milliyet cadde 08.12.2009

Besin grupları

Sağlıklı beslenmenin temelinde yatan 5 besin grubunu Dilara Koçak anlatıyor.

Süt ve süt ürünleri: Süt, her tür peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral sağlarlar. Süt aynı zamanda temel kalsiyum kaynaklarından biridir.

Besin grupları

Et grubu: Tüm etleri, kümes hayvanlarını, balıkları ve ayrıca bazı bitkisel protein içeren gıdaları (mercimek, nohut, kuru fasulye) içerir. Bu grup vücut dokularının oluşumu ve korunmasında önemli olan protein açısından zengindir

Sebze ve meyveler: Sebze ve meyveler, gerekli vitaminlerin, minerallerin ve karbonhid-ratların yanı sıra lif de sağlar. (Özellikle kabukları) Her gün en az üç meyve, iki porsiyon sebze tavsiye ediyorum.

Tahıl grubu: Tahıl ürünleri büyük ölçüde karmaşık karbonhidratlardan oluşur. Ayrıca sağlıklı dozda vitaminler, mineraller ve lif sağlarlar. ‘Zenginleştirilmiş’ unda tahılın öğütülmesi sırasında kaybedilen bazı vitaminler vardır. Bu tür gıdalar her tür ekmeği buğday, mısır, pirinç, yulaf ve pirinç, arpa ve mısır gibi tahılları içerir. Her gün, dört ya da daha fazla porsiyon tahıl ürünü yiyin.

Yağ ve Şeker grubu: Bu grubu hayatınızdan tamamen çıkarmayın, ama kontrollü olun. Şeker ihtiyacınızı taze meyve ile de sağlıyorsunuz, ama yağsız bir diyet uygulamak doğru olmaz. Salatalara bir tatlı kaşığı zeytinyağı, her gün üç-dört ceviz veya 10-15 badem, sebzelerde bir kg için iki çorba kaşığı sıvı yağ, doğru seçimdir.

Su: Su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkin bireylerin günlük ortalama 1,5-2 litre su alması yeterli olur. Su tüketiminizi artırmak için, gün içinde çay-kahve yerine su arası verebilirsiniz. Çantanızda su bulundurmak da bir çözüm olabilir.

Dilara Koçak, Milliyet Cadde


Sağlıklı beslenmeyle ilgili tüm haberlerimiz okumak için tıklayın

Diyet konusundaki tüm haberlerimiz okumak için
tıklayın

Besin gruplarıyla ilgili diğer yazılarımız için tıklayın:

Beş temel besin grubu Her gün tüketilmesi gereken beş besin grubu ve su sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi.

Planlı öğünlerle dengeli beslenin Öğün ve menü planlama sağlıklı beslenmenin temel adımıdır. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak bilgiler!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER