En ucuz kaliteli protein kaynağı: Yumurta

En kaliteli yağ kaynaklarından biri olan yumurtayı sağlıklı bir insan her gün tüketebilir. Dr. Ayça Kaya, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşit olan yumurtanın sağlığımıza yararlarını anlatıyor.

Yumurtanın bilinen en değerli protein kaynağı olduğuna dikkat çeken, hem amino asit açısından zengin olduğunu hem de kaliteli protein deposu olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, bir yumurtanın sarısında 231 mg. kolestrol bulunduğunu söylüyor.

En ucuz kaliteli protein kaynağı: Yumurta

"Ülkemizin ekonomik yapısı düşünüldüğünde yumurta, tüm vatandaşlarımızın et, balık, tavuk gibi kaliteli proteine ulaşabileceği en ucuz besindir" diyen Dr. Kaya, neden yumurta yememiz gerektiğini şöyle anlatıyor:

"Sağlığımızı korumak için yumurtadan ziyade kötü kolestrol kaynaklarından uzak durmak gerekir. Örneğin, yağlı açmalar, poğaçalar, yağlı etler, kebaplar gibi. Çünkü kötü kolestrol kaynakları hem trans yağ asidi doludur hem de kolestrol oranı yüksektir.

Yumurtanın kolestrolünde ise trans yağ asidi yoktur. Vücudumuzun hormon yapımını, hücre ceperi yapımı için kolestrole htiyacı vardır. Bir kısmını vücudumuz sentezlerken bir kısmını dışarıdan alırız. Bu açıdan yumurta en kaliteli yağ kaynaklarından biridir.

Sağlıklı bir insan her gün yumurta yiyebilir. Protein seviyesi yüksek olduğundan özellikle sık sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.

Kolestrol yüksekliği olan kişiler ise hafta 2 – 3 kez yumurta tüketebilir. Bir adet yumurta besin değeri açısından yumurta büyüklüğünde ete eşittir. Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasına yardımcı olur."


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER