@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.07.2015

Stevya şekere alternatif mi?

Şekere alternatif olarak satılan stevia, artık birçok tatlı ve pasta çeşidinde kullanılıyor. Çay ve kahve tatlandırıcısı olarak da tercih ediliyor. Stevia'nın kullanım şekilleri, yararları ve olası yan etkileri Pudra.com'da.

Obezite ve şeker hastalığının tüm dünyada artış göstermesi çoğunlukla şeker tüketimiyle ilişkilendiriliyor. Buna bağlı olarak gerçek şeker tüketmeden tatlı isteğini karşılamak için alternatif tatlandırıcılar kullanılıyor. Bu tatlandırıcılardan biri de Stevia. Stevia’yı bu kadar özel yapan şey tamamen bir bitkiden elde edilmesi ve kana karışmadan tatlı yeme hissiyatını karşılaması. Stevia, şeker bitkisi veya şeker otu gibi isimlerle de biliniyor.

Stevya şekere alternatif mi?

Güney Amerika, Paraguay ve Brezilya’da yetişen Stevia bitkisi, doğal ortamında büyüdüğünde yabani bir bitki görünümünde oluyor. Stevia bitkisinde bulunan ‘steviosid’ isimli madde, stevia yaprağının tadını şekerden 15 kat, özünün tadını ise şekerden 300 kat daha fazla algılamamızı sağlıyor. Stevia’nın en büyük özelliği, kana insülin salgılatmadan şekeri beyne ulaştırması.

Stevia nasıl elde ediliyor?
Bilimsel adı Stevia Rebaudiana olan Stevia bitkisi tropikal iklimleri seviyor. Yapraklarındaki glikozit maddesi, yaprakları kurutulduktan sonra ekstresi çıkarılarak elde ediliyor.

Stevia nasıl kullanılıyor?
Stevia son yıllarda çay, kahve tatlandırıcısı olarak ve çeşitli tatlı, pasta tariflerinde kullanılıyor. Stevia piyasada tablet ve toz formlarında satılıyor. Bunun yanı sıra Stevia taze olarak da kullanılabiliyor. Stevia bitkisini tıpkı ıhlamur gibi sıcak suyun içinde demleyerek suyunu tüketebilirsiniz. Stevia'yı şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar da rahatlıkla kullanabiliyor.

Stevia’yı çocuklar da tüketebilir mi?
Henüz bilimsel olarak stevia’nın çocuklar üzerinde etkisi araştırılmış değil. Ailelerin gözetiminde çocukların stevia tüketmeleri ve günlük belli bir miktarı aşmamaları öneriliyor.

Stevia’nın yan etkileri ve zararları var mı?
Stevia'nın yan etkileri ve olası zararları konusunda net bir araştırma yok. Stevia, Amerika’daki sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış. Yapılan çalışmalarda stevia’nın sindirim problemleri yaratabileceği ortaya konulmuş fakat henüz kanıtlanmamış. Stevia kullanan kişilerde zamanla sindirim zorlukları ortaya çıkabiliyor, tüketilen yiyecekleirin enerjiye dönüşme kapasitesi azalabiliyor. Ayrıca Stevia bitkisine alerjisi olan kişilerin de alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olması gerekiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER