@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 26.01.2012

İyi bal nasıl anlaşılır?

Bugünlerde herkes balı tartışıyor. Sahte bal ile doğal balı ayırt edebilir miyiz? Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Sunay Pudra.com için bu soruyu yanıtladı.

İZLE: BAL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER👇 
"Balların kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmasıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. “Çiçek balı veya çam balı daha kalitelidir” şeklinde bir yaklaşım yanlıştır. Balın tadı, kokusu veya rengine bakarak, kalite kriteri belirlemek doğru değildir. Balın kalitesi, yani tamamen doğal ve sağlıklı olup olmadığı, sadece laboratuvar analizleri ile tespit edilebilir.

İyi bal nasıl anlaşılır?

Şekerli ballar, arıların şeker şurubuyla beslenmeleri neticesinde elde edilen ballardır. Arı, balı çiçeğin nektarından değil, hemen kovanın önüne konmuş olan şekerden imal eder. Bu şekilde üretilen ballar, doğanın ve çiçeklerin özünü, sağlığını taşımaz ve bal adı altında satışa sunulamaz.

Yapay ballar ise şeker şuruplarına aroma ve boya ilavesi ile üretilen ürünler olup, bu durumun etiketlerinde mutlaka belirtilmesi gerekir. Bunların yanı sıra bir de doğal ballara çeşitli şeker şurupları, su, nişasta vs. katılarak yapılan hile yöntemleri vardır. Burada amaç ucuz maddeler katarak miktarın artırılmasıdır.

Tüm bu uygulamalar balda sahteciliğe girer ve “doğal bal” adı altında satışa sunulamaz. Doğal bal arıların çiçeklerin özlerinden, yani nektarlarından elde ettiği, yani direkt ve yalnız doğadan gelen baldır. Balda hile olup olmadığını sadece balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir. Tek yöntem balın yapısının analiz edilmesidir. En iyi netice, tüm bal analizlerinin yapılıp sonuçların, konusunda deneyimli uzman bilim insanları tarafından yorumlanmasıyla elde edilir."

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Sunay kimdir?

Son günlerin en büyük tartışma konularından olan bal hakkında herkes bir şeyler söylüyor. Pudra.com bal konusunda Türkiye'nin en uzman isimlerinden biri olan Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Sunay'a sordu.

Pudra.com olarak Aslı Elif Sunay'ı bal konusundaki bir toplantıda tanıdık ve kendisine bir bilim kadını olarak hayran olduk. Mükemmelliyetçiliği ve bal konusunda yaptığı çalışmaları çok takdir ettik. Aslı Elif Sunay'ı size de tanıtmak istiyoruz.

1996 yılında, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Aslı Elif Sunay 2000 yılından bu yanan Altıparmak Gıda San şirketinde Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yapıyor.

Yüksek lisans öğrenimini İTÜ Gıda Mühendisliği bölümünde “Balda Orijin Tespiti” üzerine 2006 yılında tamamlayan Sunay, aynı zamanda firmanın Kalite Yönetim Temsilcisi olarak ISO 9001, ISO 22000 ve BRC kalite ve gıda güvenliği yönetim sistemlerinin belgelendirilmesini ve ISO-17025 laboratuar kalite yönetim sisteminin uygulanmasını sağladı. Bu çalışmaların yanı sıra, metot geliştirme, iyileştirme çalışmaları (Balda hile, kalıntı tespiti, balın genel kalite özellikleri, coğrafi ve bitkisel orijin tespiti, balda duyusal analiz vb.), ulusal ve uluslararası araştırma geliştirme projelerinin yönetilmesini de üstlendi.

Sunay’ın son 6 yılda yönettiği üç ulusal proje TÜBİTAK-TEYDEB ve DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI tarafından desteklendi ve İstanbul Ticaret Odası ile Eurowards Türkiye tarafından ödüllendirildi. Sunay aynı zamanda Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen uluslararası projelerde yer alıyor.

Uluslararası Bal Komisyonu üyesi olan Sunay, aynı zamanda Bal Paketleyicileri, Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin (BALDER) de teknik danışmanıdır. Bal özellikleri ve analizleri konusunda pek çok ulusal ve uluslararası sunum ve yayını bulunan Sunay, arı ürünleri, paketleme, gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri ve izlenebilirlik gibi pek çok farklı konuda eğitimler veriyor. Sunay, aynı zamanda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen bir proje kapsamında hazırlanmış olan “Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları” sektör kılavuzunun da yazarı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER