dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Beyaz etin sağlığımız için yararları

Yaşam kalitesini artırmak için doğru beslenmek ve özellikle beyaz et tüketmek çok önemli. Beyaz etin sağlığımız için faydalarını Dr. Ayça Kaya yazdı.

İnsan yaşamının uzaması ve uzun süreli kronik hastalıkların ortaya çıkması, günümüzde koruyucu hekimliğin yıldızının parlamasına neden oldu. Hastalıklar ortaya çıkmadan, daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha uzun bir hayat yaşayabilmek için, yaşam tarzı değişiklikleri çok önemli. Yaşam tarzı değişikliği yaparak, özellikle doğru beslenerek yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Beyaz etin sağlığımız için yararları

Yaşam kalitemizi artırmak için nasıl beslenmeliyiz?


Beslenmede doğru besin gruplarının doğru zamanda tüketilmesi önemli bir konu. Ancak ne yazık ki beslenmemizde proteinlere yeteri kadar değer vermiyoruz. En çok tükettiğimiz besinlerse karbonhidratlar. Pilav, makarna, hamur işleri, ekmek ve tatlılar olmadan bir yaşam düşünemiyoruz. Bu besinleri daha çok tükettiğimizdeyse, başta obezite olmak üzere, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kan yağı yükselmeleri ve şeker hastalığı alınyazısı gibi karşımıza çıkıyor. Bu hastalıklara çok yağlı yemeyi ve kırmızı etin başrol oyuncusu olduğu bir yeme şeklini de eklediğimizde, hastalıkların seyrinin ağırlaştığını görüyoruz.

Sağlıklı olmak için nasıl beslenmeliyiz?


Mevsiminde sebze, meyve, süt, yoğurt, az yağlı peynir, yumurta ve beyaz eti tercih edebiliriz. Her gün mutlaka en az üç porsiyon meyve, bol sebze, üç porsiyon yoğurt veya süt tüketmemiz gerekiyor. Bununla birlikte mutlaka haftada 2 gün kırmızı et, 3-4 gün beyaz et menümüzde olmalı.

Beyaz etin faydaları neler?


Beyaz et olarak haftada 2-3 gün balık eti, 2-3 gün de piliç eti seçilmeli. Yumurtadan sonra en kaliteli protein kaynağı olan piliç etinin 100 gramı günlük protein ihtiyacımızın %40-50’sini karşılar. Bununla birlikte tavuk eti niasin, Vitamin B12, vitamin B6, selenyum, fosfor, demir açısından da zengin. Kırmızı ete göre kolesterol oranı son derece düşük. Doymuş ve doymamış yağ asitlerinden fakir olan tavuk etinin kısa lifli yapısı nedeniyle sindirimi de kolay. Kış aylarında sebze ve limonla yapılan tavuk çorbaları bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hastalıklara karşı vücudu koruyor.

Beyaz et alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Tavuk eti satın alırken, son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalı. Eğer bulunabilirse kuru yolma tavuklar tercih edilmeli. Kuru yolma tavuklar bulunamıyorsa paketli tavuklar bol limonla ovulup, bol suda yıkandıktan sonra kullanılmalı. Tavuk etinin en zararlı yeri derisi. Özellikle kalp, tansiyon, şeker veya kolesterol hastalığınız varsa tavuk etinin derisini alıp tüketmeniz ve tavuğun deri ağırlıklı bölümü kanadından uzak durmanız gerekir.

Beyaz eti nasıl pişirmeliyiz?


Tavuğu çiğden haşlarken bile derisini çıkarmaya özen göstermelisiniz. Derili haşladığınız tavuğun suyunu kullanırken üzerinde biriken yağları atarak kullanmalısınız. Tavuk eti aslında oldukça bereketli bir et. Tavuğu haşladığınızda suyuna çorba, pilav yapabilirsiniz. Haşladığınız eti fırında sebzelerle pişirdiğinizde çok daha sağlıklı olur. Beraberinde bolca limonlu salatayla servis yapabilirsiniz. Tavuğu asla kızartmayın. En iyi pişirme yöntemleri fırınlamak, haşlamak veya poşette pişirmek.

Günlük yeteri kadar protein alabilmek için tavuk etini haşlayarak salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Aynı zamanda tavuğun beyaz etini soğuk olarak da tüketebilirsiniz. O nedenle eğer çalışıyorsanız tavuk etini evden sandviç yaparak yanınızda taşıyabilirsiniz. Ancak yaz aylarında tavuk çabuk bozulup besin zehirlenmesine yol açabilir. Yazın dört saatten daha fazla dışarıda beklemiş tavuk etini tüketmemek gerekiyor.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER