18.10.2017

Mutlu edecek besinler

Araştırmalara göre meyve ve sebze tüketen kişiler daha mutlu, daha az stresli ve daha enerjik oluyor. Hangi besinlerin sizi mutlu edeceği Pudra.com'da.

Serotonin, insanda mutluluk ve canlılık uyandıran mucizevi bir hormondur. Bu hormon eksikliğinde kişi kendini depresif ve yorgun hisseder. Stres, kan şekeri düşüklüğü ve regl dönemlerinde serotonin hormonunun seviyelerinde düşüklük yaşanır. İşte o dönemlerde yaşadığımız sinirliliğimizin sebebi budur!

Mutlu edecek besinler

Serotonin, iştah mekanizmasıyla da yakından ilişkilidir. Salınım seviyelerine göre iştahı etkiler. Mesela güneş ışığında serotonin hormonu salınım miktarı fazladır, kış aylarında ise bu miktar azalır. Yazın içimizin kıpır kıpır olması ve yaz aylarındaki iştahın kış aylarına oranla daha az olması işte bu sebeptendir!

Hangi besinlerde mutluluk saklı?

meyve- İçinde en fazla serotonin salgılanan meyve muzdur. İçerdiği potasyum ve B vitamini sayesinde kişiye enerji verir. Gün içinde yiyeceğiniz 1 adet muz ile gününüzü daha mutlu geçirebilirisiniz.

- Çeşitli minerallerden zengin olan çilek serotinini arttırarak vücuda gençlik sağlamanın yanında mutluluk da sağlar. Mevsiminde, günde 6 - 8 adet çilek tüketebilirsiniz.

- Günde 1 su bardağı kadar süt veya kefir içmek, içerdiği triptofan aminoasidinden dolayı serotonin salgısını arttırır ve kişiyi rahatlatır.

- Balık, içerdiği omega 3 sayesinde serotonin hormonunu arttırarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Haftada en az 2 - 3 defa (1’i mutlaka yağlı balık olmalı) balık tüketerek mutluluğunuza katkı sağlayabilirsiniz.

- Çikolata içerdiği yüksek triptofan sayesinde serotonin ve endorfin seviyelerini yükselterek kişiye mutluluk veriyor. Günde 1 - 2 kare bitter çikolata tüketmek bu haz için yeterlidir.

- B vitamin içeriği yüksek besinler olan soya fasulyesi, bulgur, nohut, makarna, buğday ekmeği mutluluk hormonu salgılatan besinlerdir.

- E vitamini bakımından zengin olan ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler ayrıca triptofan içerdiklerinden dolayı sinir sistemininin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Günde 1 avuç kuruyemiş mutlaka tüketin!
 
Spor yaparak, kaliteli protein alarak ve doğru beslenerek serotonin hormonu seviyelerinizi arttırabilirsiniz. Araştırmalara göre meyve ve sebze tüketen kişiler daha mutlu, daha az stresli ve daha enerjik oluyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER