milliyet cadde 02.07.2010

Kilo almamak için açık büfeden nasıl yemek seçmeli?

Tatil yerlerindeki açık büfeler kilo tuzağı. Tatil dönüşü kilo verme sıkıntısı yaşamamak için açık büfe kurallarına dikkat etmek gerekiyor.

Dilara Koçak, Milliyet'teki köşesinde güzel bir konuyu işlemiş: Açık büfeden yemek seçimi. Tatillerde, açık büfelerin cazibesine kapılmayan yoktur. Ama tatil dönüşü de alınan kilolar sıkıntı yaratıyor. Eğer, açık büfeden nasıl yemek seçeceğimizi bilirsek hem lezzeti hem de kilo yapmayan öğünler yaratabiliriz.

Kilo almamak için açık büfeden nasıl yemek seçmeli?

Uzman Diyetisyen Dilar Koçak'ın açık büfe kuralları pudra.com'da...

Kontrolü bırakırsanız açık büfe tuzak olabilir. Çünkü ödediğiniz paranın karşılığını almak isteyebilirsiniz. Ancak yemek yemek ve keyifli masa başı sohbetleri de hayatın, güzel bir tatilin parçası. "Nasıl olsa tatildeyim, tüm sene çalıştım ve dinlenmeyi ve yemeği hak ettim" diyerek ipin ucunu kaçırmayın. Eğer dayanamayacağınız bir yiyecek varsa, en azından porsiyon miktarına dikkat ederek tüketin. Kontrol sizde olursa açık büfe yemek sistemi aslında harika bir fırsattır.

Tabağınızı salata ve sebzeyle doldurun
Salatalar, sebzeler ve meyveler. Büfeye ilk yaklaştığınızda, zeytinyağlı sebze ve salata bar seçeneklerini gözden geçirin. Sonra, tabağınızın en az yüzde 75’ini bunlarla doldurun. Bu, iyi bir başlangıç yapmanızı ve yemek süresince sağlıklı seçimlerle devam etmenizi sağlar. Hemen hemen tüm büfeler lif içeriği yüksek salata ve sebze seçenekleri sunar. Doygunluk hissine çabuk ulaşmak isteyenler için ideal tercihlerdir.

Tabağınızın geri kalan kısmınaysa ızgarada ya da fırında pişmiş protein seçeneklerini yani et, tavuk, köfte, hindi ve balık ekleyebilirsiniz. İyi bir seçenek olarak görmediğiniz ancak gözünüze takılan bir yemeyi de, sağlıklı tabağınıza küçük bir parça olarak ilave edebilirsiniz.

Açık büfeyi karlı bir iş olarak düşünmeyin
Aynı fiyata 'sınırsız yeme şansı' senaryosuna karşı zihninizdeki bakış açısını ve tutumunu değiştirmeniz, yapabileceğiniz en doğru şeydir. Bu, diyette olan veya dikkatli beslenmeye çalışan birçok kişinin kolaylıkla içine düştüğü bir tuzaktır. Çünkü böyle düşünmeniz yiyebildiğiniz kadar yemenin çok karlı bir iş olduğunu hissetmenize yol açar ve açık büfeyi cazip kılar. Aynı fiyata, daha fazla yiyecek demek, karlısınız demektir, değil mi? YANLIŞ.

Başka bir porsiyon almadan ya da tatlı büfesine ulaşmadan önce, 2-3 kaşık daha zeytinyağlı sebze almanın, sağlığınız yönünden daha çok, vücudunuz içinse kilo açısından daha az maliyeti olacağını hayalinizde canlandırın. Aldığınız kiloları vermek için, kendinizi egzersiz aletinin üzerinde ya da sahilde koşarken, ter atmaya çalışırken gözünüzün önüne getirin. Şimdi, büfeye yeniden bakın. O porsiyonlar size hâlâ, kârlı bir işmiş gibi görünüyor mu?

Aslında, siz diyet yapmaya ve sağlıklı yemeye çalışırken büfeler ve diğer sosyal etkinlikler bir deneme olabilir. Yapmanız gereken tek şey, önceden planlanmış bir stratejidir.

AÇIK BÜFE KURALLARI



1. Yemeğinizi alın ve büfeden ayrılın
Masanın bir ucuna ilişip, yemeğini orada yiyenlerden olmamaya çalışın. Tabağınızı alın, yemek seçiminizi yapın ve hemen masadan uzaklaşın.

2. Küçük bir tabak seçin
Büyük tabak yerine küçük tabaklar tercih ederseniz, uygun porsiyon miktarına ulaşabilirsiniz.

3. 'Sağlıklı Tabak' görüntüsünü ezberleyin
Besin gruplarını hatırlayın: Süt-yoğurt grubu, proteinler, ekmek ve tahıllar, sebze, meyve. Tabağınızı önce salata ve sebzelerle doldurmaya çalışın. Kalan boşluklara diğer yiyecekleri alın.

4. Tabağınızı doldurmadan büfeyi gözden geçirin
Birçoğumuz açık büfelerle karşılaştığında, bir ucundan başlayıp, diğer ucuna gelene kadar tabağımızı durmaksızın doldururuz. Önce yemeklere göz atın. Zihninizde en iyi yiyeceklerden yani yağsız proteinler, salatalar ve sebzelerden bir liste yapın.

5. En yavaş yiyeni bulun
Özellikle tatilde, denizin ve güneşin tadını çıkarmak için bir an önce yemek yiyip, masadan kalkmak isteriz. Ancak beynimiz, açlık duygusunun baskılandığını ancak 20 dakika sonra algılıyor. Gerçekten yavaş yiyen birini tanıyorsanız, yanına oturun.

6. Her şeyi dengede tutun

Tatlı yemek mi istiyorsunuz? O halde iştah açıcıları atlayın ya da ana yemeğinizi gerçekten küçük tutun ve o öğündeki kalori hakkınızı tatlıyla kullanın.

7. Aklınızı kullanarak için
Alkollü içeceklerin kalorisi tahminlerden daha yüksektir. Size tavsiyem şarap, bira gibi kalorisi diğer alkollü içkilere oranla daha uygun olanları seçmeye gayret edin. . Alkol tüketiminden sonra vücudun ödem yapmasını önlemek için bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER