Habertürk 02.09.2013

Alışveriş yaparken topuklu giy, az harca!

Topuklu ayakkabı giyen kadınlar alışverişte daha mı az para harcıyor dersiniz? Şaşırtan sonuçlar, alışveriş yaparken topuklu giyen kadınları daha az harcamaya meyilli olduğunu gösteriyor.

ABD’de Brigham Young Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, topuklu ayakkabı giyen ya da yoga yapan, yani dengeyle ilgili düşünmeyi gerektiren aktivitelerde bulunan insanların alışverişte daha az para harcadıklarını ortaya koydu. Brigham Young Üniversitesi uzmanları, “Aşırı para harcamamak için alışverişe topukluyla çıkın” dedi.

Alışveriş yaparken topuklu giy, az harca!

Pazarlama profesörlerinden Jeffrey Larson “Aşırı harcamaya eğilimi olan biriyseniz bu uçlarda biri olduğunuzu gösterir. Bu durumda alışverişe yüksek topuklu ayakkabılarla gitmeniz sizin için daha iyi olur” önerisinde bulundu. Uzmanlara, “Topuklu ayakkabı giyen kadınlar alışverişte daha mı az para harcıyor?” diye sorduk. İşte yanıtları:

Psikiyatr Prof. Dr. Kerem Doksat:

‘Hedefe kilitlenirler aşırılıktan kaçarlar’
Topuklu ayakkabıyı genellikle gustosu olanlar, zengin, sağlıklı insanlar giyer. Bu nedenle hedefe kilitli şekilde alışveriş yapar aşırılıktan kaçarlar. Topuklu ayakkabı bir kere lüksün, zenginliğin ve kişinin aynı zamanda beden sağlığının simgesidir. Dengeli yürüyor, o ayakkabıların üzerinde yürümek herkesin harcı değil. Genel durumu iyi, maddi durumu iyi.

Alışveriş yaparken bunun hakkını verebilecek tipte insanlar bu şekilde giyinmeyi tercih eder. Gustosu olan bir insan alışverişe çıkarken hedefe kilitlenmiş çıkar. Ne alacağını ne almayacağını üç aşağı beş yukarı kafasına yazmıştır. O yüzden gider kararsız bir kadından farklı olarak alacağını indirir belki iki farklı rengini dener ve alır. Dolayısıyla daha az harcama yapar.

Manken Tuğba Özay:

‘Eziyete dönüşüyor kısa kesiyorum’
Ben normalde topuklu ayakkabıyla koşabilen bir insanım ancak alışveriş bir keyif işi olduğu için topuklu ayakkabıyı hiç tercih etmem. Zorunlu hallerde topuklu ayakkabıyla alışveriş yapmak zorunda kalırsam bile o alışveriş bana eziyet olur, bacaklarımda derman kalmaz. Ayaklarım şişiyor o nedenle alışverişi hemen kısa kesiyorum. Alışveriş yaparken mağaza mağaza, reyon reyon dolaşmaya bayılırım. O nedenle topuklu ayakkabıyı tercih etmem.

Davranış Bilimci Kunter Kunt:

‘Yoga ve ayakkabı denge getirir’
Yoganın alışverişte denge getirdiğini biliyorum ama topuklu ayakkabının bu etkisini de unutmamak lazım. İnsan ayağının topuğu yerden ne kadar yükselirse dengesi bozulur. Denge bozulduğu için yüksek ökçeli ayakkabılarla yapılan tüm alışverişler gereğinden fazla zaman kaybı olacağından alışverişi kısa kesmeyi sağlar. Dolayısıyla yoga yapmak ve topuklu ayakkabı giymek alışverişte bu anlamda dengeyi getirir. Yoga içsel, bedensel enerjimizi dengeler. Topuklu ayakkabı ise yürürken çok rahat olamayacağımız için alışverişi bir şekilde kısa kesmemize neden olur.

Sanatçı Oya Aydoğan:

‘Asla topukluyla alışverişe çıkmam’
Araştırmaya katılıyorum. Topuklu ayakkabıyla alışveriş yaptığım zaman çok çabuk yoruluyorum. Alışverişi çok sevdiğim için o işi yaparken başka bir şey düşünmek istemem. Kayıp düşer miyim, ayağım ağrır mı?.. Her şeyden öte alışverişim kısa sürmesin diye topuklu ayakkabı giymem. Düz ayakkabı giyerim.

Psikolog Doktor Vicdan Yücel:

‘Mankenler podyumda nasıl topukluyla yürüyor?’
İnsanlara ‘Açken market alışverişine çıkmayın’ derler. Çünkü açken her canınızın çektiğini alırsınız fazla para harcarsınız. ‘Alışverişe de tok karnına gidin’ derler. Biz biraz kendimizi küçümsüyoruz... Mankenler podyumda nasıl topuklu ayakkabıyla yürümeye odaklanıyorlarsa alışverişte de insanların o işe odaklanması gerekir.

Sedef ŞENKAL DEMİR / AHT


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER