25.06.2018

Sınav öncesi dengeli beslenme başarıyı artırıyor

Sınav öncesinde kahvaltı ve ana öğünler atlanmamalı, ara öğünler yapmalı; gün içinde süt, et, tahıl, meyve ve sebze gibi farklı besin grupları tüketilmeli.

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, üniversite sınavına sayılı günler kala adaylara dengeli beslenme konusunda önerilerde bulunuyor.

Sınav öncesi doğru beslenme başarıyı artırıyor

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, üniversite sınavına girecek adayların beslenmelerine mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Çalışmanın ardından başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan birinin de beslenme olduğunu hatırlatan Sabri Ülker Vakfı, adaylar için sınav döneminde beslenme önerileri paylaşıyor.

Sınavdan önceki son günlerde nasıl beslenmeli?

Sınava sayılı günün kaldığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, kahvaltı ve ana öğünleri kesinlikle atlamamalı, ara öğünler de yapmalı, gün içinde süt, et, tahıl, meyve ve sebze gibi farklı besin gruplarından tüketmeye mutlaka özen göstermesi gerekiyor.

Sınav öncesi beslenmede bu noktalara dikkat!
  • Güne zinde bir başlangıç yapmak, gün içinde ise dikkati ve öğrenmeyi sağlamak için mutlaka kahvaltı yapmalısınız.
  • Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyveler pekmez, reçel veya bal gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurt veya süt, yulaf, keten tohumu, taze veya kuru meyvelerden oluşan besleyici bir kahvaltı da tercih edebilirsiniz.
  • Öğle ve akşam yemeğinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri, sebze yemeklerini, haşlama, buğulama, fırında veya ızgara et, balık, tavuk, hindi yiyebilirsiniz.
  • Şişkinlik gibi problemleri aza indirgemek için baklagilleri tercihen öğle yemeklerinde tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında yoğurt, ayran, cacık ve salatalara ve tam tahıllı ekmeğe de yer verebilirsiniz.
  • Gün içinde 2-2.5 litre veya 6-8 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.
  • Dikkat ve konsantrasyon için demirden zengin besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Ara öğünler konsantrasyonu artırmaya yarıyor

Çalışma masasında uzun süre ter döktüğünüz için yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yaşamamak adına ara öğünler önemli rol oynuyor. Ara öğünlerde kuru veya taze meyveler ve yanında yoğurt veya süt ve fındık, ceviz badem gibi yağlı tohumların tercih edebilirsiniz. Hafıza güçlendirmeye ve konsantrasyon arttırmaya destek olabilecek yağlardan zengin badem, fındık gibi yağlı tohumlara, omega-3 yağ asitlerinden zengin ceviz tüketimine dikkat etmelisiniz.

Sınavdan bir gün önce beslenmede nerelere dikkat edilmeli?

Sınavdan bir gün önce sindirim ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşamamak için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi gaz yapıcı besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Yine sınavdan bir gün önce herhangi bir besin alerjisine karşın şimdiye kadar hiç yenmemiş herhangi bir besini veya yemeği ilk defa o gün denemek de önem taşıyor.

Açıkta ve sokakta satılan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini de belirten uzmanlar, bu tür yiyeceklerin besin zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminde kaçınılması, uyku düzenini kontrol etmek açısından önem taşıyor.

Sınav sabahı hangi besinleri tercih etmelisiniz?

Sınav sabahı güne mutlaka rutin kahvaltı ile başlamak gerekiyor. Kahvaltı yapılmazsa sınavda baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kahvaltı nasıl olmalı: Kahvaltıda peynir çeşitleri, tercihen haşlanmış yumurta, taze sebze ve meyveler ile taze meyve suyu veya süt ve tam tahıllı ekmek, bir tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya pekmezle dengeli bir kahvaltı tabağı oluşturulabilir. Kahvaltıda tuz içeriği yüksek yiyecekler veya tuz kullanımından uzak durulması, sınavda ekstra susuzluğa yol açarak huzursuzluk yaratabileceği sebebiyle tavsiye edilmiyor.

Sınav sırasında ne yiyebilirsiniz?

Öncelikle sınav esnasında tüketilecek bir yiyecek veya içeceğin mucize yaratmayacağını bilmelisiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için kepekli sandviç, kepekli bisküvi, süt gibi yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.

İlgili haberlerimiz:

Sınav kaygısını azaltan yiyecekler
Özellikle hangi yiyecekler sınav stresini azaltır, biliyor musunuz? Sınav öncesinde özellikle hangi yiyeceklerden uzak durmak gerekir? Sınav sabahı ideal kahvaltı nasıl olmalıdır? Yanıtları bu yazıda...

Sınav stresini azaltmanın yolları
Yaklaşan sınavlar çocuklarda ve gençlerde çok yoğun bir stres yaratıyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal, öğrencilere sınav öncesi ve sonrası sınav stresini azaltacak öneriler sunuyor...

​Sınav kaygısı neden olur?
Sınav kaygısı gençlerde büyük baskı yaratıp performansı etkiliyor. Peki, sinirli olma, ağlama, unutkanlık, mide bulantısı, baş ağrısı veya aşırı terleme gibi sıkıntılar yaratan sınav kaygısı neden oluyor?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER