28.08.2018

Gıda zehirlenmesine karşı dikkat edilecekler

Sıkça rastlanan besin zehirlenmelerine karşı yemek yerken dikkat edilmesi gerekenleri Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek anlatıyor.

Sağlıklı ve uzun bir ömür için dengeli ve yeterli beslenmek gerekiyor.

Gıda zehirlenmesine karşı dikkat edilecekler

Günümüzde vakit problemi yüzünden yeme alışkanlıkları da değişti. Kahvaltı belki de haftada bir veya iki gün evimizde yapabildiğimiz bir öğüne dönüştü, akşam yemekleri ise sıradan “fastfood” tarzı öğünlere veya geç saatlerde yapılan abartılı restoran yemeklerine ya da hazır gıdalarla (konserve, dondurulmuş besinler gibi) yapılan yemeklere yerini bıraktı. Bütün bu sürecin sonucunda sıkça rastlanan besin zehirlenmelerinin ortaya çıktığını söyleyen Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.

Besin zehirlenmesine karşı yemek yerken dikkat edilecekler

1. Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

2. Hijyen kurallarına uyulduğundan emin olunan ve sirkülasyonu hızlı mekanlar yemek için tercih edin.

3. Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisini okuyun, üretim, son kullanma tarihi ve saklama koşullarına dikkat edin.

4. Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayın, yumurtalar kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır.

5. Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanları kesinlikle satın almayın.

İçme suları risk altında!

6. İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterin, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.

7. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketin.

8. Dondurulmuş besinleri buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürerek kullanın. Çözdürme işlemini kesinlikle oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakarak yapmayın.

9. Mümkünse yemekleri günlük olarak hazırlayın, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmayın.

10. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinleri uygun süre ve sıcaklıklarda pişirin, pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmeyin.

11. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklayın.

12. Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın, bu tür riskli besinleri ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanın.

13. Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdaları nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin.

İlgili haberlerimiz

Yiyeceklerle ilgili hasta eden efsaneler
Pudra.com sizi, yiyeceklerle ilgili sağlınızı bozan, doğru bilinen yanlışlarla yüzleştiriyor.

​Yazın besin zehirlenmesine dikkat!
Gıda zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir? Zehirlendiğimizde ne yapmalıyız? Peki zehirlenmemek için özellikle yaz aylarında nelere dikkat etmeliyiz?

Sağlıklı yemek pişirme yolları
Evinizde yemek hazırlarken vitamin ve mineraller konusunda dikkatli olun. Bilinçli bir şekilde yemek pişirmeniz sağlıklı beslenmenize yarayacaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER