayından alıyor. Düz modelleri de elbette çok moda ama farklı olmalıyım diyorsanız baskıya ağırlık verin. Polo tişörtlerin uzun versiyonu olan tenis elbiseleriyle hafif şıklık yapabilirsiniz. Lacoste ve Fred Perry bu tarzı iyi beceriyor.
Gömlek elbise
Gömlek elbiseler çok fazla aksesuara gerek kalmadan şık ve derli toplu görünmenizi sağlar. Çünkü kısa kollu, klasik bir gömlek giymiş gibi düzgün görünürsünüz. Bele oturtulan kalın bir kemer görünüme dişilik katmak için birebir!



Romantik elbise
Romantik bir elbise ya kesimi itibariyle bize bu duyguyu yaşatır, ya da deseni romantizm kokar… Çiçeklidir veya sezonun ‘piknik havası’ taşıyan pöti kare deseniyle bize bu duyguyu yaşatır. Bu trendi başarıyla uygulayan Paul Smith geliyor aklıma veya Bottega Venetta. Çünkü mankenlerin saçlarından makyajlarına kadar romantizm notaları çalıyordu podyumlarında.
Bileklere kadar dökümlü maxi bir elbise. Şifon, belki ipek kumaşıyla bu ruhu taşıyabiliyor. Kadının saçları, duruşu da çok önemli. Boyundan bağlanan, taş detaylı straplez bir elbise, veya göğüs bölgesinde düğümlenen bir fiyonk, pastel tonları… Zevkinize, tarzınıza bağlı!




Şık elbise
Kısa veya uzun ‘maxi’ elbiseler; her iki kesim de aslında ‘şık’ kategorisine girebiliyor. Burada belirleyici faktör detaylar, kumaş kalitesi ve renk seçimi. ‘Kısa siyah elbise’ her daim şık duruyor, uzun bir şifon elbise belki daha rahat ama aynı zarafeti taşıyor. Tek omuz kadına seksapel katarken, straplez kesim yükü omuzlara bindiriyor! Dekolte de çok önemli; yani dozu ve vücudun sergilenen bölgesi. Bacaklar açıksa göğüsler arka planda kalmalı. Sırt açıksa ön kapanmalı…


Çiçekli veya geometrik desenli…
Desen önemli. Neticede içimizi ruh halimizi yansıtıyor. İnsan neşeliyken eli çiçekli böcekli, hareketli desenlere, cıvıl cıvıl kıyafetlere gidiyor. Geometri kaç zamandır podyumları meşgul ediyor. Tasarımcılar bize koleksiyonlarıyla adeta geometri dersi veriyor. İçi içe geçmiş kareler, diagonal çizgiler, 3 boyutlu desenler, gözden kaçmayacak kadar baskın bu sezon…

Nerede nasıl elbiseler bulabilirim diye soracak olursanız; Günlük tişört veya gömlek elbiselerin doğru adresi Gap, Banana Republic, Yargıcı, Koton ve T-box… Maxi elbiseler Afrodit vitrinlerini süslüyor. Ayrıca Stradivarius ve Mango’da da güzel uzun elbiseler bulabilirsiniz. Şık modellere İpekyol’da, BCBG’de rastlamak mümkün. Sisley ve Banana Republic’te de özellikle kumaş itibarıyle şık seçenekler bulunuyor.


Sezonun elbise modellerinden seçtiklerimize göz atmak için tıklayın.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2