@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 31.12.2013

Kabızlığa ne iyi gelir?

Dr Ender Saraç, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Prof. Dr. Kerim Alpınar ve Taylan Kümeli'den kabızlık giderici tarifler! Bu tariflerle sıkıntılardan kurtulun.

İZLE: KABIZLIK NEDİR?👇 
Şiş bir karın, sert dışkı, 3-4 gün, belki de bir hafta dışkılayamama sorunu çoğumuzun başından geçmiştir. Artık şunu biliyoruz ki kabızlık, ne yiyip ne içtiğimizle fazlasıyla ilgili. Başta öğün atlamak şeklinde dengesiz beslenirsek; yeterince su, meyve, yeşil sebze, kepekli ve lifli gıda tüketmezsek; buna bir de hareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam biçimi de eklersek, kabızlık her an kapımızı çalmaya hazır demektir.

Kabızlığa ne iyi gelir?

Kalın bağırsak hareketlerini uyararak kabızlığı gideren ilaçlara sarılmak yerine, yaşam biçiminde ve özellikle beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapmak önemli. Zira bu ilaçlar, kabızlık sorununu çözmede oldukça etkili olmalarına karşın, belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek, bağırsak tembelliğine yol açabiliyor. Bu nedenle kısa süre kullanılmaları gerekiyor.
 

Dr. Ender Saraç’tan kabızlık giderici tarifler

 
  • Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.
  • Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.
  • Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.
  • İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.
 

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan kabızlık için pırasa

 
  • Zeytinyağlı ve pirinçsiz olarak pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada en az dört kez tüketin.
  • Sinemeki, kabızlığa karşı etkili bir bitkidir. Ancak bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atacağından, sinameki kullanımını bıraktığınızda kabızlığınız daha da artacak, bağırsağınızın içi kuruduğu için kabızlığınız daha da şiddetli olarak devam edecektir.
 

Diyet Uzmanı Taylan Kümeli’den kabızlık için bitki çayı formülü

 
  • Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.

  • Kabızlıktan hangi çay karışımlarıyla kurtulabiliriz?
    Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, kabızlık sorunu için su görünce şişen, dolayısıyla kitle artırımına neden olan bitkileri kullanmak gerektiğini belirterek, bu bitkilere örnek olarak keteni gösteriyor. “Keten müsilaj taşıdığı için çok yararlı ve etkilidir. Hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur” diyor. Kullandığı bitkinin aniden etki etmesini, örneğin akşam alıp sabah dışkılama yapmak isteyenlere sinamekiyi öneren Prof. Dr. Alpınar, “Ancak dozunu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Herkes farklı hassasiyete sahiptir. Kişi kendisi için en uygun miktarı deneyerek bulmalı” diyor. Sinamekinin çok tahriş edici bir bitki olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpınar, piyasadan aldığınız sinamekinin gerçekten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını kontrol etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız

Yemeklerden sonra asla yapılmaması gereken 7 altın kurala uyanlar daha sağlıklı yaşıyor. Peki nedir bu yemek sonrası yasakları? Yemeklerden sonra yapılmaması gerekenler yazımızı okuyun.

Bağışıklığı güçlendiren, bulantıyı gideren zencefil çayının hangi sorun için nasıl hazırlanması gerektiğini Dt. Burcu Aydın anlatıyor.
Zencefil çayının şifalı etkileri yazımızı okuyun.

Mide yanması sorununun üstesinden gelmek için nasıl bir tedavi gerekir? Neleri yemeli, nelerden uzak durmalı?
Mide yanması nasıl geçer? yazımızı okuyun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER