Mucize sebzeler: Enginar ve kuşkonmaz

Dr. Ayça Kaya, "Karaciğeriniz için enginar, kalbiniz için kuşkonmaz yiyin" diyor. Enginarın ve kuşkonmazın faydaları nelerdir? Yanıtları Pudra.com'da...

Öğünlerimiz daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsak, mevsiminde çıkan sebzelerle çeşitlendirerek zenginleştirmeliyiz. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından kolestrole, kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok faydası bulunan mucize sebzeler enginar ve kuşkonmazı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya bu mucize sebzelerin faydaları ile ilgili şu bilgi veriyor.

Mucize sebzeler: Enginar ve kuşkonmaz

Sindirim sistemi dostu: Enginar
"Çok değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. Vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir sebze olan enginarın hazmı kolaydır ve düşük yağ içeriğinden dolayı kilo dostudur.

İshali önler
En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan 'sinarin' isimli madde enginarda bulunur; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan enginar, adeta bağırsakları yıkayarak temizler ve ishali önler.

Kalbiniz için enginar yiyin
A, D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar, beyin yorgunluğunu giderir. Yüksek protein içeriği nedeniyle kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar, üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezefenkte eder, vücuda canlılık verir.

Enginarın faydaları
  • Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
  • Vücuda dinçlik verir.
  • Kalp sağlığı için faydalıdır.
  • İshali keser.
  • Kanı temizler.


Doğal ödem çözücü: Kuşkonmaz
Vücut sisteminde detoks etkisi gösteren kuşkonmaz, K vitamini, B vitamini (folat), C vitamini ve A vitamini açısından oldukça zengindir. Folat dışında B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri de bulunan kuşkonmaz, lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynaktır.

Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan B vitamini (folat), sağlıklı bir kalp damar sistemi için çok önemlidir. Folat seviyesinin düşmesi kalp hastalıkları riskini artırır. Bir porsiyon kuşkonmaz, günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66’sını karşılar. Sodyum içeriği oldukça düşük olan kuşkonmaz, potasyum açısından da zengindir. Mineral profili, içerdiği aktif aminoasitle birleşince diüretik bir etki oluşturur. Bu nedenle, özellikle adet döneminde vücudunda su toplanması (ödem) oluşan kadınlara iyi gelir. Bağırsakları korur.

Kuşkonmazda 'inüln' adlı özel bir karbonhidrat vardır. Bu karbonhidrat, bağırsakta iyi bakterilerin gelişimini ve aktivitesini artırır. Bu da zararlı bakterilerin bağırsakta tutunmasını zorlaştırır.

Böbrek ve gut hastaları tüketmemeli!
Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar. Vücutta fazla pürin birikimi fazla ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneği ise gut hastalığı ve böbrek taşı oluşumudur.

Kuşkonmazın faydaları
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Detoks etkisi yapar.
  • Bağırsakları korur.
  • Yaşlanma karşıtı özelliği vardır.
  • Ağrıyı iltihabı azaltır.
  • Afrodizyak etkisi gösterir.


Kuşkonmaz yiyenler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir."

Dr. Ayça Kaya
İç Hastalıkları Uzmanı


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER