Pudra.com 21.11.2011

Kış aylarındaki en büyük kurtarıcınız: Ihlamur ve ayva

Soğuk algınlığı denince ilk akla gelen bitki olan ıhlamurun “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, ayva meyvesi ve yapraklarının da öksürüğe iyi geldiğini belirtiyor.

Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanı sıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığı denince ilk olarak akla gelen ıhlamur çiçeklerinin “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğu belirtiyor.

Kış aylarındaki en büyük kurtarıcınız: Ihlamur ve ayva

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın yürüttüğü farklı bir çalışmanın sonucunda, ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediği ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı dönemlerde doğanın sunduğu mucize bitkilerden yararlanmak gerekiyor. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak” olduğundan bu konuda bağışıklığı destekleyici tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabiliyor. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılabiliyor.

Biraz ıhlamur, biraz ayva, biraz bal!
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı oluyor. Özellikle ıhlamurla birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Yeşilada, ayva ve ıhlamur karşımınından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edilmesinin daha uygun olacağını, bu sayede öksürüğün ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinin daha etkili bir şekilde kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER