› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 22.03.2016

Savaşçı kadının kahramanı: Tuba Ergin

Farklılık peşinde olan ve her sezon yaptığı tasarımlarla ilgiyi üstüne çekmeyi başaran Tuba Ergin'le Pudra.com olarak keyifli bir röportaj yaptık.

Her geçen yıl katılımın daha da arttığı İstanbul Moda Haftası yedinci sezonu geri bıraktı. Tasarımcılar 15-19 Mart tarihleri arasında gerçekleşen moda haftasında 2016 Sonbahar-Kış koleksiyonlarını tanıttılar. Pudra.com olarak yaptığı sıradışı ve cesur tasarımlarıyla dikkatimizi çeken Tuba Ergin ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Modada nasıl fark yarattığını, ilhamını nelerden aldığını ve İstanbul Moda Haftası ile ilgili tüm merak ettiklerimizi kendisine sorduk. Şimdiden keyifli okumalar.


Moda sektörünü etkileyen en önemli faktör sizce ne?

Moda dışarıdan çok basit bir kavram olarak görülüyor. Oysa içerisinde çok fazla kültür barındırıyor. Sanat akımları, siyasi hareketlenmeler, ekonomi ve savaşlar dahil olmak üzere her şeyden etkileniyor. Anlayacağınız işin içinde çok fazla değişkenlik var. 


Modada fark yaratmak için izlediğiniz yolu bize anlatır mısınız?

Fark yaratmak için özellikle yaptığım bir şey yok. Çünkü, ben zaten farklılık peşinde olan bir insanım. Modayı seçmemdeki asıl neden bu. İnovasyon içinde olduğum için bu işi yapıyorum. Dolayısıyla her sezon kendimi tekrardan keşfetmeye ve yaptığım bir şeyi tekrarlamamaya çalışıyorum.
 

"İstanbul Moda Haftası'nın daha çok desteklenmesi gerekiyor"


Dünyada Türk modacılara karşı farkındalık artıyor mu?
Yaklaşık 15 senedir bu işi yapıyorum. Kendi şirketimi kurduğumdan beri kendi markam olsun, yurt dışında çalıştığım markaların tasarımları olsun sürekli uluslararası platformlarda bulunuyorum. Bir Türk tasarımcı olarak yurt dışında bir şey yapmak gerçekten çok güç. Çünkü ülke imajımızdan ötürü bir sıfır yenik başlıyoruz. Eğer adım "Patricia" olsa çok daha farklı olacakken Tuba Ergin olarak kendimi 10 kat daha fazla ispat etmek zorunda kalıyorum. Dolayısıyla işimiz kolay değil, ama yavaş yavaş düzeliyor. Yani bizler uluslararası platformda bireysel olarak başarılarımızı arttırdığımız sürece farkındalık her geçen gün daha da artacak. Ama daha çok yolumuz var. 


İstanbul Moda Haftası'nın yeri sizce hak ettiği değeri buldu mu?

İstanbul Moda Haftası'nı emekleyen bir bebek olarak düşünebilirsiniz. Ayağa kalmaya çalışıyor... Kalkması için daha çok çalışmaya devam etmemiz lazım. Hem tasarımcılar tarafından hem endüstri tarafından hem de basın tarafından herkesin bunu desteklemesi gerekiyor. Diğer moda haftalarının İstanbul'a göre çok daha önceden yapıldığını düşünürsek aradaki farkı kapatmak için o kadar daha zaman geçmesi gerekecek. En iyisi çalışmaya devam etmek. 

Tuba Ergin 2016 Sonbahar-Kış Koleksiyonunu görmek için galeriye tıklayın.
 

Tuba Ergin tasarımlarını oluştururken en çok nelere dikkat eder?

Öncelikle kreatif bir iş yapıyoruz. Buna yaşadığımız yüzyılın sanatı da denilebilir. Ama tabii ki ticaret amaçlı yapıyoruz. Benim için önemli olan tasarımın giyilebilir olması. Kullandığım materyallerin olabildiğince doğal olması çok önemli. Doğal değilse geri dönüştürülmüş olmasına çok özen gösteriyorum. Zaten koleksiyonlarımın muhakkak bir kısmını geri dönüşümüne adıyorum ve aynı zamanda yenilikçi olmasına özen gösteriyorum. Zaten yapılan, görülmüş ve tüketilmiş bir şeyi tekrarlamaktansa, heyecan verici insanları şaşırtacak şeyler yapmaya çalışıyorum. 
 

Tasarım felsefeniz nedir?

Yeni keşifler yapmak, her yeni keşifte kendimi bulmak. Bu bana en çok keyif veren şeylerden biri.

tubaergin-mbfwi-2016-sonbahar-kis-koleksiyonu-istanbul-moda-haftasi
 

"Savaşçı bir kadın kahraman yarattım"

 

2016 Sonbahar-Kış koleksiyonunu oluştururken nelerden ilham aldınız?

Bu sezon savaşçı bir kadın kahraman yarattım. Aslında yarattığım bir metropol kadını. Bunu yapma nedenim; kadın artık işine gidiyor, çocuğuna bakıyor ve evinin işleriyle ilgileniyor. Üstüne kat kat sorumluluklar almış ve her yeni güne başladığında kendini bir savaşın içinde buluyor. Tabi savaş olarak agresif bir savaş değil, daha çok güçlü bir kadının kendi içinde verdiği mücadeleden bahsediyorum. Dolayısıyla bu koleksiyonun çıkış noktası kadın kahraman. Ama onu aynı zamanda okçuluk sanatı Kyudo'un silüetleri ve kış ormanlarının dokularıyla karıştırdık, ortaya enteresan bir görüntü çıktı.
 

Diğer tasarımcılardan farklı olmanızı neye bağlıyorsunuz?

Bunu kendim için söylemem çok zor. Diyebileceğim tek şey; sıradışı görünmekten, daha cesur ve farklı olmaktan korkmayan bir kadın portresi çiziyorum.
 

Yeni sezon koleksiyonunuzun dikkat çekici parçaları neler?

Ayrım yapmak benim için çok zor. Hepsi benim bebeğim gibi. Ama söylemem gerekirse çok fazla asimetri göreceksiniz. Omuz detayları var, güzel aksesuarlarımız, üç parmaklı eldivenlerimiz ve geri dönüştürülmüş lastikten çantalarımız. Ben hepsinin dikkat çekeceğine inanıyorum.

Son olarak artık görmek istemediğiniz, giyilmemesi gereken parçalar neler?

Kesinlikle platform stiletto'lar. Lütfen kimse giymesin. Çok çirkin bir görüntü oluşturuyorlar.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2