dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme önerileri

Bayram sofraları Kurban Bayramı'nda beslenme biçimimizi değiştirebiliyor. Dr. Ayça Kaya bayramı sağlıklı beslenerek geçirmek isteyenlere öneriler veriyor.

Kurban Bayramı'nda sofralarınızda yapacağınız küçük değişikliklerle sağlıklı bir bayram geçirebilirsiniz. Bir yiyeceği yerken temelde üç besin maddesini vücuda alırız; yağlar, proteinler ve karbonhidratlar. Eğer bu üç temel besin maddesi vücuda yeteri kadar alınmazsa veya belirli bir grup çok tüketilirse birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir. İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya bayramda nasıl sağlıklı beslenebileceğimizi, nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme önerileri
 

Protein alımını dengeleyin

Her kurban bayramında protein ağırlıklı beslenme tarzına geçilir. Ziyaret edilen her yerde kavurma, haşlama, kebap gibi etin binbir türlüsü ile ağırlanırız veya misafirlerimizi de aynı şekilde ağırlarız. Eğer tansiyon, kolesterol, gut veya kalp hastalığınız varsa, et yemek bu hastalıkların şiddetlenmesine neden olur. Örneğin bayram tatili boyunca kahvaltıda peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları olabildiğince az tüketin. Onların yerine kahvaltılık gevrek, yulaf, müsli ve taze meyve yemeye özen gösterin. Eti öğlen yemeğinde tüketin. Akşamları ise sebze yemeği ile yoğurt yemeye çalışın. Bir öğünde bile buna dikkat etmek vücudunuzun aşırı protein almasına engel olur.
 

C vitaminini artırın

Eğer kansızlık sorununuz varsa etin yanında mutlaka limonlu bir salata yiyin. Çünkü hem limonun hem de salatanın içindeki C vitamini demirin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını sağlar. Etle birlikte yoğurt yemek veya ayran içmek demir emilimini azaltır. İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu içmek yine yüksek C vitamini ve yüksek demir emilimi sağlar. Etin üzerine hemen çay-kahve içmeyin çünkü bu şekilde demir vücuttan atılır. Çay ve kahve tüketimi eti yedikten en az 3 saat sonra olmalı.
 

Fazla tuzlu gıdalar tüketmeyin

Eğer tansiyon, kalp, böbrek hastalığı ve kemik erimesi probleminiz varsa etin yanında özellikle tuz oranı yüksek yiyecek ve içecek tüketmemeye çalışın. Turşu, şalgam suyu, salamura edilmiş sebzeler ve tuzu yüksek ayranlar tansiyonu çok yükselttiği için bütün bayramı acil servislerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Protein açısından fazla zengin ve tuzlu yiyecek ve içecekleri birlikte tüketmek de böbrek ve kemik erimesinin şiddetlenmesine neden olabilir.
 

Kurban etini mutlaka dinlendirerek tüketin

Bayramın ilk günlerinde parça etle yapılmış yemekleri tercih etmeyin. Çünkü ilk günlerde kurban eti yeteri kadar dinlenmediği için sert olur ve bu diş ve mide problemlerine neden olur. O nedenle bayramın ilk 2 günü eti kıyma olarak tüketmek daha doğru olur. İlla parça et yemek istiyorsanız düdüklü tencerede iyice haşladıktan sonra fırında pişirerek tüketebilirsiniz.
 

Lif oranı yüksek gıdalarla sindirimi kolaylaştırın

Kurban bayramında et tüketimi artar. Eğer yeteri kadar sebze, meyve yenmezse ve yeteri kadar su içilmezse kabızlık kaçınılmaz olur. Hele hele bir de şehir değiştirmişseniz bu durum en büyük probleminiz haline gelebilir. O nedenle lif oranı yüksek meyveleri (armut, kivi, portakal, mandalina) en az üç porsiyon yemeye dikkat edin. Etin yanında haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnitürleri koymayı alışkanlık haline getirin ve bol su tüketmeye çalışın. Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanında bulgur pilavı tercih edilmeli.
 

Mangal etini terbiye edin

Özellikle mangalda etleri pişirirken kömür dumanı kanserojen etki yaratabilir. Bu yüzden etleri kömür dumanından korumak gerekir. Böylece etleri terbiye ettiğinizde, kömürden gelen zararlı maddelerin etin üzerine geçmesini önlersiniz. Aynı zamanda eti terbiye ederken yağ kullanmazsanız ve etin yağlarını da iyice temizlerseniz mangal sırasında duman oluşumunun da önüne geçersiniz. Bu da dumandan vücudunuza girecek kanserojen maddelerin azalmasını sağlar. En iyi terbiye için yoğurt suyu, soğan suyu ve domates salçası kullanmanızı tavsiye ederim.

Konuyla ilgili yazılarımız
Bayramda kilo almamak için nelere dikkat etmeli?
Bayram boyunca tatlılar, ikramlar ve lezzetli yemekler beslenme düzeninizi değiştirebilir. Art Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak bayramda kilo almamak için nelere dikkat edebileceğimizi anlatıyor.

Lezzet avcılarına bayram tavsiyeleri
Bayramda lezzetli etler yemek istiyorsanız, kurban etinin biraz dinlenmesini beklemeniz ve et işinde efsaneye dönüşen mekanlara yönelmenizi tavsiye ederiz. İşte İstanbul'da iyi et yiyebileceğiniz, kendi konularında en iyi dört mekan.

​Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirme tüyoları
Hem tatlı hem de etin sofralarda yer bulduğu Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber'in verdiği ipuçlarına dikkat etmelisiniz.

​Bayramda çocukların diş sağlığına dikkat!
Bayramda bolca şeker, çikolata ve tatlı tükettikleri için çocuklarda diş sorunları yaşanabiliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gökçe Çetin diş problemlerini önlemek için anne-babaların neler yapabileceğini anlatıyor.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER