doktormurat.net 14.06.2010

Glüten hassasiyeti nedir?

Glüten nedir? Hangi yiyeceklerde bulunur? Glüten hassasiyeti olduğu nasıl anlaşılır? Doğru bir beslenme programıyla glutenin neden olduğu gaz, şişkinlik, ishalden kurtulabilirsiniz.

Çölyak hastalığı olarak da bilinen glüten hassasiyeti günümüzde giderek yaygınlaşan bir hastalık. Glüten hassasiyeti olanlar bunu nasıl keşfedebilir? Glüten hassasiyeti olanlar, gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikaytlerden kurtulmak için hangi yiyeceklerden uzak durmalı? Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir? Sorularınızın yanıtı pudra.com'da... Kalp ve İç hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu kendi sitesinde bu konudaki açıklamalarına yer vermiş:

Glüten hassasiyeti nedir?

Glüten hassasiyeti (Çölyak hastalığı) nedir?

Glüten hassasiyeti (Çölyak hastalığı) gaz, şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrıları ve ishal ile seyreden genetik kökenli bir hastalıktır. Her 1000 kişiden birinde görüldüğü söylense de bazı toplumlarda her elli kişiden birinde görülecek kadar sıktır.

Bildiğiniz gibi “glüten”; başta buğday olmak üzere arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir.

Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır, sindiremez ve rahatsız olurlar. Zamanla, ince barsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur.

Çocuklarda erken teşhis konulamazsa büyüme geriliklerine, büyüklerde kansızlığa ve kemik erimesine, bayanlarda adet düzensizlikleri ve kısırlığa neden olur.

Glüten hassasiyeti nasıl teşhis edilir?
Hastalığın kesin teşhisi ince barsak biyopsisi gerektirir ve oldukça zordur.

Çölyak hastalığı ön plandaki ishal nedeniyle teşhisi kolay bir hastalıktır ancak gluten hassasiyeti herkeste ayni şiddette olmayabilir. Sadece gaz, mide şişkinliği ve hafif karın ağrıları görülen vakalar uzun süre gizli kalabilir. Araştırmalar glüten hassasiyeti görülme sıklığının gittikçe arttığını göstermektedir.

Ben glüten hassasiyetinden şüphelendiğim hastalarıma bir süre glütensiz bir diyet vererek kendilerini kontrol etmelerini istiyorum. Glüteni iyi sindiremeyen hastalar diyetten hemen faydalanıyorlar ve şikâyetleri geçiyor.

Size tavsiyem şudur; aşırı gaz şikâyetiniz varsa devamlı ilaç kullanmak yerine bir süre (tercihan 15 gün) glütensiz bir diyet yapın ve sonucu görün. Bu arada şuna dikkat etmeniz çok önemli: Glütenin (jelatin gibi) katılaştırıcı bir özelliği olduğu için ketçap, dondurma gibi pek çok fabrikasyon gıda maddesinin içine konur. Bu yüzden deneme sürenizde yediğiniz şeylere çok dikkat etmeniz gerekir. 15 günlük diyetin sonunda eskiye göre daha iyi olduğunuzu, karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık şikâyetlerinizin kaybolduğunu görürseniz diyete devam edebilirsiniz.

Baş ağrısı ve glüten
Glüten hassasiyetinin mide/hazım şikâyetleri yapmadan sadece baş ağrısı ile kendini gösterdiği vakalar vardır. Bu yüzden baş ağrısından şikâyet edenlerin de bu denemeyi yapmasını özellikle tavsiye ederim.

Glüten içeren yasak yiyecekler
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içiren her türlü ekmek, simit, poğaça, kek, pasta, börek, çörek, bisküvi, makarna, pizza, ketçap, salça, hazır çorbalar ve salata sosları, hazır yoğurt, çikolatalı süt, mayonez, dondurma, alkollü içeceklerden: bira, cin, viski

Serbest yiyecekler
Pirinç, mısır, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler.

Şiddetli gaz, şişkinlik, ishal ya da kilo kaybı gibi semptomlarınızın nedeni tahıl alerjsi olabilir. Tahıl alerjisinin belirtileri, yasak yiyecekler pudra.com'da... Okumak için Tahıl alerjisine dikkat! yazımıza tıklayın....

Karabuğday ve faydaları Karabuğday'da Glüten bulunmuyor... Karabuğdayın mucizelerini Taylan Kümeli anlatıyor. Okumak için tıklayın...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER