Milliyet 04.04.2011

Gıda katkı maddeleri

Paketli gıdalara eklenmiş olan katkı maddeleri neler? Bu katkı maddeleri hangi hastalıklara yol açar? Hangi katkı maddelerine dikkat etmeliyiz?

Gıdaların üzerindeki “Hiçbir koruyucu madde içermez” uyarısı “Hiçbir katkı maddesi yoktur” anlamına gelmiyor.

Gıda katkı maddeleri

Bireysel gelişimin öncü isimlerinden yazar Nil Gün, Kuraldışı Yayıncılık’tan çıkan ‘Kaç Kiloya Programlısın’ adlı yeni kitabında, duygusal genlerimize işleyen kilo alma kodlarını deşifre ederek, insanları formda ve sağlıklı bir yaşama davet ediyor.

Renk, tat, koku vermesi, dayanıklı ve raf ömrünün uzun olması için besinlere ilave edilen katkı maddeleri tüm işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda var. Gıda endüstrisinde kullanılan 10 bin kimyasalın üzerine her yıl bin küsur yeni kimyasal ekleniyor. Bu rakamlara tarımda ve hayvancılıkta kullanılan böcek öldürücüler, antibiyotikler, hormonlar dahil değil.

Suni tatlandırıcılarla yapılmış yiyecek ve içecekler, bunları kullanarak kalori alımını azaltacağını sanan insanlar tarafından bolca kullanılıyor. Aslında suni tatlandırıcılar, metabolizmayı yavaşlatıyor ve daha fazla kilo almaya neden oluyor. Bedenimiz, 50 yıl öncesine kadar mevcut olmayan, laboratuvar ürünü bu yabancı maddeleri tanımıyor. Onları nasıl sindireceğini bilemiyor. Bu da vücudumuzda hormonal kaos yaratıyor.

Laf cambazlığı

Gıdaların üzerindeki “Hiçbir koruyucu madde içermez” uyarısı “Hiçbir katkı maddesi yoktur” anlamına gelmiyor. Örneğin: “Hiçbir koruyucu madde içermez” diye etiketlenen hazır çorbalarda 'MSG' adlı lezzet artırıcı katkı maddesi bulunuyor. Şimdi bu maddeleri yakından tanıyalım...

Gıda katkı maddeleri



Aspartam
Nutrasweet ve Equal olarak da biliniyor. Aspartam; baş ağrısı ve dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, depresyon, korku atakları, uykusuzluk, görme kaybı, kulak çınlaması, yorgunluk, tat kaybı, Parkinson, nefes darlığı, cilt döküntüleri, MS gibi rahatsızlılara neden oluyor. 10 binden fazla gıda maddesinde kullanılıyor.

Yüksek fruktoz mısır şurubu

Kötü kolesterol seviyenizi (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalığının oluşmasında rol oynar. Kansızlık, kalp büyümesi ve obeziteye neden olur. Ketçap, krema, gazozlu içecekler, şekerleme, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek gibi özellikle çocukların sıkça tükettikleri gıda değeri olmayan besinlerde bolca kullanılır.

Monosodyum Glutamat
MSG lezzet artırıcı bir eksitoksin. Eksitoksin, hücreleri aşırı uyarıyor. Bu da onların zarar görmesine ve ölmesine sebep oluyor. Yol açtığı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington, sara, retinal dejenerasyon. Hazır gıdaların hepsinde yaygın olarak kullanılıyor.

Trans Yağ

Kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi ve inme riskini ciddi ölçüde artırır. Transyağlar; sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, kızartma yağlarında, tart, pasta, bisküvi, pizza hamuru, kek, çikolata, kraker, hazır köftede bulunur.

Sodyum Sülfit
Etiketlerde 'E250' koduyla yer alan raf ömrü uzatıcı koruyucu madde. İşlenmiş et ürünlerinin (şarküteri) vazgeçilmezi.

Gıda boyaları
Çocuklarda davranış bozukluklarına ve IQ seviyesinin düşmesine yol açıyor. Tükettiğiniz gıdalarda aşağıdakiler varsa dikkatli olun: Sunset yellow (E110), Tartrazin ( E102), Karmoisine (E122), Panceau (E124), Quinoline (E104).

BHA ve BHT
Bu maddeler, beynin sinir ağını etkiliyor. Sakızda, bitkisel yağda, patates cipslerinde kullanılıyor.

Kaç Kiloya Programlısın
Nil Gün
Kuraldışı Yayıncılık


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER