Dr. Ayça Kaya 12.06.2017

Stresinizi yenin kilonuzu verin!

Stres altında kalmak beslenme düzenini de etkiliyor. Dr. Ayça Kaya, bu durumda stresinizi yenerek nasıl kilo verebileceğinizi yazdı.

Bana en çok sorulan sorulardan biri "Stres, üzüntü insana kilo aldırır mı?" Evet, aldırır! Çünkü stres ve üzüntüde vücudun savunma hormonu olan kortizol salgısı artar. Kortizol salgısı arttığında vücutta yemeye karşı dur diyen leptin hormonun etkisi azalır. Bu da iştah artışı olarak yemeye karşı istek olarak karşımıza çıkar.

Stresinizi yenin kilonuzu verin
 

Uzun süren stres üzüntü vücudumuza nasıl zarar verir?

Vücutta kortizol hormonu arttığı için tansiyon da beraberinde yükselir. Üzüntülü insan dışarı çıkmak istemez. Hareket düzeyi azalır. Bu durumda insülin direnci artar, karın ve göbek bölgesinde yağlanma ortaya çıkar. İnsülin direnci vücut yağlanmasının fazla olmasına, vücut yağlanmasının artışı da diyabete neden olur. Bu durum stres-şişmanlık ve diyabet kısır döngüsü olarak ortaya çıkar. Kan yağları yükselir. Stresli insan uyku problemleri yaşar. Uykusuzluk gün içinde halsizlik ve yorgunluk yapar.
 
Stresli zamanlarda elimiz neden lahanaya, yoğurda, turşuya değil de çikolataya, pastaya gider bunu hiç düşündünüz mü? Özellikle şeker oranı yüksek yiyecekler vücutta endorfin düzeyini arttırdığı için de stresli anlarımızda elimiz lahanaya, brokoliye, yoğurda değil de çikolataya, pastaya gider. Bununla birlikte pasta ve çikolatalar hep mutlu anlarda yendiği için bu yiyeceklerin yenmesi mutluluğa çağrışım yaptırır.
 
Stresi ve üzüntüyü yönetmek kiloyu yönetmenin ilk adımlarından biri. İşte size stres ve kilo yönetimi ile ilgili püf noktalar;
  • Strese girdiğinizde kendinize yapılacak ilk şey kuralı koyun. Bu kural asla mutfak ve yemekle ilgili olmasın. Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayıp onunla dertleşebilirsiniz. Çünkü acılar ve üzüntüler paylaşıldıkça azalır.
  • Açık havada yürümek en iyi terapilerden biri. Oksijen ve güneş ışığı iyilik hormonu seviyenizi arttırır. Aktivite düzeyi ne kadar yoğun olursa kişi kendini o kadar iyi hisseder. Her gün en az 30 dakika yürümeyi ihmal etmeyin.
  • Stres ve üzüntü nedeni ile eliniz abur-cubura gidiyorsa, lütfen gitmesin! Hemen bir bitki çayı demleyip içebilirsiniz. Ihlamur, papatya, kuşburnu, tarçın, karanfil gerginliğinizi alır.
  • Ruhsal durumumuzu etkileyen en önemli kimyasallar serotonin ve dopamin. Bu kimyasalların yapıtaşı ise B gurubu vitaminleri. Tam tahıl ürünleri, yumurta, muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar B gurubu vitaminler açısından zengin. Günlük beslenmenizde mutlaka bulundurun.
  • Süt, yoğurt ve ayran içerdiği laktik asit sayesinde vücudu gevşetir. Sakinlik sağlar.
  • C vitamini yüksek besinlerin de vücudu gevşettiği biliniyor. Yeşil yapraklı sebzeler, kivi, havuç, turunçgiller ve yeşil biber bu açıdan çok faydalı.
  • Kahve içerdiği kafein nedeni ile çok içilirse çarpıntı yapabiliyor ve stresi arttırabiliyor. 
  • Beyaz şekerle yapılmış her tür tatlı, kek, kurabiye gibi yiyecekler şeker dengesizliği yapabiliyor. Acıkmayı arttırıyor ve kilo alımını kolaylaştırıyor.
  • Cips, bisküvi, şarküteri ürünleri gibi şekerli ve yağlı yiyecekler de tansiyonu arttırıyor. Artan tansiyon stresi daha da tetikliyor. Stres arttıkça yağlanma oranı da yükseliyor.
Stresinizi yenin kilonuzu verin

Stresliyim her şeyi yemek istiyorum diyorsanız, işte size şişmanlatmayan, stresi yok eden bir abur-cubur tarifi;

Malzemeler
1 yemek kaşığı beyaz leblebi
1 yemek kaşığı sarı leblebi
10 tane çiğ badem
2 yemek kaşığı çekirdekli kuru vişne

Yapılışı
Tüm malzeme karıştırılır. Çok stresliyim illa bir şey yemem gerekiyor diyorsanız işte size ilaç gibi tarif.
 

Strese birebir çay tarifi

Malzemeler
1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya
1 yemek kaşığı kuru ıhlamur
1 yemek kaşığı kuru kuşburnu
Birkaç parça rulo tarçın
Birkaç adet karanfil

Yapılışı
Tüm malzemenin üzerine kaynar su koyulur on dakika demlenir.

Afiyet olsun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER