› 
 › 
02.12.2020

Mehry Mu X Yorganlar Fora çanta koleksiyonu

Mehry Mu x Yorganlar Fora koleksiyonu ile yok olmaya yüz tutmuş bir geleneğe trend yorum getirildi. Geleneksel yorgan sanatı el işi çantalarda buluştu.

Tuğberk Acar

Mehry Mu yeni tasarım işbirliği ile yumuşacık çantalarda hayat bulan nesli tehlike altındaki bir halk sanatını gün yüzüne çıkarıyor. Mehry Mu’nun tasarımcısı Güneş Mutlu Mavituncalılar ve koleksiyoner-tasarımcı Ayça Sarc’ın işbirliği, geleneksel Türk yorgan zanaatını çağdaş çanta tasarımlarına taşıdı. Mehry Mu ile Ayça Sarc’ın işbirliği sayesinde geleneksel Türk yorganı çanta şekline büründü ve ev sıcaklığı taşınabilir bir moda aksesuarına dönüştürüldü.

Mehry Mu x Yorganlar Fora koleksiyonu ile yok olmaya yüz tutmuş bir gelenek trendlere taşındı
Mehry Mu X Yorganlar Fora Koleksiyonu
"Mehry Mu X Yorganlar Fora" çanta koleksiyonu "Meliha Shooper" ve "Cenan Tote" modelleri
 

2020'nin gündemine oturan covid-19 pandemisi nedeniyle ev tekstili sokaklara taşındı. Pijama, tayt ve eşofmanların moda sahnesinde parladığı şu sıralarda, bir koza görünümü (cocooning trendi) daha günlük tarzımıza dahil olmaya hazırlanıyor. Mehry Mu ile Ayça Sarc’ın işbirliği sayesinde geleneksel Türk yorganı çanta şekline bürünüyor ve ev sıcaklığını taşınabilir bir moda aksesuarına dönüştürüyor.

Mehry Mu ve Ayça Sarc nasıl bir araya geldi?

Ayça Sarc Yorganlar Fora SergisiAnadolu’da çeyizlerin vazgeçilmezi olan el işi yorganlar, koleksiyoner Ayça Sarc’ın çok değer verdiği tutkusu olmaya devam ederken, zaanatın tükenmenin eşiğinde olması, onu bir farkındalık yaratmak adına harekete geçirdi.

Ayça Sarc’ın Sultanahmet’teki tarihi bir köşkte kapılarını açan, antika ve kendi tasarımı yorganların yer aldığı yerleştirme sergisi, Sarc’ın Mehry Mu’nun kurucu tasarımcısı Güneş Mutlu Mavituncalılar ile tanışmasını sağlayarak projenin ilk tohumları atıldı.

Aynı dili konuşan iki yaratıcı kadın, hızla bu kültürel mirası çağdaş bir el işi çanta koleksiyonunda canlandırmak için kolları sıvadı. Bu sayede gelir gücü tehlike altında olan zanaat ustaları da tekrar üretim sahnesinde yerini aldı.

Mehry Mu x Yorganlar Fora koleksiyon​u özellikleri

İki yılda hazırlanan Mehry Mu x Yorganlar Fora koleksiyonu, farklı renk ve motif varyasyonlarıyla gelen ‘Meliha’ shopper, ‘Cenan’ tote ve ‘Nevin’ clutch olmak üzere üç farklı modelden oluşuyor.
 
NEVİN PILLOW CLUTCH
NEVİN PILLOW CLUTCH (1,900,00 TL)

CENAN TOTE (2,300 tl)

CENAN TOTE (2,300.00 TL)
 
MELİHA SHOOPER (2,900TL)
MELİHA SHOOPER (2,900,00 TL)
 
 
  • Zanaatkarların elde hazırladığı mavi, yeşil, sarı ve kırmızı saten ipek kumaştan tasarımlar üzerinde yonca yaprağı, yıldız ve gökkuşağı gibi geleneksel motifler öne çıkıyor.
  • Mehry Mu’nun imzası haline gelen el işi burgu çanta sapı gibi detaylara ek olarak pamuk dolgunun şekil verdiği çantalar, gerçek Türk yorganlarından kesitleri çağrıştırıyor. 
  • Çiçek desenli astarlar ise tasarımların taşıdığı özgün Türk tekstil kültüründen diğer bir detay olarak öne çıkıyor.
 
Mehry Mu X Yorganlar Fora Koleksiyonu
Oyuncu Nil Keser, mimar-tasarımcı Aylin Çınarlı Duna ve tekstil uzmanı Charlotte Hegewalk’un yer aldığı Tuğberk Acar’ın çektiği lookbook fotoğrafları özel ve tarihi bir mekanda, Abdülmecid Efendi Köşkü’nde çekildi.

1800’lerin sonunda İstanbul’un efsanevi mimarı Alexander Vallaury tarafından, Mısır Hidivi İsmail Paşa için yapılan köşk, sonradan sanatsever Sultan II. Abdülmecid’e tahsis edilmişti. Çini ve hat sanatıyla süslü duvarlarıyla günümüzde çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapan Abdülmecid Efendi Köşkü, zanaat ve modern zevki kutlayan bu işbirliğini anlatmak için de ideal adres oldu.

Mehry Mu Hakkında
  • 2010 yılında Güneş Mutlu Mavituncalılar’ın kurduğu Mehry Mu, yerel üretimle hazırlanan "ruhu olan" çantaların markası. Farklı disiplinlerden zanaatkarlar ile işbirliği yapılarak elde yaratılan koleksiyonlar, nostaljik ve romantik unsurlar ile renkli hikayeler taşıyorlar.
  • Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın insani ve sanatsal değerler üzerine kurduğu marka, bu idealizmi somutlaştırma amacıyla satışlardan elde edilen gelirin bir kısmını, koruma altındaki çocuk ve genç yetişkinlere kol kanat geren Kırmızı Çocuklar Derneği’ne bağışlıyor.
  • Her yeni Mehry Mu sezonu aynı zamanda koleksiyonerlik kartpostal ve çanta kılıflarına da sahip olmak anlamına geliyor. Bu konsept çerçevesinde özel eserler üreten sanatçılar arasında illüstrasyon sanatçısı Paige Gemmel ve karikatürist Gürbüz Doğan Ekşioğlu gibi isimler yer alıyor.

Ayça Sarc kimdir?

Gerçek bir Türk yorganı tutkunu olan Ayça Sarc'ın geleneksel el işi saten yatak örtülerine duyduğu bu ilgisi, en değerli yorgan ustasının dükkanını kapatmak zorunda kalmasıyla ise bambaşka bir şekle büründü.

Koleksiyoner kimliğiyle küratörlük macerasına çıkan Sarc, geleneksel motiflere uygun yeni yorganlar yaptırmaya ve ustalara sahip çıkmaya başladı. 2018 yılında, unutulmaya yüz tutmuş bu halk sanatından nadide antika parçalar ve kendi yeni tasarımlarını yan yana bir yerleştirme çalışmasıyla sergiledi.

Sultanahmet’te yer alan tarihi Abud Efendi Köşkü’nde gerçekleşen "Yorganlar Fora" adlı sergisi ile Mehry Mu’nun kurucu tasarımcısı Güneş Mutlu ile tanıştı.

Ayça Sarc şu sıralar 2021 yılında çıkması planlanan geleneksel Türk yorgancılığı ve tekstil kültürüne adanmış özel bir fotoğraf kitabının hazırlığında.

(*) Cocooning: İnsanın yalnızlaşmasını ve kendi kozasına çekilmesini vurgulayan bir akım olan "cocooning"; tekstilde koza görünümlü kıyafetlerle ile kendini gösterir. Vitrinlerde karşımıza çıkan koza görünümlü puffer montlar, kalın dokulu kazaklar ve hatta yine cocooning'den ilham alan mobilyalar, kış aylarında ayaklardan çıkarılmayan UGG botlar da cocooning'in bir yansıması olarak gösterilebilir. 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2