› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.04.2017

Genç moda tasarım yarışmacıları 3

Bu sene 25. kez düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılan Mehmet Emiroğlu ve mentoru Özlem Kaya'ya merak edilenleri sorduk.

Kariyerini moda tasarımı alanında sürdürmek isteyen ve Türkiye’nin en tanınmış tasarımcı markalarının oluşmasına katkı sağlayan Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce 2 kez daha finale kadar kalan ama sonrasında dereceye giremeyen genç yetenek Mehmet Eminoğlu bu yıl bir kez daha tutkusunun peşinden giderek yarışmaya yeniden katıldı. Yaşadığı süreci ve koleksiyonunda bizleri nelerin beklediğini sorduk. 

Genç moda tasarım yarışmacıları III

Mehmet Emiroğlu  (Mentoru Özlem Kaya)
  • Seni biraz tanıyalım mı? Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılmaya nasıl karar verdin?
Ben Mehmet Emiroğlu. 1989 Zonguldak doğumluyum. Yarışmaya katılmaya karar vermek benim için kolay oldu. Çünkü daha önce 2 kez daha finale kaldım. Kazanamadım. Kazanamamanın da galip gelmek kadar fayda sağladığını gördükten sonra 3.kez katılmaya karar verdim. Biraz sıkı çalışmayı gerektiren, biraz ter akıttıran meşakkatli bir yol ama sonu muhakkak ışıklı bir bahçeye çıkıyor. Yolu seviyorum… Manzarayı da öyle.
 
  • Hazırladığın koleksiyondan ve ilham aldığın şeylerden bahsedebilir misin?
Koleksiyonumun ismi  Nihavend… Nihavend makamının çıkış noktasını bir kadın figürü olarak ele alıyor. Kendisi aslında bir doğu notası ancak piyanoda kaydedildiği için uzun yıllar bir batı melodisi olarak kabul ediliyor. Üzerinde bulunduğu toprakların ritmine uygun olmadığı düşünülüyor. Kendinden önceki ve kendinden sonraki herhangi bir sesle birleştirdiğinde yeni bir nota oluşturmadığı için kesin bir tavırla reddediliyor. Ancak zamanla halk arasında yaylı çalgılar kullanılarak yaygınlaşınca günümüzdeki halini alıyor. Hem "Kimseye Etmem Şikayet" hem de "Bir Tatlı Huzur Almaya Gittiğimiz Kalamış"ı içinde barındıran bir ahenge dönüşüyor.

Nihavend benim için ait olduğu topraklarda doğamamış, yüzü batıya dönük, ondan önceki ve sonraki hiçbir sesle iletişim kurmayıp kendi coolluğunu yaratan,  duyduğu her türlü ritmi renklere ve özgürlüklere dönüştürebilmiş bir kadını anlatıyor ve 16 Mayıs’ta karşımıza yaylı çalgıların formlarını giyinmiş, sırlarını renklere dönüştürebilmiş 6 look olarak karışımıza çıkıyor.
 
  • Yarışma süreci senin için nasıl geçiyor?
Elinizde muhakkak bir yapılacaklar listesiyle gezdiğiniz bir süreç.  Az bir zamanımız var.10  kişiyiz. Totalde 60 lookluk bir koleksiyon hazırlanıyor tek bir atölyede. Ama Koza çok büyük bir aile. Hem atölyedeki ekip hem arkamızdaki diğer insanlar işlerinde çok iyiler. Güvendeyiz. Hepimizin işin bir ucundan tuttuğu keyifli bir süreç geçiriyoruz aslında. Herkese başarılar diliyorum.

Özlem Kaya
  • Genç bir tasarımcı adayıyla birlikte çalıştınız. Onda neler gördünüz?
Mehmet Emiroğlu geçen sene de Koza finalistlerindi ve mentoru yine bendim. Kolay vazgeçmeyen azimli tarafı ve kendisini geliştirme çabası yeteneğini destekleyen en önemli özelliklerinden. Uyumlu ve çalışkan olması yarışmanın sonucu ne olursa olsun bir tasarımcı da kesinlikle olmalı. Bu süreç bizi bir araya getirdi ve bir arada olmak ona destek olabilmekten mutluyum.
 
  • Yarışmaya katılmak isteyen ve merak edenler için yarışma sürecinden biraz bahseder misin?
Konuyu belirlemek, tasarımları oluşturmak ve yarışma şartlarının gerektirdiği gibi başvurumuzu gerçekleştirdikten sonra sıra heyecanlı bekleyişe geliyor. Geçtiğimiz yıllarda başvurular dosya şeklinde yapılıyordu ancak bu yıl kozayarismasi.com'dan online olarak gerçekleştiriliyor. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından yapılan ön değerlendirme ile, başvuran kişiler arasından eleme yapılarak, mülakata katılacak adaylar belirleniyor. Sözlü mülakat için kurul bir araya geliyor ve finalistler belirleniyor. Ardından atölye süreci başlıyor. Bu sezon İMA bize kapılarını açtı. Her finalist için belirlenen sektörde kendini kanıtlamış bir mentor oluyor, tüm süreçlerde yol göstermek için. Ve büyük gece olan final gecesine hazırlıklar başlıyor.
 
  • Hayallerinin peşinde koşan genç yeteneklere verebileceğin en büyük öneri nedir?
Verebileceğim naçizane tavsiye okuldan mezun olur olmaz kendilerine ofis açmak yerine bir tasarımcı ya da bir markada çalışıp pişerek işe atılmaları olur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER