@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.11.2016

Daha çabuk acıkmanıza sebep olan yiyecekler

Atıştırdığınız yiyeceklerin sizi tok tutmadığını mı fark ettiniz? Açlığınızı bastırmak istiyorsanız uzak durmanız gereken gıdaları sizin için derledik.

Yediğiniz her türlü gıdanın sizi bir noktaya kadar tok tutması mümkün. Ama doyma duygusu yaratmıyor, bir sonraki öğüne kadar açlıktan kıvrandırıyorsa yanlış bir seçim olabilir. Açlığınızı hızlı bir atıştırmalıkla geçiştirmeniz veya koca bir ziyafet çekmeniz fark etmiyor. Bazı yiyecekler sizi uzun süre tok tutmada başarılı değil ve sürekli yeme isteğinizi pekiştiriyor. 

Daha çabuk acıkmanıza sebep olan yiyecekler

Beyaz unlu mamüller, şekerli hazır gıdalar ve fast food gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekerini hızlıca yükselttiği için sizi daha çabuk acıktırıyor. Uzmanların yıllardır verdiği uyarılar doğrultusunda makarna, pirinç ve cips gibi besin değeri düşük gıdaları artık biliyoruz. Ama sağlıklı yiyeceklerin daha doyurucu olduğunu düşünmek doğru değil. Yağ, protein ve lif bakımından eksik gıdalar sağlıklı olsa bile sizi tok tutmayabilir.

İşte yemek yedikten kısa süre sonra açlıktan kıvranmanıza sebep olan, tok tutmayan besinler...
 

Meyve Suyu 

Meyveler doğanın bize sunduğu faydalı vitamin ve mineral kaynaklarından. Ama suyunu sıkıp posası ve kabuğunu attığınız takdirde sadece şekerden ibaret hale geliyorlar. Bu da kan şekerinizi ışık hızıyla yükselip çabucak düşmesine sebep oluyor. Yani meyve suyu içtikten sonra açlıktan midenizin kazınması an meselesi. Bunun yerine meyve ve sebzeleri lifleriyle birlikte içecek haline getirip birbirinden güzel smoothie tariflerini uygulayabilirsiniz. Avokado, fıstık ezmesi gibi yağ ve protein kaynakları katarak smoothie içeceğinizin sizi daha tok tutmasını sağlayabilirsiniz. 

İlgili yazımız: Lifli yiyecekler nelerdir yazımızda faydalı posalı gıdalara ayrıntılı olarak anlatmıştık.
 

Tek lokmalık yiyecekler

Pek çok araştırma gösteriyor ki yemeği çiğneme miktarı ve süreniz tokluk hissine doğrudan etki edebiliyor. Bu yüzden uzmanlar hızlı öğünleri tavsiye etmiyorlar. Küçük porsiyonlu, çiğnenmeyen gıdalara yöneldiğiniz zaman beyniniz daha fazlasını istemeye şartlanıyor ve bu da açlığınızı bastırmaktan ziyade tatminsizlik yaratıyor. Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğiniz meyve aromalı yoğurt, yemekten önce atıştırdığınız birkaç lokmalık ekmek, hatta muz gibi yiyecekler de buna dahil. 
tok tutan yiyecekler 2

Tam buğday ekmeği

Az işlenmesiyle ünlü tam buğday ekmeği uzmanlar tarafından beyaz ekmeğe alternatif olarak gösteriliyor. Ama yüksek oranda lif içeren bu yiyecek, kinoa ve karabuğday gibi tam tahılların aksine protein ve yağ bakımından oldukça fakir. Eğer tam buğday ekmeğinizin sizi daha uzun süre tok tutmasını istiyorsanız fındık ezmesi veya yumurtayla beraber tüketebilirsiniz. Ekmek ne kadar yenmeli yazımız ekmeği daha dengeli tüketmenize yardımcı olabilir. 
 

Turşu

Bağırsak sağlığı için her gün tüketmeniz gereken doğal probiyotikler içinde yer alan turşu binbir derde deva. Ama bir yandan yüksek oranda tuz içerdiğini unutmadan tüketmekte fayda var. Fazla sodyum alımı vücutta su kaybına sebep oluyor. Beyniniz susuzluğu açlık olarak algılayabileceği için daha fazla yeme ihtiyacı hissetmeniz olası. Endişelenmeyin, turşudan vazgeçmenize gerek yok! Turşu yerken su içmeyi ihmal etmeyip protein ve lif bakımından zengin yiyeceklerle birlikte çeşitlendirdiğiniz takdirde güzelce doyduğunuzu göreceksiniz.
 

Peynir ve süt ürünleri

İtiraz ettiğinizi duyar gibiyiz, peynir en doyurucu yiyeceklerden biri olarak kabul ediliyor. Oysa geçtiğimiz yıl yayınlanan araştırmaya göre inek sütünün içinde bulunan kazein proteini sindirim esnasında dopamin reseptörlerini artırarak bağımlılık yaratabiliyor. Bu da peynir ve süt ürünlerinin tok tutması özelliğiyle paradoksal olarak daha fazla yemek istemenize sebep olabiliyor. Bu yüzden birçok kişinin bırakamayacağı yiyeceklerin listesinde yer aldığı iddia ediliyor. İnek sütüne alternatif süt çeşitleri yazımız ilginizi çekebilir.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Tok tutan besinler
Bazı besinler diğerlerine nazaran tokluk hissini daha uzun süre yaşamamızı sağlar. Uz. Dr Evren Altınel 12 tok tutan besini anlatıyor.

Açlık krizleri nasıl önlenir?
Sahte açlık krizlerinizi anlayabilirseniz, sürekli formda kalmanın yolunu da bulabilirsiniz. Sahte açlık krizlerinden kurtulmanız için işte önerilerimiz.

Sürekli açlık hissiyle başa çıkma
İştah artıran hormonların salgılanmasında neler rol oynar? Sürekli açlık hissiyle nasıl başa çıkabiliriz? Diyetisyen Ayşe Korkmaz anlatıyor.

Zayıflatan ve tok tutan 8 baharat
Baharatlar, zayıflamamıza ve daha uzun süre tokluk hissetmemize de yardımcı oluyor. Dr Ayça Kaya Pudra.com okurları için zayıflatan ve tok tutan 8 baharatı yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER