Pudra.com 25.12.2014

Bozanın bilmediğimiz faydaları

Özellikle büyüme çağındaki çocuklara ve kilo almak isteyenlere bolca tüketmeleri önerilen bozanın besin değeri, faydaları, saklama yöntemleri Pudra.com’da.

Eli güğümlü, beli bardaklarla çevrili bozacılar artık sokaklarda dolaşmasalar da boza halen eski alışkanlıklarımızın ve geleneklerimizin bir parçası. Özellikle kış aylarında severek içilen boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden de biri. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen mayalı bir kış içeceği olan bozanın yapıldığı tahıl türlerine göre birçok çeşidi var. Bozanın özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğuna dikkat çeken uzman diyetisyen İpek Ağaca, bu son derece faydalı kış içeceğiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Bozanın bilmediğimiz faydaları

Boza nasıl bir içecek?


Boza, enerji içeriği oldukça yüksek bir içecek. 200 ml (1 su bardağı ) boza ortalama 350 kalori enerji verir. Besleyici değeri yüksek olan bozanın içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini bulunur.

Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır.

Bozanın faydaları neler?


Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi var. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemli. Boza ayrıca, emziren annelerde süt yapımını artırır, kanserojen maddelerin vücutta oluşumunu engeller, zihni açar ve sinirleri dinlendirir.

Bozayı kimler rahatlıkla tüketebilir?


Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle boza, büyüme çağındaki gençler, gebeler, emziren kadınlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı. İpek Ağaca, fazla kilosu olan kişilerin ise boza tüketirken bir çay bardağını geçmemelerine ve ara öğün yerine tüketmelerine dikkat çekiyor.

Boza nasıl saklanmalı?


Bozanın serin bir ortamda üç-beş gün saklanabileceğini belirten İpek Ağaca, bu süreden fazla beklemiş olan bozanın besin zehirlenmesine neden olabileceğini, bu nedenle tüketirken dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER