› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 06.11.2013

Ela Cindoruk - Nazan Pak markası 20. yılında!

Çağdaş mücevherin Türkiye’deki öncü isimlerinden Ela Cindoruk ve Nazan Pak kendi isimlerini taşıyan markalarının 20’nci yılını kutluyor. Pudra.com editörlerinin favori tasarımcılarından olan ikili ile keyifli bir sohbet yaptık.

Çağdaş mücevherin Türkiye’deki öncü isimlerinden Ela Cindoruk ve Nazan Pak birlikteliklerinin 24’üncü, markalarının ise 20’nci yılını kutluyor. Bundan tam 20 yıl önce, 5 Kasım 1993 tarihinde, açtıkları ‘elacindoruknazanpak Mücevher Galerisi’nin kapısını bu vesileyle çaldık; hem 20’nci yıla özel koleksiyonlarını gördük hem de tasarım serüvenlerini kendilerinden dinledik.

Galerinizin 20’nci yıllını kutluyorsunuz. 20 yıl önce yolunuz nerede, ne zaman kesişti?

Nazan Pak (NP): Aslına bakarsanız yollarımızın kesişmesi çok daha öncesine, üniversite yıllarına rastlıyor. Her ikimiz de ODTÜ’de Endüstri Tasarımı eğitimi gördük. Gerçi mezuniyetten sonra farklı tedrisatlardan geçtik, biraz ayrı düştük ama nihayetinde İstanbul’da buluştuk. Birlikte önce bir atölye paylaştık, sonrasında tasarım ve koleksiyonlarımızı sergileyebilmek için burada gördüğünüz galeriyi kurduk. 24 yıldır birlikte çalışıyoruz, elacindoruknazanpak Galeri’mizin ise, söylediğiniz gibi 20’nci yılını kutluyoruz.

Bu birliktelik başladığı ilk günden bu yana ileriye dönük, yani planlı bir seçim miydi?

Ela Cindoruk (EC): Bizim tasarım eğitimi gördüğümüz yıllarda mücevher çok tercih edilen bir ihtisas alanı değildi. Bu alana ilgi göstererek yolumuzu fark etmeden birleştirmişiz zaten biz. Sonrası da ‘birlikten güç doğar’ diyerek gelişti. Sonuçta zevkleri örtüşen, iyi anlaşan iki arkadaştık. Birlikte çalışabileceğimizi de gördük zamanla. Bu galeriyi açarken artık, gayet bilinçli bir karar vermiştik. O zamanlar bağımsız olarak mücevherlerimizi sergileyeceğimiz öyle çok yer yoktu. Ya sergi açmak lazımdı ya da büyük bir marka ile birlikte çalışmak… Yani bu galeriyi kurarken planlarımız gayet bilinçli ve ileriye dönüktü.

Her aşamada birlikte mi çalışıyorsunuz?

EC: Aslında tasarımlarımızı da üretimlerimizi de kendi başımıza yapıyoruz. Tabii ki bu aşamalarda birbirimizin deneyim ve fikirlerine önem veririz ama bağımsız çalışıyoruz.

Biz tasarımlarınızı çok seviyoruz ama sizi çok iyi tanımayanlar için elacindoruknazanpak markasının tarzı nasıldır?

NP: Biz genelde yalın tasarımlar yapmayı seviyoruz ama kendi içimizde farklılaşıyoruz tabii. Benim işlerim genellikle üç boyutlu, geometrik formların belli bir düzen ve tekrar içinde bir araya getirilmesinden oluşur. Ayrıca dokusu olan kompozisyonları tercih ederim. Altın, gümüş, değerli, yarı değerli taşlar ve mine gibi malzemelerin dışında epoksi gibi plastik bazlı malzemeler kullanmayı da seviyorum.

EC: Ben yeni fikirler üretmeyi, yeni teknikler denemeyi, araştırmayı seviyorum. Sonucunda da en basit çözümü, en yalın şekilde ifade etmeyi hedefliyorum. Uyumsuzluklar arasında dengeyi arıyorum. Bazı işlerim bir kavramdan yola çıkıyor. Bazılarında sadece bir malzeme, onun sınırları, özellikleri, estetik kaygılar, kullanım gibi problemleri çözmekle başlıyor.

Malum moda trendlerden besleniyor. Trendleri takip eden okurlarımız için soralım: 20013 - 2014 Sonbahar - Kış sezonunda takı trendlerinde neler öne çıkıyor sizce?

NP: Açıkça söylemek gerekirse bizler pek trendlerin takipçisi değiliz. Daha ziyade kendi aklımızdakileri gerçekleştirmeye yoğunlaşıyoruz. Ama genel olarak, dünyada birçok sanat, tasarım dalında el işçiliğine eğilim olduğunu görüyoruz. Bunun mücevher yansıması ise sanat mücevherine doğru bir yönelme yarattı.

EC: Evet, mücevher hep değerliydi ama günümüzdeki anlamıyla “mücevher” anlayışı farklılaştı. Sanat mücevherleri diyebileceğimiz geleneksel mücevher anlayışını zorlayan, fikir ve farklı malzemelerin dikkat çektiği, kendine özgü, el işçiliği ve yaratıcılığın değer kazandığı tasarımlar öne çıktı.

20’nci yıl için nasıl bir koleksiyon hazırladınız?

EC: Bizim her sezon yeni koleksiyonlarımız olmuyor. Çoğunlukla devam eden koleksiyonlara eklemeler yaparak çalışıyoruz. 20’nci yıla özel tasarımlarımız oldu ancak dünden bugüne çizgimizi koruduğumuzu gösteren, yenilenen tasarımlarımız da var. Ayrıca her ikimizin de vazo tasarımları oldu. 20’nci yılımızda ilk kez böyle tasarımlarla öne çıkıyoruz. Gümüş, cam, mermer gibi malzemeler kullandık.

Son olarak, bu sezon kendi gardırobunuza katmak istediğiniz parçalar nelerdir?

EC-NP: Broşlar! Bizim her zaman en çok kullandığımız aksesuarlardandır. Özellikle farklı tasarımcıların farklı fikir ve materyaller ile ürettiklerini beğenerek alıyor, kullanıyoruz.

Ela Cindoruk ve Nazan Pak'ın çok özel tasarımlarını görmek için "Ela Cindoruk ve Nazan Pak tasarımları" adlı albüme tıklayın.


Tekrar söylemeliyiz ki; biz Ela Cindoruk ve Nazan Pak'ın kendileri kadar, tasarımlarını da çok beğendik.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2