17.09.2019

Taylan Kümeli'den kanserli hastalar için tarifler

Taylan Kümeli baş boyun kanserli hastaların kanser tedavisi sırasında ve sonrasında diyetlerini geliştirmek için sağlıklı ve pratik tarifler paylaştı.

Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, önemli unsurlar gündeme taşındı. Bu çerçevede, Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli baş boyun kanserlerini atlatmış kişilerin yaşayabileceği beslenme zorluklarına dikkat çekti ve hastaların diyetlerini geliştirmek için önemli ipuçları ve tavsiyelerini sıraladı.

İyi beslenme ve diyet baş boyun kanseri tedavisinde çok önemli

Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS)’nin Türkiye temsilcisi “Baş Boyun Kanserleri Derneği”nin katkılarıyla bu yıl 7’incisi düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kapsamında gerçekleşen toplantıda “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” tanıtıldı.

Toplantıda KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler paylaştı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ise hastalıkta doğru beslenme yöntemlerine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Ağız içi yaralar, ses kısıklığı ve boyunda şişlik dikkate alınmalı

Sigara, alkol ve HPV virüsünün baş ve boyun kanserlerinde önde gelen risk faktörleri arasında olduğunu belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal, 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, ağız içi yaralar ve boyunda şişliğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağkalım sonrası hayat kalitesini artırmak için beslenmeye dikkat!

Taylan KümeliBaş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, önemli unsurlar gündeme taşındı.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, toplantı kapsamında yaptığı açıklamalarda baş ve boyun kanserli hastalar için tedaviden sonra normal beslenmeye geri dönmenin çiğneme ve yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat kaybı ve psikolojik etkenler nedeniyle kolayca gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Taylan Kümeli, hastaların diyetlerini geliştirmek için önemli ipuçları ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:
 
  • Yumuşak, pürüzsüz yapıda olan yoğurt gibi yiyeceklerin püre haline getirilmesi ya da birleştirilmesi bu gıdaların yutulmasını kolaylaştırabilir.
  • Çorbalar ve smothie’ler (yoğun kıvamlı meyveli içecekler) kalori alımını sağlamak ve bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek için mükemmel bir yoldur.
  • Tam yağlı süt, rendelenmiş peynir, yağlı yoğurt, sızma zeytinyağı gibi yüksek yağlı seçenekler ve meyve suları ek kalori ve besin maddeleri sağlayacaktır.
  • Yeterli beslenmeyi sağlamak amacıyla gerekli gıda takviyelerini düzenli bir diyete eklemek için bir uzmanla çalışınız.
  • Lapa haline getirilmiş balık eti, güveç etleri, yumuşak pişmiş sebzeler ve muz gibi yumuşak yiyecekler kolaylıkla püre haline getirilebilir.

Yol gösterici bir rehber

Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kampanyaları çerçevesinde tanıtılan “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi”, kitabı; hastalara, hastalığı atlatanlara, hasta yakınlarına beslenme konusunda bilgi vermek ve lezzetli, besleyici öğünlerin hazırlanmasına rehberlik etmek amacıyla hazırlandı.

Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği tarafından Türkçeleştirilen kitap, diyetisyen Taylan Kümeli’nin Türk damak tadına uygun tarifleriyle zenginleştirilerek basıldı. Taylan Kümeli baş boyun kanserli hastaların kanser tedavisi sırasında ve sonrasında diyetlerini geliştirmek için sağlıklı ve pratik tarifler paylaştı.
 
Kanser tedavisinde beslenme

Yemek kitabında besleyici tariflerin yanı sıra hastaların deneyimleri ve tedavi sonrasında oluşan fiziksel ve zihinsel güçlüklerin nasıl aşılabileceğine dair öneriler de yer alıyor. Hastalara tedavi sürecinde destek olma hedefiyle oluşturulan kitapçık, Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ‘ne başvurularak temin edilebilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER