› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.03.2011

Yünlü giysilerin bakımı nasıl yapılır?

Yünlü giysilerimizi nasıl yıkamalıyız? Yünlülere elde yıkama nasıl yapılmalı? Yünlülerin bakımı nasıl yapılır? Woolmark'tan aldığımız bilgiler Pudra.com'un yünlü bakım rehberinde...

Kış biterken yünlü giysileri kaldırma zamanımız da yaklaşıyor. Pudra.com, yünlü giysilerinin bakımını yapmak isteyenler için Woolmark Türkiye temsilcisi Mahmut Koçak’tan yünlü giysiler hakkında çok önemli bilgiler aldı.

Yünlü giysilerin bakımı nasıl yapılır?

Bildiğiniz gibi, Woolmark ve Woolmark Blend, yünlü karışımların kalite sembolü... Bu markalar, triko ve dokuma giysilerdeki yeni yüne esneklik, çok yönlülük ve performans ekleyen markalar… Bu nedenle de yün bakımı rehberimizi Wollmark’ın önerileriyle oluşturduk...

YÜN BAKIM REHBERİ



Yünlü giyeceklerin özellikleri

• Yün, ihtiva ettiği özellikleri ile yumuşak, ince ve ipeksidir.

• Yünün doğal streç ve esnekliği vardır. Vücut hareketlerimize uygun hareket ederek yaşayan, nefes alan bir elyaftır.

• Yünün tamamıyla kendine özgü nefes alma yeteneği, giyen kişiye yalıtım imkanı sunar. Soğuk olduğu zaman sizi ılık tutar, fakat aynı zamanda hava ısındığında sizin serin kalmanıza yardımcı olur. Yün çok ileri kimyasal olarak karmaşık bir elyaftır ki, giyen kişinin haberi bile olmadan nemi emer ve değişen sıcaklıklarda bir tampon görevi görür.

• Karmaşık iç yapısından dolayı her yün elyafı, yay şeklinde ve esnektir. Böylece yün giysiler iyi oturur ve katlanmaya, buruşmaya karşı dirençlidir.

• Yün, kendi cildimizdeki koruyucu dış katmanı oluşturan proteinden oluşmuştur ve böylece vücudumuzun kendi koruma mekanizmalarıyla tam bir uyum içerisinde çalışır. Uzun yıllar içerisinde Merinos Yünü, doğal olarak birçok elyafta bulunmayan UV koruması geliştirmiştir.

• Yünün çok yönlü özellikleri, günlük konforu stil ile birleştirebileceğiniz anlamına gelir. Yün o kadar çok yönlüdür ki, rahat ve günlük, her gün ya da özel günlerde, hangi mevsim veya münasebetle olursa olsun sizin resmi bir giysi ya da rahat günlük konforu seçmenize imkan tanır.

Yünlü giysileri elde yıkama

1. Eğer giysiniz, elde yıkama etiketi taşıyorsa, talimatları dikkatle uygulayınız. Tercihen Woolmark onaylı yumuşak bir deterjan ve en fazla 40 derece ısıda su kullanınız.

2. Dış yüzeyini korumak için, giysiyi ters yüz ediniz ve başlamadan önce toz deterjanın tamamıyla çözündüğünden emin olunuz.

3. Trikodan sıvıyı nazikçe sıkarak uzaklaştırmadan önce, 5 dakika ıslatmak kirin sökülmesine yardımcı olacaktır.

4. Hiçbir zaman giysiyi ovalamayınız.

5.
Önce ılık suda, sonra soğuk suda çalkalayınız veya istenirse yumuşatıcı kullanınız.

6. Trikoyu yıkarken aşırı suyu atmak için ya çok az devirde bir tamburlu kurutma yapın ya da temiz havlular arasında yuvarlayarak sarınız. Yünlü giysilerinizi asla sıkmayın! Giysi henüz nemliyken giysinizin orjinal şeklini verin...

Yünlü giysilerin günlük bakımı

Yün giysileri çıkardıktan sonra daima cepleri boşaltınız ve mümkünse serin ve temiz bir ortamda asınız. Asla, daracık bir alana giysileri tıka basa koymayınız. Etek/pantolon kemer kısmını, ceket omuzlarını destekleyecek askılar kullanınız. Bu, buruşmayı önleyecektir.

Yün kumaşlardan yapılan takımlar ve ayrı giysiler, kısa bir süre banyonun buharında asılı bir şekilde tutulup, sonra da bir gece asılı bırakılırsa kırışıklıklardan kurtulurlar.

Cool Wool ve Light Wool gibi hafif kumaşlar, buruşukluklardan kurtulmaları biraz daha uzun zaman alsa da aynı muameleye cevap verirler. Bu kırışıklıklar ayrıca, nemli bir bez ile ütülenerek veya 2 nokta ayarına getirilen ütü ile de ütülenerek giderilebilirler.

Şayet yün giysiniz ıslanırsa, asla bir ateş önünde veya kalorifer üzerinde veya güçlü güneş ışığına maruz burakmadan, “doğrudan ısı”dan uzakta derhal kurulayınız. Etiketinde belirtilmediği sürece tamburlu kurutma yapmayınız.

Yünlü giysilerinizi düzenli olarak kontrol edin, kir izleri ve lekeleri kontrol edin. Leke çıkarma rehberine uygun olarak işlem yapınız.

Sıklıkla fırçalayınız: İnce yün kumaşların görünümünü donuklaştıracak toz ve kiri çıkarmak için fırça kullanınız.

İyileşmesine zaman tanıyın: Aynı yün giysiyi iki gün üst üste giymekten kaçınınız. Bu, yün elyafına eski haline gelmesi için doğal bir esneklik ve bahar havası kazandıracaktır.

Yünlü giysi ve trikolarınızı evde temizlerken ve canlandırırken güvenle kullanabileceğiniz, Woolmark onaylı ürünler artık piyasada bulunuyor, bunları kullanaral bakım yapabilirsiniz.

Ütüleme - Çoğu yün ürünler bakım arasında nadiren hafifçe ütülenmeden fayda sağlarlar. Yıkamadan sonra, eğer gerekirse, herhangi bir kat ya da buruşukluğu 2 nokta sembolü ile gösterilen sıcaklık veya buhar ayarına getirilen ütü ile hafifçe ütüleyiniz. Yünü kuru şekilde ütülerken yüzeyin parlamasını önlemek için, nemli bir bez kullanınız.

(Yünlü giysilerden yağ, tükenmez kalem, meyve suyu, mum, çim, kan ve diğer lekeler nasıl çıkarılır? Woolmark'ın konuyla ilgili açıklamalarını Yünlü giysilerden leke nasıl çıkarılır?
yazımızda bulabilirsiniz.)


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER