28.11.2017

Kış mevsiminin vazgeçilmezi: Kestane

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında gelen kestane, tezgahlarda yerini aldı. Beslenme Uzmanı Ulaş Özdemir Pudra.com'da faydalarını anlattı.

Kestanenin vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Kestane kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir, kalbi korur, stresin zararlı etkilerini azaltır ve kas yorgunluğunu önler."açıklamasında bulundu.

Kış mevsiminin vazgeçilmezi: Kestane

Kestane diğer yemişlerden daha az kaloriye sahip olsa da Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "3 orta boy kestane 1 dilim ekmek ile eşdeğerdir." dedi.
 
Kastanenin yararlarına bakacak olursak:

kestane1) Kolesterolü dengeleyip kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
Kestane, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiği için hastalıklara karşı koruyucudur. Aynı zamanda kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

2) Vitamin ihtiyacının bir kısmını karşılıyor.
Kestanenin C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. B kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler, kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca gribe karşı da koruyucudur. Ulaş Özdemir, "100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 72'sini karşılayabilir." diyor.
 
3) Kestane stresin zararlı etkilerini önlüyor.
Kestanenin içeriğinde bulunan potasyumun kas yorgunluğunu gidererek vücuda zindelik verdiğini belirten Ulaş Özdemir kestanenin stresin zararlı etkilerini azalttığını da vurgulayarak, "Kestanede gluten bulunmadığından çölyak hastalarında, gluten intoleransı olanlarda ve alerjisi olanlarda tüketilmesi bir sağlık problemi teşkil etmez" şeklinde belirtiyor.
 
kestane
 
Kestane yerken dikkat edilmesi gereken nokta:

Diyabet ve böbrek hastaları kestane tüketimine dikkat etmeli
Kestanenin sağlık deposu olmasının yanı sıra yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları hekimine danışmadan kestane tüketmemeli. Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane tüketirken porsiyon konusunda çok dikkatli olmalı." uyarısında bulundu.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER