04.11.2020

Güçlü bağışıklık için bal arılarından gelen sağlık: Propolis

Bal arılarının kovanlarını dış etkenlerden korumak için ürettiği doğal zehir propolis, bağışıklık sistemimizi korumak için doğal bir antibiyotik.

İZLE: PROPOLİSİN FAYDALARI👇 
Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yollarından biri doğal ürünler kullanmaktan geçiyor. Zengin içeriğiyle doğal gıdalar arasında büyük öneme sahip olan bal ve arı ürünleri insanların doğada tüketebileceği en kıymetli gıdaların başında geliyor. Balın etkisini daha da artırmak için propolis ile doğru karışım şeklinde tüketilmesi öneriliyor.

Güçlü bağışıklık için bal arılarından gelen sağlık: Propolis

Oxford Üniversitesi, balın üst solunum yolu hastalıklarına karşı antibiyotik ve ağrı kesicilerden ortalama yüzde 36 daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmalara göre balın iyileşme sürecini kimi durumlarda 2 güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50 azalttığı saptandı.

Propolis nedir?

Mikroorganizmaların savunma kalkanlarını kırarak antibiyotiklerin hücre içine girmesini sağlayan ve en güçlü takviye gıdalardan biri olarak kabul edilen propolis; arıların kovanlarının hijyenini korumak için ürettikleri bir madde. Dolayısıyla diğer kovan ürünlerinden farklı bir bileşime sahip.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada'nın açıklamalarına göre, antibiyotiklerin etkisini artıran, bağışıklık sistemini destekleyen propolis, aynı zamanda kanser tedavisi sırasında meydana gelebilecek organ hasarlarını engellemeye yardımcı olan güçlü antioksidan etkilere de sahip.

Propolisin faydaları
- Antibiyotiklerin etkisini artırma özelliğine sahiptir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser tedavisinde ortaya çıkan organ hasarlarını düzeltir.
- Antioksidan etkiye sahiptir.
- Ağız ve boğaz hijyenini sağlamaya yardımcı olur.

Bal arıları propolisi nasıl üretir?

Bal arıları, çevredeki reçinelerden, ağaçların reçinelerinden, çiçek özlerinden ürettikleri propolisi kovanlarına getirirler ve kovanlarını dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için propolis ile kaplarlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir. Doğal yollarla toz haline getirilen bu özel madde bal ile karıştırılarak tüketilmelidir.

Video haber: Propolisin faydaları nelerdir?

Propolis nasıl tüketilir?

Bal ile birlikte tüketilmesi önerilen ve apiterapi uygulamalarında da kullanılan propolisin kullanımı hakkında Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy'un açıklamaları ise şöyle:
  • Arı ürünlerinden hazırlanacak tüm karışımlarda öncelikle doğal, saf ve katkısız ürünler kullanılmalıdır.
  • Doğallığından emin olduğumuz her bir çorba kaşığı ham bal için yarım çay kaşığı katkısız toz propolis eklenmelidir.
  • Hazırlanan karışım cam kavanozda, serin ve rutubetsiz bir yerde, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Sabahları aç karnına düzenli şekilde tüketilmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER