pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Güneş ışınlarından korunmanın yolları

Güneş ışınlarına maruz kalmanın cildimiz için ne kadar zararlı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmanın yollarını Dr. Ebru Karpuzoğlu Pudra.com okurları için yazdı.

Yaz günlerinde güneş ışınlarından korunmak önemli bir mesele haline geliyor. Güneş ışınlarından korunmazsak ortaya çıkabilecek sorunları ve güneşten nasıl korunabileceğimizi Dr. Ebru Karpuzoğlu anlatıyor.

Güneş ışınlarından korunmanın yolları

Güneşten korunmak neden önemli?
Devamlı "Güneşten korunalım, cildimiz için bu çok önemli" diyoruz. Ancak neden bu kadar önemli olduğu hakkında kesin bir bilgimiz yok. Öncelikle güneş ışınlarına karşı gereken önlemleri almazsak neler olabileceğini bilmemiz gerekiyor. UV ışınları deride foto yaşlanmayı hızlandırıp kırışıklıkları artırıyor. Ayrıca ciltteki güneş lekeleri UV ışınlarına maruz kaldığımızda artıyor. En önemlisi de UVA ve UVB ışınları kansere neden olabiliyor. Ne yazık ki tüm dünyada deri kanseri vakalarının sayısı dikkat çekici ve korkutucu bir şekilde yükselişte. Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre her beş kişiden biri hayatının bir döneminde deri kanseri yaşayabiliyor. Sadece Amerika’da güneşlenme ve solaryum kaynaklı senede 3 milyon deri kanseri vakası tespit ediliyor.

Beş veya daha fazla kez deride güneş yanığı oluşması, deri kanseri riskini iki kat artırıyor. Bu durum, güneşlenmeyi çok seven 20 ile 29 yaş arasındaki kadınlarda ikinci en çok görülen kanser tip olan deri kanserinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

Ayrıca hayat boyunca yaşanan güneş hasarının %80’inin çocukken meydana gelmesi de bir başka gerçek. Bu durumda güneşten korunmanın özellikle çocuklarda çok önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Çünkü erken yaşta oluşan güneş yanıkları, ileri yaşlarda deri kanserinin oluşmasının en önemli nedenlerinden olabiliyor. Bu nedenle çocuklara güneş koruma ürünlerini uygulamak gelecekte oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne erkenden geçebilmek için önemli.

Güneşin UV ışınlarından korunmak ve sağlıklı bir cilt için farklı güneş koruma ürünleri bulunuyor. Güneş koruma ürünlerini içeriklerine göre iki ana sınıfa ayırabiliriz: Kimyasal güneş koruma içerikli ve mineral/fiziksel koruma içerikli güneş ürünleri.

Kimyasal güneş koruma içerikli ürünlerin özellikleri neler?
Kimyasal güneş koruma içeriklerine sahip ürünler, fiziksel veya diğer adıyla mineral güneş koruma ürünlerine göre UVA ve UVB ışınlarından daha fazla koruma gücüne sahip.

Güneş koruma kremleri nasıl uygulamalı?
Kimyasal güneş koruma ürünlerini temiz yani başka bir ürün sürülmemiş cilde uygulanması gerekiyor. Cilde sürülen kimyasal güneş koruma ürünleri derinin üst yüzeyindeki hücrelerle etkileşime girip aktive oluyor ve UV ışınlarını emerek, güneşin cilde olan etkilerini azaltıyor. Bu, cildin güneşten etkili şekilde korunmasını sağlıyor. UV ışınlarından tam ve etkili biçimde korunmak için, güneşe çıkmadan 20 dakika önce ürünü uygulanması gerekiyor. 20 dakikanın sonunda ise güneşe çıkmak için hazır oluyorsunuz.

Güneş koruma kremlerini neden tazelememiz gerekiyor?
Kimyasal güneş koruma ürünleri UV ışınlarını emdiğinde, zamanla koruma etkisi azalıyor ve yeniden uygulanması gerekiyor. Bütün gün güneşten uzakta mesela ofiste çalışıyorsanız, çok fazla yenilemenize gerek yok. Sadece ofisten çıkarken yeniden uygulamanızı tavsiye edebilirim. Güneşin altında olduğunuz günlerde, çok terlediğiniz veya yüzdüğünüz için güneş koruma kremi hem suyla hem de maruz kaldığı UV ışınlarıyla gücünü kaybeder. Böyle günlerde güneş koruma kreminizi düzenli aralıklarla tazelemeyi unutmayın.

Mineral (fiziksel) güneş koruma ürünlerinin özellikleri neler?
Bu ürünler korumayı çinko oksit (zinc oxide) veya titanyum dioksit (titanium dioxide) ile gerçekleştiriyor. Titanyum dioksit UVB ışınlarını bloklarken, çinko oksit güneşin UVB ve UVA ışınlarını engelliyor. Mineral güneş koruma aktifleri, UV ışınlarını fiziksel bir kalkan gibi geriye yansıtıyor. Mineral korumalı ürünler, kimyasal güneş koruma aktiflerinden farklı olarak cilt ile aktive edilmez.

Mineral güneş koruma ürünlerini nasıl uygulamalıyız?
Fiziksel veya diğer adıyla mineral güneş koruma ürünlerinin uygulanmasında değişik görüşler var. Bazı uzmanlar fiziksel güneş koruma ürünlerinin temiz cilde uygulanmasını tavsiye ediyor. Nemlendiricinin üründen önce kullanılması durumunda, nemlendiricinin kremi sulandırabilmesi veya kremin sürülmesini etkileyebileceği düşünülüyor. Diğer taraftan bazı uzmanlar kimyasal güneş koruma ürünleri gibi cilt tarafından aktivasyona ihtiyaç duymadığı, sadece fiziksel kalkan oluşturduğu için mineral güneş koruma ürünlerinin nemlendiriciden sonra uygulanabileceği görüşündeler. Benim tavsiyem, temiz cilde serum veya hafif bir nemlendirici uyguladıktan sonra cildin emmesini ve kurumasını bekleyin. Daha sonra güneş koruma ürününü iyice yüze yedirerek güneşe karşı fiziksel kalkanınızı oluşturun.

Mineral güneş ürünlerini yeniden uygulamamız gerekiyor mu?
Ter, sıcak hava ve su mineral güneş ürünlerinin deride oluşturduğu fiziksel kalkanın gücünü azaltır. Güneşten etkili korunma için güneş kremini yeniden uygulamayı ihmal etmeyin. Yüzdükten sonra kuru cildinize uygulayın. Ürünlerin üzerinde tavsiye edilen yeniden uygulama süresini (örneğin 90 dakika) göz önüne alarak kalkanınızı yenileyin.

Foto yaşlanmanın ve olası sağlık sorunlarının önüne geçmek için cildinizi uygun güneş koruma ürünleri ile koruyun. Güneşin çok kuvvetli olduğu öğle saatlerinde güneşte kalmayın, şapka ve güneş gözlüğü kullanın ve güneş yanıklarından özenle kaçının. Çünkü siz, cildiniz ve sağlığınız çok önemlisiniz.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER