pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Yağlı ciltlerde yapılan hatalar ve ideal bakım önerileri

Problemli yağlı ciltler ideal bakımla sağlıklı hale gelebilir. Dr. Ebru Karpuzoğlu yağlı ciltlerde yapılan hataları ve ideal bakım önerilerini anlattı.

Yağlı ciltlerin bakımı hakkında birçok kulaktan dolma bilgi ve mit var. “Nemlendirici kullanma, cildin daha çok yağlanır.”, “Yağsız ürünleri tercih et.”, “Yüzünü devamlı yıka.”, “Sürekli tonik kullan.”... gibi tavsiyeleri herkes bir kez duymuştur hayatında.

Yağlı ciltlerde yapılan hatalar ve ideal bakım önerileri

Bu mitleri bakım alışkanlıklarınız haline getirdiyseniz, her şeyden önce cildinizin yağlı olup olmadığını açıklığa kavuşturmalısınız. Yüzünüzü yıkadıktan sonra, nemlendirici uygulamadan, bir-iki saat içinde cildiniz yağlanıyorsa, gerçekten yağlı bir cilde sahipsiniz demektir. Sıcak veya nemli ortamlarda cildinizin sadece belli bölümleri yağlanıyorsa, o zaman cildiniz karmadır.

En çok cilt problemi yaşayan kadınlar arasında genellikle yağlı ciltliler yer alıyor. Can sıkıcı sorunların başında özellikle akne, siyah nokta ve iri gözenekler geliyor. Bu dezavantajlı gibi görünen cilt tipinin aslında bir de avantajı var. Yağlı ciltliler, diğer cilt tipleri kadar hızlı ve yoğun kırışmıyor. Doğal bir süreç olarak yağlı ciltli kişilerde de zamanla yağ üretimi azalıyor, bu nedenle 30'lu yaşlardan sonra yaşlanma karşıtı nemlendirici seçerken, cilt tipine uygun olmasına özellikle dikkat edilmeli.
 

Yağlı cilt tipi ile ilgili doğru sanılan yanlışlar ve ideal bakım önerileri


Doğru sanılan yanlış 1: “Yağlanma, ciltteki kir nedeniyle olur.” veya “Yağlı cilt akneye sebep olur.”

Öncelikle bilmelisiniz, cildiniz kirli olduğu için yağ üretmez. Ergenlik çağında, hormonlar ciltteki yağ dokularını harekete geçirir ve yağ üretimi başlar. Bu durumda çoğu insan (eskiden ben de dahil) yüzünü çok fazla yıkayarak doğal ve ihtiyaç duyduğu yağlardan cildi mahrum eder. Fazla yıkanan cilt, daha çok yağ üreterek açığı kapatmaya çalışır. Ciltte yağ üretiminin artması nedeniyle gözenek ve akne sorunları yaşanabilir. Dolayısıyla yüzünüzün doğal yağ tabakasını incitecek şekilde, gereğinden fazla cildinizi temizlememelisiniz. Yağlı ciltler için formüle edilmiş temizleme jellerini veya sütlerini kullanabilirsiniz.

Doğru sanılan yanlış 2: “Yağ üretimini alkol içeren toniklerle kontrol edebilirsiniz.”
Yüksek miktarda alkol içeren ürünler, cildi ihtiyaç duyduğu doğal yağlardan mahrum eder. Alkollü tonik kullandığınızda geçici olarak ferahlayabilirsiniz, ancak ciltteki yağ miktarı azaldığı için yine yağ dokuları daha fazla yağ üretimine başlar. Bu nedenle nemsiz, irrite ve mutsuz bir cilt ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yine cilt temizliğinizi iyi bir tonikle silerek bitirin, fakat yağlı cilt tipine uygun içeriklere sahip (hamamelis gibi) alkolsüz tonik kullanmayı tercih edin.

Doğru sanılan yanlış 3: “Yağlı cildi nemlendirmeye gerek yok, zaten yağlı.” veya “Kesinlikle yağsız nemlendirici kullanmalısınız.”
“Cildimi temizleyip üzerine nemlendirici uygulamazsam, cildimde yağlanma olmaz.” gibi genel bir kanı var. Aksine, doğru değil! Güzellik rutininiz bu şeklideyse, cildiniz daha çok yağ üretebilir ve nemini, elastikiyetini kaybedebilir. Bu nedenle mutlaka yağlı ciltler için formüle edilmiş nemlendirici kullanın. Yoğun vazelin içeren ağır nemlendiricilerden uzak durun. Yağsız nemlendiricilerde bile az da olsa yağ vardır. Parlaklığa karşı bir ürün istiyorsanız, makyaj bazı (primer) veya yağı emici kağıt (blotting) kullanabilirsiniz.
 

Yağlı cilde nasıl bakım uygulanmalı?


1. Yüzünüzü yumuşak bir temizleyiciyle ve ılık suyla her gün yıkayın, nazikçe kurulayın. Gereğinden fazla, yani günde üç-dört kez, cildinizi temizlemeyin. Cilt yapınıza uygun temizleyici kullanın.

2. Cildiniz için yumuşak yapılı alkolsüz bir tonik kullanın. Toniğinizi buzdolabında tutmayı deneyebilirsiniz. Böylece soğuk tonik cildinizi canlandıracak ve ferahlık verecek.

3. Haftada bir ya da iki kez (cildinizin ihtiyacına göre) uygun bir ürünle nazikçe peeling yapın. Aşırıya kaçıp cildinizi incitmeyin.

4. Cildinizin yağ üretimini düzenleyecek ve nemli kalmasını sağlayacak kaliteli bir nemlendirici kullanın. Kremin içeriğini mutlaka okuyun. Ağır yapılı, kuru ciltler için hazırlanmış nemlendiricileri tercih etmeyin.

5. Gözeneklerinizi derinlemesine temizleyecek maskeyi haftada bir kez uygulayın.

6 Yatmadan önce üşenmeyin! Makyajınızı mutlaka temizleyin, cildinizi tonikleyin, serumunuzu ve nemlendiricinizi cildinize sürün.

7. Kaliteli yiyeceklere yönelin. Fast food, bol şekerli, yağlı yiyeceklerden kaçınmaya çalışın. Cildinizi içten desteklemek için su içmeyi ihmal etmeyin. Yaşlanmanın etkilerini azaltmak istiyorsanız, sigara içmeyin. Bu madde tüm cilt tipleri için geçerli!

8. Akne, sivilce veya siyah noktalarla oynamayın, onları sıkmayın. Başkalarının ilaç veya merhemlerini tavsiye üzerine kullanmayın. Herkesin cildi birbirinden farklıdır ve aynı şekilde tepki vermeyebilir. Akne, sivilce veya cilt yağlanmanız sizi rahatsız edecek boyuttaysa, konusunda uzman bir dermatolog ile görüşün.

Bu bilgiler kişisel tecrübelerime dayanarak yazılmıştır. Reçete, ilaç, medikal veya tedavi edici tıbbi öneriler verilmemiştir. Bu nedenle, sağlığınızla ilgili konularda, lütfen profesyonel sağlık personeline danışın.


 
EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER