19.06.2017

Hangi yiyecekler dondurulur, hangi yiyecekler dondurulmaz?

Hangi yiyecekleri uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz? Peki, hangi yiyecekler asla dondurulamaz? Pudra.com o yiyecekleri yazdı.

İZLE: DERİN DONDURUCUDA SEBZE SAKLAMA👇 
Akşam yemeği için kereviz almıştınız ama birazı fazla geldi ve kaldı. Acaba bu kerevizi dondurarak mı saklamalısınız, pişirmeli misiniz yoksa atmalı mısınız? Bazı yiyecekleri dondurulmuş halde depolayarak tasarruf etmek istiyorsunuz ama hangilerini derin dondurucuya koyacağınızdan emin olamıyor musunuz? Etleri dondurabiliyorsunuz, peki ya sebzeleri? Eğer siz de böyle ikilemler yaşıyorsanız, bu bilgiler mutfakta çok işinize yarayacak.

Hangi yiyecekler dondurulabilir, hangi yiyecekler dondurulamaz?
 

DONDURULMAMASI GEREKEN YİYECEKLER

Yeşil yapraklı sebzeler

Salatalar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri hiçbir zaman dondurmayın. Bu sebzeler dondurulduğu zaman büzüşüyor, yumuşuyor ve en önemlisi de aromasını kaybediyor. Eğer bir miktar kenara ayırmanız gerekiyorsa öncelikle bu sebzeleri güzelce yıkayın, iyice kurulayın ya kağıt havluya sararak ya da bir kabın içinde buzdolabının soğutma bölümüne koyun ve mümkün olan en kısa sürede tüketin. (Tarım ilaçları en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Taze sebze ve meyveler

Sebze ve meyveler çok fazla su içeriyor ve su dondurulduğu zaman kristalize olarak meyve ve sebzenin yapısını bozuyor. Örneğin, dondurulmuş bir salatalık veya bir elma yumuşuyor ve lezzetini kaybediyor. Karnabahar buzluğun içinde durduğu sürede bozulmamış gibi görünse de çıkardıktan bir süre sonra simsiyah oluyor. Sebze ve meyveleri taze olarak tüketmenizde fayda var.
 

Kızartmalar

Kızartmaları dondurduğunuz zaman yağı iyice emiliyor ve yumuşak bir hale geliyor. Tadı da ilk yapıldığı zamanki gibi olmuyor. Kızartmaları sıcakken yemek en iyisi.
 
yumurta

Yumurta

Sıvılar donduğu zaman bilindiği gibi katıya dönüşüyor ve katılar da genleşiyor. Yumurtayı dondurduğunuz zaman içindeki sıvı donarak genişliyor ve bu da yumurta kabuğunun çatlamasına sebep oluyor. Bu durum da bakterilerin yumurtadan içeri girmesinden tutun da buzluğunuzun kirlenmesine kadar birçok sonuç doğuruyor. Ancak yumurta ile ilgili bir istisnadan söz edebiliriz: Yumurtayı kabuklarını kırıp bir kaba koyduktan sonra tariflerde kullanmak üzere tuz veya şekerle karıştırarak bir süre dondurabilirsiniz. (Zayıflatan mucize: Yumurta​ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Patates

Patates çok fazla su içerdiği için o da donduğu zaman içindeki sıvılar kristalize oluyor, patates yumuşuyor ve şekli bozuluyor. En iyisi patatesi serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek.
 

Mayonez ve puding

Mayonez ve pudingleri de dondurmamak gerekiyor çünkü formları bozuluyor ve tatları değişiyor.


Peynir

Peynirin raf ömrü oldukça uzun olduğundan dondurmanıza gerek yok. Sert peynirler buzluğa konulduğunda yumuşuyor. Krem peynir gibi yumuşak peynirler ise formunu kaybediyor ve içeriği ayrışıyor. Ancak peynirleri bu şekilde de tariflerin içine katarak kullanabilirsiniz çünkü formları bozulsa da yenilmelerinde bir sakınca yok çünkü tatları çok değişmiyor.
 

Süt ve yoğurt

Süt ve yoğurt aslında her iki kategoriye de giriyor. Örneğin, eğer sütü dondurduktan sonra içecekseniz pek tavsiye edilmiyor ancak çözdürdükten sonra sütü istediğiniz tarifte kullanabilirsiniz. Aynı şekilde sofra yoğurdu dondurulduktan sonra ayrışıyor ve pek de yenilebilir olmuyor ama yoğurdu çözdürüp tariflerinize katabilirsiniz. Bunun yanı sıra tatlı, meyveli, dondurulmuş veya soğuk raflarda satılan yoğurtları derin dondurucuya koymakta bir sakınca yok. (İnek sütüne alternatif süt çeşitleri başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 
dondurulabilen yiyecekler
BU YİYECEKLERİ DONDURABİLİRSİNİZ

Taze mısır

Taze mısırı yeşil yapraklarını soymadan buzlukta saklayabilirsiniz. Dışındaki yapraklar mısırın aromasının korunmasına yardımcı oluyor.
 

Sarımsak

Sarımsağı ister bütün, ister kabuklarını soyup ve hatta dişlerini ezerek dondurabilirsiniz. Sarımsak çok uzun süre buzlukta durabiliyor bu yüzden önceden soyulmuş ve ezilmiş sarımsakları küçük kaplara doldurarak yemek hazırlarken kolaylık yaratabilirsiniz. (Bağışıklık sisteminin dostu sarımsağın faydalarını Vücuttan toksinleri atan 10 besin başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.)
 

Et

Her türlü eti dondurabilir ve sonra çözdürerek pişirebilirsiniz. Bazı etleri pişirdikten sonra da dondurabilirsiniz. Ancak sosis ve bazı balıkları uzun süre derin dondurucuda tutmayın. Buzluktan çıkardığınız herhangi bir etin kokusunu beğenmediyseniz atın. (Dondurulmuş besinler nasıl tüketilir? başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı öneriyoruz.)
 

Tereyağı ve margarin

Tereyağı ve margarini uzun süre derin dondurucuda saklayabilir ve istediğiniz miktarı çözdürüp yemeklerde kullanabilirsiniz.
 
bezelye
Fasulye ve baklagiller
Sağlıklı beslenme programınızda mutlaka olması gereken fasulye, nohut, bezelye uzun süre derin dondurucuda saklanabilir.
 

Pişmiş makarna ve pirinç

Bu belki bilmeyenler için ilginç gelecek ama pişmiş makarna ve pirinci küçük porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz zaman yiyeceğiniz kadar miktarı tekrar suda biraz kaynatıp (ya da dilerseniz mikrodalgada çözdürüp) yağını ve diğer malzemelerini ekleyerek yiyebilirsiniz.
 

Tavuk suyu

Özellikle grip ve soğuk algınlığına oldukça iyi gelen tavuk suyunu buzdolabına koyduğunuz takdirde çok kısa sürede tüketmeniz gerekirken, dondurduğunuz zaman 4-6 ay kadar dayanabiliyor.


Humus

Humusu üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı koyduktan sonra derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Tekrar yemek istediğiniz zaman oda sıcaklığı yerine buzdolabı rafında çözdürmeniz gerekiyor.
 
kurabiye

Ev yapımı kurabiye hamuru

Hazırladığınız kurabiye hamurlarının hepsini tek seferde pişirmek istemiyorsanız yağlı kağıtlara sararak dondurabilirsiniz. Böylece istediğiniz zaman kurabiyelerinizi pişirebilirsiniz.
 
Un
Siz de muhtemelen unu mutfak dolabında saklıyorsunuz ama size bir önerimiz var: Unu buzluğa gönül rahatlığıyla koyabilirsiniz. Buzluğa konulan un çok güzel kıvam alabiliyor hatta birçok pastacı ununu buzlukta saklıyor. Ayrıca dondurulan un çok daha uzun ömürlü oluyor.


Ekmek ve pastane ürünleri

Ekmek ve kek gibi pastane ürünlerini de dondurmanızda bir sakınca yok. İstediğiniz zaman çözdürüp yiyebilirsiniz. Derin dondurucudan çıkan ekmekle çok lezzetli kruton yapılabiliyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Ekmeği dondurabilirisiniz ancak buzdolabına koymayın. Ekmek neden buzdolabına konulmaz?​ başlıklı haberimizde sebeplerini okuyabilirsiniz.
 

Çikolata

Çikolata da dondurulabilen yiyecekler arasında ancak çikolatayı dondururken önemli bir kural var: Oda sıcaklığından direkt olarak derin dondurucuya konulan çikolata sertleşiyor ve üzerinde beyaz lekeler oluşuyor. Tek yapmanız gereken çikolatayı önce biraz buzdolabında bekletip, soğuğa alıştırdıktan sonra dondurmak.
 

Cips

Cips paketlerini dondurabilirsiniz çünkü cips dondurulduğu zaman yapısı ve tadı bozulmuyor. Yemek istediğiniz zaman da çok kısa sürede çözülüyor.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeli?
Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir.

Sebzeleri daha besleyici pişirme yolları
Yeşil yapraklılar, brokoli, havuç, sarımsak, patates gibi sebzeleri nasıl pişirirseniz besin değerlerini kaybetmez? Yanıtı Pudra.com’da.

Her 3 kişiden 1'i dondurulmuş gıda tüketiyor
Dondurulmuş gıda tüketim alışkanlıkları hakkında yapılan araştırmaya göre Türkiye'de her 3 kişiden 1’i haftada en az bir kez dondurulmuş gıda tüketiyor. İşte, araştırmanın diğer çarpıcı sonuçları...

Yemek israfını önlemek için neler yapmalıyız?
Mutfakta yemek yaparken bazen farkında olmadan yiyecekleri israf edebiliyoruz. Uygulayabileceğimiz basit önlemlerle bu gıda israfını önlemeniz mümkün.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER