06.08.2019

Bayramda kırmızı et tüketirken dikkat edin

Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, kronik hastalığı olanlar ile yaşlı ve çocukların bayramda et tüketirken daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

İZLE: BAYRAMDA ET TÜKETİMİ👇 
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı döneminde özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireyler ile yaşlı ve çocuk gibi yüksek risk grubunda olan bireylerin et tüketirken daha dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Bayramda kırmızı et tüketirken dikkat edin

Türkiye genelinde özellikle Kurban Bayramı kırmızı et tüketiminin en yüksek olduğu dönemlerin başında geliyor. Kırmızı et vücut tarafından iyi bir şekilde kullanılabilen kaliteli bir protein kaynağı ancak görünür yağlarından ayrıldığı takdirde bile yağ içeriği yaklaşık %20 civarında. Bu yüzden yüksek miktarda kırmızı et tüketimi, kolesterol ve trigliserit gibi kan yağlarının yükselmesine ayrıca kalp damar hastalıkları riskinin artmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra özellikle akut böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbrek fonsiyonlarının daha fazla bozulmasına neden olabiliyor. Sindirim güçlüğü, kabızlık, hazımsızlık, mide yanmaları ve ağrıları gibi birçok sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Peki özellikle bu dönemde et tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban etleri tüketilmeden önce en az 24 saat dinlendirilmeli

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan'ın açıklamalarına göre Kurban Bayramı'nda en sık yapılan hatalardan biri kesilen etlerin bekletilmeden aynı gün içinde tüketilmesi. Ancak yeni kesilen etlerde “rigor mortis” adı verilen bir katılık oluyor ve bu şekilde tüketilen etler hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine yol açıyor. Bu nedenle kurban etlerinin en az 24 saat dinlendirdikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

İdeal pişirme yöntemleri: Haşlama, fırınlama ve ızgara
 
Kırmızı et tüketimi

Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenme açısından etleri pişirirken haşlama, fırın veya ızgara seçenekleri tercih edilmeli. Kavurma ve kızartmalardan kaçınılmalı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan kırmızı et hali hazırda yüksek miktarda doymuş yağ içerdiğinden pişirme sırasında ekstra tereyağ, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağlar eklenmeden kendi suyunda pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Böbrek hastalıkları, gut, diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireyler günde 1 öğün et tüketmeli ve porsiyon miktarına mutlaka dikkat etmeli. 

Sakatat tüketimine dikkat

Kurban Bayramı süresince sakatat tüketimi artıyor. Ancak özellikle yüksek kolesterol sorunu olan kişiler, kalp damar hastaları veya bu riski taşıyan kişilerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan sakatatların tüketiminden mümkün olduğunca kaçınması gerekiyor.

Etin faydalarından yararlanmak için yanında yedikleriniz çok önemli
 
Kırmızı et tüketimi


Etlerin yanında pilav, makarna, beyaz ekmek gibi rafine edilmiş tahıllar tüketmek yerine sebze yemekleri ve salatalar tercih edilmeli. Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzeler, sivri biber ve yeşil salata gibi C vitamini içeriği yüksek sebzeler tüketilmeli. Gün içinde mutlaka bol miktarda su içilmesi de önemli noktalardan biri.

İlgili haberlerimiz:

Kırmızı et alırken dikkat edilmesi gerekenler
Kırmızı etin besin değerlerini, doğal lezzet ve sağlığını koruması için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Et satın alırken dikkat etmeniz gerekenler Pudra.com'da.

​Kavurma ve kırmızı et tüketirken uyulması gereken 10 kural
Aile ile birlikte kurulan kalabalık sofralar çok güzel olsa da beslenmeye özen göstermek, bedenimizden gelecek alarmlara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

​Kurban Kavurma Tarifi
Adım adım Kurban Kavurma tarifi. Detayları videodan izleyin veya fotoğrafların altındaki açıklamalardan takip edin. Afiyet olsun!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER