dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

En sağlıklı aşure tarifi

Besin değeri açısından diğer tatlılardan farklılıklar gösteren aşurenin içine giren her madde değerli ve hiçbiri boş kalori değil. Dr. Ayça Kaya, en sağlıklı aşure tarifini Pudra.com'da anlatıyor.

Aşure ayının gelmesi ile bütün evleri bir telaş alır. Bereket sembolü olarak bilinen aşure tatlısı, bu ayda bolca yapılır ve komşulara dağıtılır. Aşureye ne kadar çok malzeme konursa o senenin o kadar bereketli geçeceğine inanılır.

En sağlıklı aşure tarifi

Aşure yaparken ve dağıtırken birçok kadın çok bonkördür. Ancak birçok kadın da 'kilo alırım' korkusu ile tatlıları ve dolayısıyla da aşureyi yemek istemez. Tatlılar genelde besin değeri düşük, enerji değeri yüksek yiyecekler oldukları için sağlıklı beslenme ve zayıflamada da tavsiye edilmez.

Genel olarak tatlılar un, şeker, yağ ve bazen süt içerir. Bu yiyeceklerin besleyicilik değeri çok yüksek değildir. Ancak kalori değeri çok yüksektir. Dolayısıyla kişinin yağlanmasına ve direkt kilo almasına neden olur. Oysa aşure bir tatlı olmasına rağmen besin değeri açısından diğer tatlılardan farklılıklar gösterir. Aşurenin içine giren her madde ayrı ayrı çok kıymetlidir ve hiçbiri boş kalori değildir. O nedenle aşure bilinen en faydalı tatlıdır.

Aşurelik buğday B grubu vitaminler açısından çok zengindir. Kuru fasulye ve nohut, gerek protein gerekse karbonhidrat açısından çok değerlidir. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı olanlara tavsiye edilir.

Aşureye en çok lezzet verenlerse, kuru ve yaş meyvelerdir. Meyvelerin vitamin değerleri çok yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Aynı zamanda özellikle kuru meyveler kalsiyum gibi minerallerden zengindir. Aşurenin üzerine konulan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, omega-3 yağ asidinden çok zengindir. Omega-3 yağ asidi, özellikle damar sağlığı ve hafıza üzerine çok faydalıdır.

Aşure kaç kaloridir?

Yapmış olduğunuz aşureyi şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırırsanız, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapmış olursunuz. Her ne kadar aşure faydalı bir tatlı olsa da kalori değeri yüksektir. Bir kase aşure ortalama 300-350 kalori civarındadır. Hem aşure yiyeyim hem de kilo almayayım istiyorsanız aşureyi günde bir kase ve ana öğün olarak yiyin. Örneğin öğlen veya akşam öğünü olarak yiyebilirsiniz. Aşure yerken yanında içeceğiniz bir fincan sütlü kahve hem metabolizmanızı hızlandırır hem de daha uzun süre tok tutar. Bir sonraki öğünde daha az acıkmanıza neden olur.


En sağlıklı aşure tarifi


Malzemeler
1 su bardağı aşurelik buğday, yarım çay bardağı kurufasulye ve nohut, 7-8 tane kuru kayısı, 6-7 tane sarı kayısı, 4 tane kuru incir, yarım çay bardağı kuru üzüm, 1,5 çay bardağı çam balı, 6-7 tane karanfil, 1 su bardağı süt, 1 tane kırmızı elma. Üzerini süslemek için yarım çay bardağı kırmızı nar, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tarçın, 1 yemek kaşığı kuş üzümü.

Yapılışı

Bütün malzemeleri ayrı ayrı az suyla haşlayın, haşlama sularını dökmeden, malzemeler yumuşayınca birbirine karıştırın ve biraz daha pişirin, piştikten sonra süt, bal ve elmayı ekleyin, bir taşım daha pişirin. Kaselere koyduktan sonra üzerine nar, ceviz, fındık, badem, Hindistan cevizi ve tarçınla süsleyerek servis yapın.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER